論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

各位! 聽日係國慶日亦係我重生日既重要日子! 終於告別9年請外傭既生涯. 由第一個賓到依家既印共6個工人, 絕對苦多於樂! 尤其最後果兩件, 超惡頂!!!

雖然以後放工要煮飯, 放假要做家務會辛苦d, 但總算主權回歸!

最後, 亦要多謝咁多年來係BK同大家既交流, 互相發洩, 教路(袋左吾少錢入我袋), 多謝哂!!!

九年請人兩頭忙, 攞折磨, 自理亡。
千里請糞, 公主話淒涼。
終日打機應不熄, 塵滿屋, 面如屍。
夜來煲粥忽然香。
小喇叭, 正梳妝(用太太把梳)。
相顧無言, 唯有把梳掉。
做得年幾又斷約, 又請個, 短命年。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你就好啦, 係咪仔女大啦?

我d細路都未上小學, 有排先等到唔用工人的日子!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

恭喜哂!!不過以後就辛苦妳!我記得少少妳的歴史,絶對係艱苦!宜家一天光哂!

大宅

畀面勳章

耶~~~你好衰架~~~記得人小小咋?!

多謝你既祝福, 希望明天會更好!

希望大家都家有好傭!!!

原帖由 pollyw 於 10-9-30 15:20 發表
恭喜哂!!不過以後就辛苦妳!我記得少少妳的歴史,絶對係艱苦!宜家一天光哂!

大宅

畀面勳章

係呀! 個仔今年小四, 可以自己放學去補習然後我放工去接佢.

原帖由 cathy913 於 10-9-30 15:20 發表
你就好啦, 係咪仔女大啦?

我d細路都未上小學, 有排先等到唔用工人的日子!!

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

珍珠宮

你就好啦, 可以重見天日.

我仲有排捱呀.

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

侯爵府

hi, 晟媽
你唔鐘意曼玉啦???? (希望我無記錯啦)

真係替你高興......你仔女一定已長大了....我都好期望有咁既一天; 耐何應該還有一段頗長的日子....

我既工人都快完約, 新工人將會來, 我有一句格言"希望在明天"啦......希望少d 勞氣啦...

原帖由 晟媽 於 10-9-30 15:15 發表
各位! 聽日係國慶日亦係我重生日既重要日子! 終於告別9年請外傭既生涯. 由第一個賓到依家既印共6個工人, 絕對苦多於樂! 尤其最後果兩件, 超惡頂!!!

雖然以後放工要煮飯, 放假要做家務會辛苦d, 但總算主權回歸!
...

子爵府

...

你首蘇東坡詞改編得冇得頂!

我都好唔想請工人,但超憎工人嘅奶奶都因為要湊兩個小朋友而太辛苦,開聲要請,而家又要過勞氣嘅日子了......唉!

禁止訪問

伯爵府

congrats !
我新工人未到時, 在這個幾月裡我都係放工後回家煮飯洗衫, 都幾辛苦, 回到家 8:00 左右便要立即煮飯, 洗完碗又接住洗衫, 間中洗廁所, 非常倦.....

子爵府

醒目開學勳章

恭喜妳脫苦海,但係請妳繼續係家傭版浦,等多D媽咪可以分享到妳o既苦與樂。

唔經唔覺吹水吹到D細路長大,唔使請工人就係我目標
雖然我女都9歲,但仲未識照顧自己,我都係要繼續捱...

大宅

畀面勳章

你真好記性, 我仲like曼玉, 不過呢排想開三支可樂慶祝下啫!

你d仔女仲細既話就無計, 要忍!

希望你地都會請到好工人.

我都知自己做番會好辛苦, 但無計, 我條命整定無好工人幫, 奈何!

原帖由 jc2009 於 10-9-30 16:23 發表
hi, 晟媽
你唔鐘意曼玉啦???? (希望我無記錯啦)

真係替你高興......你仔女一定已長大了....我都好期望有咁既一天; 耐何應該還有一段頗長的日子....

我既工人都快完約, 新工人將會來, 我有一句格 ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

九年請人兩頭忙, 攞折磨, 自理亡。
千里請糞, 公主話淒涼。

終日打機應不熄, 塵滿屋, 面如屍。
夜來煲粥忽然香。
小喇叭, 正梳妝(用太太把梳)。
相顧無言, 唯有把梳掉。
做得年幾又斷約, 又請個, 短命年。...
您好好文采呀! 道盡我地僱子既悲歌!!

大宅

畀面勳章

寶利姐: 見你咁霖我, 好啦, 送埋首舊作比你啦:

當初知道已有左, 即刻張羅搵定個。
燕瘦環肥樣樣齊, 學歷經驗逐樣睇。
隔山買牛揀邊個? 最終都係指鼻哥。

菲姐來到吾掂喎! 抹窗都要我教過!
夜晚餵奶打欠呵! 放假早起笑呵呵!
樣樣失憶又做錯! 話多兩句眼淚汪!

斧頭越打越多喎! 菲姐仲嫌辛苦多!
屋企灰塵成吋多, 問佢駁咀做左喎!
要佢重做黑口囉! 太太受苦受折磨。

終於又要請第個! 機票人工一萬多!
回頭想想誰做錯? 菲姐開心遊機河!
新印到左又教過,希望今次莊閒和。

年年加薪福利多, 但都只限外傭喎!
最近官非特別多! 賤人印菲屈錢黨!
外傭公會勢力強, 正苦無能和解多!

bye bye!

原帖由 pollyw 於 10-9-30 17:28 發表
您好好文采呀! 道盡我地僱子既悲歌!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 晟媽 於 10-9-30 17:44 發表
寶利姐: 見你咁霖我, 好啦, 送埋首舊作比你啦:

當初知道已有左, 即刻張羅搵定個。
燕瘦環肥樣樣齊, 學歷經驗逐樣睇。
隔山買牛揀邊個? 最終都係指鼻哥。

菲姐來到吾掂喎! 抹窗都要我教過!
夜晚餵奶打欠呵! 放假早 ...

嘩!全部壓韻兼寫實…勁呀!!我要safe起イ巨常常欣賞下!!セ你咁快走,我又分享新作喎!送比妳!!

教我如何不調牠

樣樣未做哂
印印牠智障教七次仍然來問
沒法即炒這賤貨
還眼光光看着我
調理早晩無停過
八婆会 愉快得多

亞賓是炸彈 我怎安坐
駁炒招色尤如彈葯埋伏便糞裏
長期Toilet是會所
含舊屎諗橋線我
最終只会食白果
長夜我插 助降虚火

* 如何可以不調
莫非廢柴可配有工資加
到了債主追數
老母死得幾個
憑白痴製造這 家鏟笑話

* 如何可以調爆
唔凑放學 等乜叉
換到我無錢儲
用我積蓄去賠
從此再遇上劣馬
也会動這小喇叭

但有契弟説 為爭取
然而他似幻覺拿屎來食亂咁吹
忘記邊個養住
時而思覺亂裏
還要屈我遷怒
懞卵總会 坐埋一堆

(對白)Hello,我新黎,我住開皇宮架…

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

晟媽,
您d文采真勁.
恭喜您脫苦海呀.
我依家都同老公輔導緊,[佢堅持要繼續請],家中bun姐一走我都唔再請外傭啦,免得請著件頂心杉,我會"中"佢.

珍珠宮

晟媽~

你呢個決定係唔係諗左好耐架? 其實我都可以唔用工人了, 但我又怕辛苦......我認架~ 又要舒服, 但又唔想受請工人之苦.....

首頁

尾頁

跳至