興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教有關改細相片放上網的問題

想請教一張大約1M 既相片想改為200 X 150 像素應該點樣改細到大約14k 左右而不會令張相質素太差???

我一般用開Photoshop 或 PhotoImpact 改細相片,但我之前只係識用呢兩個 programe 既 image size 度改細張相但像素只能改到三十幾 k .  由於佔大多位我試下用網頁最佳化來嘗試再壓縮但發覺不但無改細張相反而size 仲大左!! 想請教係mud原因???

我應該用 mud 野步驟壓縮相片先可以做到得十幾 k 來放上網呢?

請多多指教!THANK YOU SO MUCH!!! 

別墅

Re: 請教有關改細相片放上網的問題

You can change the save quality to around 65%, the size will be 1?k but the quality is acceptable.
My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

複式洋房

Dear ericomy,

多謝你既回覆.但我想請問係唔係當張相未改細 (既大概1M) 時, 就要用影像最佳化程式將相片改為約65% quality 然後先係 image size 度改細張相為200 x 150 像素呢?

因為而家我所有相片都改細左像素,發覺而家先用影像最佳化程式將相片改quality 只係可以將相片由32k 改為 30k左右. 想請教如果係你會點做呢? 因為相片有成幾十張,係唔係一定要重頭用影像最佳化程式方法改細呢?

別墅

我試過把已改小的jpg再用irfanview改為65%. Size是10多k

My name is Donny Moy 梅梓峰 2004年8月19日出世 -> Please visit my album <- -> Please visit my baby blog <-

大宅

VenusB,

妳試下用ACD SEE 5.0黎RESIZE啦﹗我岩岩試左將1704x2272既相, 1.8mb轉做150x200, 就得12kb, 質素冇乜點變到﹗妳試試丫﹗

首頁

尾頁

跳至