論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個Agent又收工, 唔該幫下我

大宅

Your helper must give you a resignation letter with immediate effect. You may get a sample letter from 僱傭天書

Don't forget to video the whole process.

大宅

佢唔肯簽
佢話就咁走就得

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 3# loveytea 的文章

錄佢音

伯爵府

唔可以, 一定要佢簽, 還要佢自己寫佢 RESIGN, 要比一個月通知, 如佢要即走, 佢要補一個月給你.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢發難要即走呀?

如果佢唔肯俾辭職信你, 用手機拍低成個過程, 清楚問明白佢係咪自己唔做, 要即走, 講明佢要俾一個月通知金.

一定要拍低留證據.

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-27 21:50 發表
佢發難要即走呀?

如果佢唔肯俾辭職信你, 用手機拍低成個過程, 清楚問明白佢係咪自己唔做, 要即走, 講明佢要俾一個月通知金.

一定要拍低留證據.

don't let her leave but make sure you & your family are safe

call police at once: "maid becomes crazy suddenly & threathen to family"; for sure the police would come to your family at once
then settle in front of the police
:-D :-?

大宅

救命呀, 佢一見我錄影
即刻話係我炒佢
唔肯認係佢自己走

我地講好左聽日一齊去agent解約
佢臨尾仲不停話多謝多謝

大宅

原帖由 loveytea 於 10-9-28 00:38 發表
救命呀, 佢一見我錄影
即刻話係我炒佢
唔肯認係佢自己走

佢臨尾仲不停話多謝多謝

你件工人咁故惑,你一定要偷偷地錄佢音至得,俾我一定玩大佢報咗警先無衰,你咁樣仲要留多佢一晚喺屋企真係夜長夢多,俾我都會有啲驚,仲有成晚留留長佢又可以襯你訓咗走咗去都得,事後話你炒佢。你都係小心為妙啦!!

大宅

原帖由 loveytea 於 10-9-28 00:38 發表
救命呀, 佢一見我錄影
即刻話係我炒佢
唔肯認係佢自己走

佢臨尾仲不停話多謝多謝

Oh!

She is playing you!!!
:-D :-?

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

依個工人好煩
佢訓完一晚猛認錯
話想繼續留低

我屋企人竟然可以忍佢既
最衰個顧主唔係我個名
真係咁都得

水晶宮

你做定功夫搵定第二個都得啦!
佢話得走,一定有原因,你查下啦!

男爵府

佢有精神病呀? 佢下次係咁就真係要靜靜雞錄佢音~
個工人係咪不嬲都ok? 係既話咪同個工人傾下計,問佢尋晚做咩咁囉~

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 方方媽媽 於 10-9-30 13:44 發表
你做定功夫搵定第二個都得啦!
佢話得走,一定有原因,你查下啦!

我同意!
佢實有D衰野做o左先咁急走,借o左財仔都唔定,總之快D搵定另一個,如果有小朋友,咁就要諗安全問題,建議即時炒,唔好慳呢筆錢,三思啊!

大宅

佢平日做野普通啦
不過佢唔鐘意比人提點
話下佢就黑口黑面擺明唔想聽

佢成日都話要走
好似口頭嬋又唔講明日子
我尋日就係叫佢如果走不如同agent傾正式寫封信
佢就發脾氣即刻執野走

象牙宮

外傭普遍濫用訴訟

現時外傭普遍濫用訴訟,傭工完約後可告僱主無理解僱,利用法例漏洞,達至延期居留,兼職工作,以致索取賠償;誣告僱主理由層出不窮,且不需提供証明便能提出訴訟及索償,浪費納稅人金錢。

當僱主出席勞署調解會面時,勞署往往只叫僱主賠錢了事,即使案件去到勞資審裁處,僱主都大多要付錢和解,而傭工不費分毫便能延期留港,甚至有機會搏得一筆賠償。

象牙宮

原帖由 loveytea 於 10-9-30 13:53 發表
佢平日做野普通啦 不過佢唔鐘意比人提點 話下佢就黑口黑面擺明唔想聽 佢成日都話要走 好似口頭嬋又唔講明日子
我尋日就係叫佢如果走不如同agent傾正式寫封信
佢就發脾氣即刻執野走 ...

再用也不好用...
有冇証明? 成日都話要走? 佢就發脾氣即刻執野走
自己寫一封, 工人於某年某月某日, 執野走, ..... 再+附加証明... 給工人簽. (怕工人不肯)

不知什么原因, 故意博雇主來炒成為一种風氣?
政府知不知道?

別墅

強烈建議偷拍. 依家d工人真係好恐怖, 我剛走個件都係講左幾次要走, 所以個日佢又叫走, 我即話好, 佢都好似有d surprise. 之後仲不停飲泣, 唔知以為我趕佢走. 不過如佢心態係咁, 再留都無用, 我個件還不停破壞家中物件及玩野, 小心小心 .... 佢個約幾時完???

大宅

佢仲有一年約架
我覺得佢係比屋企人種壞
佢黎左3個月時做野都幾好
要求我地提早放annual leave比佢
我地連機票錢都出埋

我發覺佢係番黎之後態度就開始懶散

尋日聽完各位講我有錄低
佢講到語無倫次
又話份contract話佢可以隨時走
又話係我地叫佢走
up得就up