自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔剛升中一,不嬲都係奶奶幫我湊佢,今年9月升中一開始自己放學回家。

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

好媽媽勳章

over16

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Over 16??我其實想問一個問題好耐,d人成日話獨留小朋友在家中,咁個d自己返學放學既小學生同埋中學生,其實又有冇法例監管既呢??

其實如果你個仔自理能力好好既,你留佢一個係屋企,問題都唔大呀!!始終都已經係中學生!!應該唔會玩火呱!!又應該唔會玩窗花呱!!

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

如 over 16 先可以獨留係家 ....咁生一個小朋友就要埋 , 要揾個人陪他在家 16 年

禁止訪問

醒目開學勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講笑咁講, 咁放佢出街, 去下青年中心, 圖書館等, 反而唔會被人告!!!

有一年既summer(唔同時間/日子), 我真係見過一對姐弟(小學生年紀) 係中心, 公園, 地鉄通道等係度玩, 無大人係身邊, 佢地赤住對腳, 成對馬騮仔咁!!

水晶宮

AGREE !! 以前我們2年級開始已做"鎖匙妹" 即爸爸媽媽放下飯錢,鎖匙比我地, 自己吃飯, 行去附近返學! 又識自理! 爸爸媽媽要工作呵!

原帖由 kids411 於 10-9-19 02:39 發表
唔出事幾歲都得,
一出事就 . . .
LEE 個世界係咁,
冇事係冇人會話你,
出左事個個圍你,
睇 BK 就知啦
自由太多會令世人失去平衡

大宅

自己係屋企﹐如果樓上﹑樓下或隔離有火警﹐或大甚麼特發事件﹐有警察上門﹐就會比發現囉﹗不過﹐好多人都係睇好唔好彩﹐大多中一開始都獨留子女在家啦﹗
不過好奇怪我有時見到一啲二﹑三年級小朋友﹐自己放學﹑番學或在街玩﹐警察又唔會查架喎?
係咪在家發生事﹐才會告大人。在街上有事﹐就唔會告大人呢

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Irene_BB 於 10-9-19 09:24 發表
自己係屋企﹐如果樓上﹑樓下或隔離有火警﹐或大甚麼特發事件﹐有警察上門﹐就會比發現囉﹗不過﹐好多人都係睇好唔好彩﹐大多中一開始都獨留子女在家啦﹗
不過好奇怪我有時見到一啲二﹑三年級小朋友﹐自己放學﹑番學或在街玩﹐警察又唔會查架喎?: ...

我記得好耐之前睇過無記的一個法律節目, 如果家長覺得街外地方係安全的,例如圖書館, 餐廳........, 而家小朋友又願意留係嗰度, 最後又無意外發生, 咁留個小朋友係度都唔犯法., 不過唔適用係獨留兒童在家囉mouth: , 所以香港D法律都幾奇怪

男爵府

醒目開學勳章

無事就無事,有起事上嚟法例咪同你計足16歲囉.
當年我P4時 女麻女麻 突然意外過身我都已經即刻要照顧埋細妹,父母始終要搵食.
我10年前做社區中心時見到5歲小朋友自己落嚟中心蒲到10pm關門(路程要過馬路),之後蒲公園,佢話阿媽喺屋企開枱喎,個小朋友真係街童一樣mouth:
至於我自己就試過獨留7日bb在家囉 ,嗰時生完7日發燒+傷口發炎落樓下商場診所睇醫生,叫咗老公睇住bb,佢又擔心我走咗落嚟,不過當時個心真係好驚

水晶宮

Stupid law to stay kids until 16!!!!!:;pppp:

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好難講...

以前我小二就同小四的姐姐一齊獨留家中, 仲要自己煮飯, 自己上學放學....

我覺得睇下家長點教佢, 如果由細到大可以教到佢可以照顧到自己, 給他家庭安全知識, 我諗小六都可以吧....

首頁

尾頁

跳至