親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

曼谷4日3夜遊記

各位:

我地一家三口剛剛由曼谷回來,我覺得此行比想像中更輕鬆和好玩,原來曼谷都好適合小朋友去的。

我地主要去了野生動物園和參觀皇宮,野生動物園還停留了約5小時,小朋友玩得好開心,而大人仍很投入。這個公園主要分開兩part,所以要收兩個入場費,當然買package會抵d。

一入門口,已經見到工作人員帶住d鸚鵡和老虎bb迎接賓客,我個囡見到老虎BB已經好興奮咁不停叫住tiger,而且仲行到好近去望住佢地添。公園內仲有好多袋鼠、狸貓、crocodile、雀鳥、北極熊等等。

另一邊公園則要乘坐旅遊巴進入,一定要坐在車上觀賞,絕對不可以下車,這邊公園有犀牛、斑馬、獅子、老虎、孔雀、各類型的羊、牛和馬等。

我覺得這天天氣唔算太熱,園內還會經常放出水氣,用作降溫之效。園內還有一間餐廳,是自助餐形式的,每位約HK$30左右。

另一天早上我們參觀皇宮,這天天氣比較晒,但都算OK。

有機會大家一定要去 CENTRAL百貨公司6樓的童裝玩具部,因為這裡有BARNEY、SEASAME STREET、THOMAS & FRIENDS的 VCD 和 DVD賣,價錢很平,VCD是HK$30有找,至於DVD仲平,HK$50有找,我自己都買左好多,但記住一定要問清楚SALES LADIES,因為有泰文和英文兩個VERSION的,千祈唔好買錯。

除了VCD 和 DVD外,童裝WACOAL的內衣褲亦是必買項目,一PACK3條褲仔,都唔駛HK$30。

另外,果邊的POOH POOH學習褲都好平,中碼平均每片都係HK$2.3左右。

仲有,我地今次住MAYFAIR JW MARRIOT,真係好正,呢間係SERVICE APARTMENT,我地住1 BEDROOM,成間屋都有成700呎,好大,好乾淨,我個囡一入到屋直頭開心到顛左,不停四處探索。

呢度D職員好NICE,每次出去前,我地都會叫職員幫我地將目的地的地址譯成泰文,咁就唔怕的士司機去錯地方。

希望以上資料可以幫到大家。

大宅

Re: 曼谷4日3夜遊記

E媽:
多謝分享.我都plan緊暑假同囡囡去曼谷.
請問野生動物園是否即Safari World?你們自己去還是跟local tour?車程多久?我們一直猶豫是否該花一天前往,因怕遠和曬,小朋友會辛苦,所以想請教一下.
另你所提及的Cental百貨,是否近Chitlom那間?

大宅

mamamui ,

野生動物園即係 SAFARI PARK,我地沒有JOIN LOCAL TOUR,只是從酒店坐的士去,車程約1小時,車資係泰弊250元。園內有好多樹蔭,所以都唔會好晒,而且欣賞北極熊的地方是室內,有冷氣的,雖然冷氣不算太強勁,但總算可接受,我地都有走入去"過冷河",順便休息

洋房

E媽 , 請問MAYFAIR JW MARRIOT個泳池是不是室內 , 大唔大 , 上網見到好似室內及比較細 ?

男爵府

我訂了機票7月去bkk玩三日,打算去leoland玩,你有無去呀?
重有什麼介紹.

大宅

YOYOBE,
佢地個泳池係室內,係標準池,唔算太大,但就有一個熱水按摩池係旁邊。同埋泳池設於25樓,雖然係室內泳池,但D牆係通窿,所以都幾大風。仲有就係泳池實景比網頁內的相片好樣好多的。

大宅

JANIS,

我地冇去過 LEOLAND,所以俾唔到意見。

另外,係GAYSON後邊有一間香港人開的法國餐廳,好抵食,THAILANDFANS的網頁內都有介紹呢間法國餐廳,此餐廳名叫C'est Bon,記住一定要訂位呀。我見到好多香港人就咁WALK-IN去,都因為冇位,所以冇得入呀!

大宅

E媽 -口吾該哂!!!

別墅

E媽,

我地月尾會去曼谷, 正諗緊點樣安排行程, 好多謝你寫遊記, 等我可以參考. 你有無行夜市 ? C'est Bon之外, 仲食過d什麼好嘢, 可以再介紹吓嗎 ? 有無做spa或者massage ?

洋房

請問有無經濟同好的酒店介紹,因為想於月尾同小購友一齊去,另外join package會邊間抵?昨日到一些大的旅行社,如康泰、永安、星晨、新華等,他們的自由行都有所出入,認真煩!

大宅

Paklamma,
我地仲有去過 SIAM SQUARE的ZEN食日本菜,價錢好平,餐廳格局有D似香港的百人一朱,但食物質素和種類就之優勝。

仲有,就係我地去過酒店附近食意大利菜,老闆娘好熱情招待,食物都好好味,仲有人彈琴唱歌,格調一流,但價錢則稍為貴少少,平均每人消費約HK$200。不過我唔記得呢間舖頭叫乜野名。

我地冇去行夜市,始終每晚食完飯都已經差唔多10點鐘,而且又帶住個囡咁輪盡。

同埋我地冇去做過SPA 或 MASSAGE,因為老公唔放人。不過我有入過去酒店對面果間SPIRIT SPA(胡慧沖都有介紹過)睇過

大宅

ansonmom,
我地係TRHOUGH SWIRE TRAVEL BOOK PACKAGE,同埋我地係以EARLY BIRD的價錢BOOK(4月尾已經俾晒錢),所以價錢係會平D。

可能月尾已經開始加價,所以旅行社D價未必一致。

或者你又可以上WINCASTLE(安運滿分旅行社)的WEB SITE夾

男爵府

ansonmom
you may visit Cathay website. as I know they have special offer till 14 July (cost $1899 for 3D2N at Holiday Inn Bangkok - 4-star hotel and next to Chitlom BTS station - walking distance to Central, Big C ...)

水晶宮

E媽
我都係剛剛係BANGKOK返來呀,
會唔會見過面呢 :mrgreen:
我地三個Family去架,
你講的法國菜我地都有食(11/6)
我地今次就住natural ville,
又係好鬼正.

大宅

E媽:
想請教由野生動物園回程時會否好難截的士?

別墅

Hi,
我都係剛由泰回來呀. 好正呀, D東西好平
我覺得NIGHT MARKET 的衫好平又靚. 現香港流行民族服裝, 我見個度的款跟香港差不多但價錢好平. 質料又靚.
(我在一店看見有香港人去泰國訂貨.) 所以怪不得D款跟香港差不多啦.

記得去MANGO TEE 餐廳吃飯, 食物平又正, 仲有樂隊演奏. 吃到滿枱6個人有架喱蟹, 生蝦, 波羅飯, 等等..)都係300元.

我在 百貨公司買了POLO T SHIRT, 企鵝, ADDIDAS 係60-70 元多. 有時間可逛下.
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

別墅

Miffy2,
請問MANGO TEE 餐廳係那裡 ? 容易去嗎 ?

E媽,
野生動物園要用幾多時間玩 ?

大宅

咦!我地的確係法國餐廳遇到3個家庭喎,莫非就係你地?

你地係咪坐係我地後面張

大宅

一d都唔難,因為會有d的士排晒隊係度等客,情況有d似海洋公園大門口一樣。

mamamui 寫道:
E媽:
想請教由野生動物園回程時會否好難截的士?

大宅

我地係入面停留左差唔多5個小時。

Paklamma 寫道:
E媽,
野生動物園要用幾多時間玩 ?

首頁

尾頁

跳至