論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我工人昨天與我爭吵後辭職即走, 由於她態度長期惡劣, 來了差不多2年, 工作到現在仍做得不好, 亦無心戶學好/做好, 例如, 早2星期, 她可以iron衫時burn了ironing board, 這已是2年內第3次或第4次發生了..... 所以她要走, 我即帶她去agent簽文件, 當場清哂d錢銀, 佢亦簽收了$及簽了有關文件, 今天我亦將airticket email左去agent度, sms她叫她去agent度收.

點知今晚佢call我2次, 我無接, 原因(1) 我跟她已處理了所有手續上需要做的事 (2) 我不想在無第3者witness的情況下與她對話. 因這工人很有計謀, 有次曾在星期五早上要說大腿痛, 要求睇醫生, 之後跟我說醫生給她星期六的病假紙, 所以星期六她可以去massage......

今晚10PM幾, 她sms我, 說有新僱主, 現要求我提供release letter或過往簽收人工紀錄. 我不知她有何企圖? 我也曾interview斷約工人, 但我也沒有要求對方提供這些文件.....

大家有經驗嗎? 煩請指教...

子爵府

好媽媽勳章

佢辭職即走有冇賠返一個月畀你 (多數冇啦)

至於release letter, 法例冇規定要畀佢!
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

公爵府

好媽媽勳章

release letter你唔需要比佢, 因為只係你用作通知入境處工人已離職的証明
叫佢比你個電話新僱主"慢慢傾"囉~~
呢d籮底橙, 唔好比佢再害下一家~

大宅

寫俾佢囉
"此人因長期工作表現差勁及態度惡劣已於x 月x 日離職"

珍珠宮

我炒我1st bun時, 個PK間我攞reference letter, 我笑笑口話唔洗架~ 我已比左資料入境處, 入境處話唔洗比reference letter 你呀~ 我吹之嘛~~ 係唔比佢呀!!

佢聽左之後唔敢再出声~

伯爵府

工人有無賠通合金俾你? 會唔會係工人借左財仔, 想趁財仔未上你門收數之前, 攞release letter sent 俾財仔, 二來又可以再搵過第二個水魚呢?

我就一定唔會俾release letter架喇, 出糧記錄都唔會俾, 佢唔係有銀行入數証明既咩(還是你出cash/cash cheque俾工人?)?

象牙宮

原帖由 Siuchoi 於 10-9-30 09:31 發表
我炒我1st bun時, 個PK間我攞reference letter, 我笑笑口話唔洗架~ 我已比左資料入境處, 入境處話唔洗比reference letter 你呀~ 我吹之嘛~~ 係唔比佢呀!!

佢聽左之後唔敢再出声~ ...

抵質! 一个字叻女.
我準備都學你呢招架!

大宅

如果佢辭職,應該佢比辭職信你唔係你比release letter佢。至於reference letter,係講關於佢既表現,你可以唔比,可以寫得好衰,可以叫佢新僱主打比你慢慢講。你只需要比一封信入境處,話工人辭職,幾時last day,如有辭職信,給入境處一個副本。

水晶宮

叫佢新僱主直接問我攞,我咩都會比,但會比埋所有"真相"囉!

別墅

多謝大家... 依家佢未再揾我... 我真係唔想應酬佢!

象牙宮

原帖由 方方媽媽 於 10-9-30 13:59 發表
叫佢新僱主直接問我攞,我咩都會比,但會比埋所有"真相"囉!

叫佢新僱主直接問我攞,我咩都會比,但會比埋所有"真相"囉! 好辨法!!! 叻叻叻.

這里真是多叻人,小妹學了不少東西.  

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 xxll 於 10-9-30 17:38 發表
多謝大家... 依家佢未再揾我... 我真係唔想應酬佢!

你有無通知入境處?
有既話, 你copy 入境處果張form 比佢就得啦, 其他野吾駛理佢............

係入境處張form, 有寫y 你要抄佢, 或者佢吾做, 你有甘衰講甘衰

首頁

尾頁

跳至