論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,係我尋日喺agent度聽既,agent話菲國依家只希望多啲工人去加拿大好過,唔想輸啲人嚟香港,而且香港炒人率又高好多喎,不過呢個新例目前只係傳聞階段,仲未正式公布,但啲agent好多都怕怕啦,唔會有菲提供住。

男爵府

小菲唔來香港, 去曬中東or星加坡!
好!

男爵府

三世食C食矇左?早抖啦!

男爵府

好事嚟嫁. 佢地質素咁高, 要求又高. 睇吓邊到接受到佢地囉.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 enahau 於 10-9-20 12:56 發表
唔想輸啲人嚟香港,而且香港炒人率又高好多喎,不過呢個新例目前只係傳聞階段,仲未正式公布,但啲agent好多都怕怕啦,唔會有菲提供住。 ...

佢地完唔到我張約,要佢賠24個月比我就差唔多,佢地都忽忽地,佢地attitude有問題,就話係香港僱主有問題,我依足法例比人工及機票比佢,你估我地抄你班垃圾唔使錢呀,係賠都應該係佢地賠比我地啦,short short地既

子爵府

好媽媽勳章

del

伯爵府

oh, so meaning Canada doesn't fire maids????
What about those direct hire ones? Employer 賠足兩年人工?? Sounds illogical.

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我贊成, 到時睇下有咩人請佢地囉.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係咁話
原帖由 3509 於 10-9-20 13:37 發表
好事嚟嫁. 佢地質素咁高, 要求又高. 睇吓邊到接受到佢地囉.

子爵府

醒目開學勳章

真係好行夾唔送,早走早著

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無HK班僱主咁比心機去訓練佢地,加國會咁鍾意用菲?
簡直開玩笑...
好呀,咪等加國僱主試下真正既菲質素囉,唔好搞到HK僱主仲好!

伯爵府

攪到到時加国唔比外傭入籍仲好!

原帖由 FA8866 於 10-9-20 15:38 發表
無HK班僱主咁比心機去訓練佢地,加國會咁鍾意用菲?
簡直開玩笑...
好呀,咪等加國僱主試下真正既菲質素囉,唔好搞到HK僱主仲好!

公爵府

講笑咩, 斷約要賠兩年?賓姐自己話唔做係咪都賠番兩年比我丫?

呢D風邊度吹出來架, 一時又話人工加到$4500, 一時又話斷約要賠兩年錢, 都唔知有無一樣係真既?

公爵府

好媽媽勳章

哈~ 危言聳聽....

不過, 我地係嚇大架~
供求係相對架, 除非佢地係單一輸出國/供應者, 咁佢收緊供應至可以造成恐慌, 影響市場平衡.

慳d啦~~~ :;pppp:

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 iusiube 於 10-9-20 15:41 發表

我都係咁諗

水晶宮

人地加拿大梗係唔fire maids la..
又唔駛日對夜對住條公主
唔駛見到佢露出事頁線通屋走
唔駛見到佢狂講電話sms
外國人多數係要工人佢地出街果陣黎清潔 又好少會叫佢地湊細路…(人地唔會信佢地囉!連湊都唔會俾佢地湊)
唔駛望住佢清潔,除非真係超唔掂,
唔係都會勉強接受

別墅

原帖由 enahau 於 10-9-20 12:56 發表
如題,係我尋日喺agent度聽既,agent話菲國依家只希望多啲工人去加拿大好過,唔想輸啲人嚟香港,而且香港炒人率又高好多喎,不過呢個新例目前只係傳聞階段,仲未正式公布,但啲agent好多都怕怕啦,唔會有菲提供住。 ...

我剛向我個Agent friend查詢過,佢話條例存在左十幾二十年,要黎保障工人同埋必要時告D無良菲國Agent,基本上咁耐都好似無用過!

係菲傭都想過加拿大架喇,問題係加拿大(好精)唔容許直接係菲國請去,所以多數都請係香港做過,仲要係大學生,最好完埋約!

至於香港炒菲傭率係全世界最高就係公認o既!

我個人覺得傳聞基本上係反映佢地「要面」的意識形態!

低能o既人都知菲國呢舖辣興晒D香港人。
今次事件最唔受影響o既就係平日盡心竭力幫僱主o既菲傭,佢地同傭主關係好,僱主只會同情佢地有咁差o既政府,佔菲傭都唔知有無20%?

香港人係理性架,幾唔鍾意,味等埋完約籮!
到時若然咁o岩,無強烈需要海外工人,又或者想試請其他國籍工人,加加埋埋若然係香港菲傭快速收縮10%。菲國就好滋味兼無面喇。

汝其到時攪到「賣淨蔗」,不如先發制人好高貴咁話等住去加拿大,所以暫時無菲傭供應,吊起香港人。其實菲國普遍消息不靈通,好多菲傭接收晒道聽途傳聞:什麼香港有幾個菲傭死左同俾香港人虐待等等,所以已經有工人驚到唔肯上飛機至真!菲人講野唔好信足呀!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

有日無意中睇到一段菲劣賓新聞,三世的確在人質事件後,計劃親自飛去us,爭取多d菲國人民去美國既工作机会。

公爵府

車~~~ 叫3世早d訓覺啦~ 發夢就有佢份 !!
我媽媽果邊全部人都係加拿大住左20年以上, 我d uncle autie都話冇人會請呢d php 工人, 有工人, 不過多數係香港人自己帶埋過去~

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 iusiube 於 10-9-20 15:41 發表

Agree.

首頁

尾頁

跳至