心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

我剛辦好離婚,有兩小孩是歸前夫,
在還未認前男朋友之前,
我和前夫暫時仍住同一間屋,
不過當然分房,
認識男朋友後他當然覺得大有問題,
而他剛巧獨居,
所以要求我搬去住,
問題來了,
雖然我和前夫離左婚,
不過由搞離婚前到後,
我地一直住同一間屋,
只是不會交談,
而家我要搬走,
對小孩已是一個很大的打轚,
但也不得不這麼做,
但原來我男朋友我很介意我和前夫有聯絡,
想兩個人和小朋友一起去街,
已經絕無可能,
他亦說既然離婚有咩可能仍會常常一起,
不如乾脆不要離…
我和他今天又為了前夫而吵了…
很難過…
難道擁有了愛情就要把親情放棄??

[img][/img]

大宅

BK Milk勳章

他絕不介意我探望小朋友和帶他們去街,
但就一定不能有個前夫,
唉,我知他的要求不過份,
只是我真的不知怎樣做,
才可兩全其美…
[img][/img]

等待驗證會員

其實佢可能只係擔心你同前夫會有機會復合...始終你地都有過感情
都唔怪得佢,邊會想自己女朋友同第2個男人一齊?
或者你同現任男友,再+埋小朋友前夫,一齊出去得唔得呢??比佢地2個男人認識下,可能會好d呢~

男爵府

我 曾 經 同 你 情 況 差 不 多, 等 緊 離 婚 仲 要 同 一 屋 簷 下 成 個 月 , 幾 難 頂 架 。 我 根 本 不 會 同 前夫 有 多 過 三 句 說 話.

樓 主 , 你 男 友 不 開 心 可 以 理 解 , 但 係 要 請 佢 明 白 一 點, 佢 係 黎 愛 護 妳 , 而 唔 係 有 比 更 多 麻 煩 同 精 神 負 擔 比 你 .
你 離 婚 already 好 煩, 又 見 唔 到 的 兒 女..叫 佢 make 小 的 noise 啦!

大宅

BK Milk勳章

唉,我都明他的心情,
但在還未有他出現前,
其實我並不急著離婚,
雖然和前夫沒有感情,
但為著小朋友有個家,
先逼住住埋同一屋簷下,
現在有了男朋友,
再和前夫住埋一齊當然不妥,
所以我男朋友先出聲,
但要我搬離我的小朋友我已經覺得得心酸,
而家重話要唔好再返舊居,
免得會和前夫碰見,
我就覺得很為難…

唉,總知我而家就背係肉,手掌又係肉…
佢重話怕我的小朋友會討厭佢、誤會佢,
但我返去見佢地,佢又會介意…
我都唔知點好啦…
[img][/img]

禁止訪問

男爵府

原帖由 diana 於 10-10-13 20:59 發表
唉,我都明他的心情,
但在還未有他出現前,
其實我並不急著離婚,
雖然和前夫沒有感情,
但為著小朋友有個家,
先逼住住埋同一屋簷下,
現在有了男朋友,
再和前夫住埋一齊當然不妥,
所以我男朋友先出聲,
但要我搬離我的小朋友我已經 ...

你 處 理 呢 的 情 況 要 好 小 心 , 我 第一 個男 友 都 係 咁 上 下, 佢 到 最後 同 我 分 手, 我 地 一 起 有 兩 年, 頭 頭 仲 叫 做 錫 我 的 仔 女 ,跟 住 就 唔 得 , 好 易 發 脾 氣 , 佢 最 叻 就 係 對 住 我 的 仔 女 罵 佢 地 , 喝 佢 地 ,真 係 連 我 都 嚇 親, 跟 住 淨 係 要 佢 地 唔 好 郁 , 但 又 唔 出 聲。
我 問 佢 要 的 細 路 做 好 的 乜 呀! 佢 就 話 " 要 佢 地 反 省 自 己 諗!

咁 樣 教 法 , 連 我 都 不 明 所 以 , 歷 時 兩 年, 到 今 日 , 我 仍 然 好 guilty 要 我 自 己 兒 女 咁 受 氣 法。

我 唔 知 你 男 友 的 事 及 人 , 但 想 提 你, 在 教 小 孩 子 方 面 , 請 先 明 言 主 導 權 在 那 一 方。 否 則 這 個 將 來 恐 怕 會 成 為 你 們 的 問 題。

今 日 我 現 任 男 友 , 是 個 離 過 婚 的 男 人 , 有 個 小 朋 友,佢 同 我 的 小 朋 友 相 處 得 好 好 ,我選 擇 同 佢 一 齊, 係 佢 明 離 婚 的 傷 痛 同 埋 脾 氣 好 , 我 最 喜 歡 嗲 佢 。 我 離 婚 單 親, 日 日 返 工 似 打 仗, 放 工 唔 想 為 的 小 事 同 人 有 唔 開 心 , 諗 番 個 位 兩 年 的 男 友 , 我 覺 自 己 當 時 有 被 精 神 虐 待之 感 , 仲 要 拖 埋 對 仔 女 落 水 。
如 今 現 任 男 友 , 我 地 每 日 都 抱 對 方 , 不 知 幾 開 心 , 人 都 靚 的 .

樓 主,不 如 提 下 你 男 友 , 你 離 得 婚 就 唔 會 再 想 復 合, 請 佢 比 信 心 自 己 , 請 善 待 你 及 你 的 兒 女 ,呢 個 至 係 維 繫 感 情 的 方法。 佢 待 人 以 誠 就 唔 使 諗 話 怕 的 小 朋 友 唔 喜 歡 佢 啦 . 好似我咁,男 友 錫 到 咁 , 又 同 的 細 路 玩 到 傻 咁, 我 又 點 會 想 放 棄 一 個 咁 錫 我 —地 的 人 呢? 除 非佢 自 己 要 走, 我 亦 不 會 要 他 強 留 了 。

大宅

BK Milk勳章

我情況有點不同…
因為兩個小孩是歸前夫,
我有了新男友所以就要搬開,
新男友和我小朋友好少接觸,
我有時諗如果我唔拍拖就唔使離開仔女,
但對住前夫耐有時都會有種想死的感覺,
如果唔係我男朋友唔鐘意,
其實我可以日日返前夫屋企見小朋友,
不過男朋友已講他們是一家人,
而我已經唔再和他們是一家人,
一聽到這裡我就好難過好心傷…
[img][/img]

王國長老

王國長老

我覺得妳呢個男友唔識體諒妳, 太自我中心, 唔識包容同愛護自己心愛既女人, 佢唔識企妳位置去諗, 遲D一定更惡劣.

我個人並不睇好.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

複式洋房

有邊個人會中意自已既愛人同個EX成日見面???

你大可以帶D小朋友去街玩呀, WHY一定要去前夫屋K??換 個身份來為對方想下
http://hk.auctions.yahoo.com/hk/booth/dongerleehk2002

大宅

原帖由 diana 於 10-10-15 19:57 發表
我情況有點不同…
因為兩個小孩是歸前夫,
其實我可以日日返前 ...

離婚後雖然有探視權,但實際上並唔係咁美滿的,仔仔一定希望你地一齊出現一齊玩,唔想有父就無母,有母無父。而另一方面,你同你新男友戀情先岩岩開始,佢會好擔心你同前夫又一齊返,所有心血白費。

老實講,你以為離婚只係同老公脫離關係嗎?依家你應該明白唔係啦。當你愛你D仔多過你男友,你男友又會疑心你係咪仲念舊情。唔係叫你斷左母子之情,只係,你未有心去發展新戀情就唔好掂,如果新男友心態上唔能夠接受你同前夫個仔有聯係亦唔好掂,咪大家都唔會開心。

你離婚後因為唔捨得仔仔傷心而唔搬,會令佢唔明白點解之前你可以留,依家又唔得。其實佢地早晚要明白家不成家o既事實,你點解要俾希望佢地呢?當然,你唔可以不辭而別,要講清楚呢件事先開始離開佢地生活圈子。

我覺得你應該諗清楚,一個人住耐唔耐見下對仔好D,定係同新男友一齊,慢慢開始自己o既新生活,將仔仔變做朋友,學會遠距離關心同見少D。早晚你都會有其他子女,到時你都係要面對呢種事,人無可能樣樣野都兼顧到的。

唔好咁貪心想一得二,唔會有進展架。

有需要搵下社工啦。

大宅

好媽媽勳章

樓主:

你好! 希望你唔好介意我搭嘴, 你要記住你的子女跟你是血脈相連的, 無野可以分開你地的, 佢地並唔係你男友口中的"他們是一家人" .......

原帖由 diana 於 10-10-15 19:57 發表
我情況有點不同…
因為兩個小孩是歸前夫,
其實我可以日日返前 ...
我的bk復活節蛋彈勳章活動, 請多多支持, 按<支持>按鈕 便可^^
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824222&extra=page%3D2

大宅

樓主,針無兩頭利, 你既情況, 電視劇日日都有. 一個女人生左小朋友,同老公離婚. 然後和另一個男人一齊.(自此,十多年無見過/照顧個小朋友). 到她想認回兒子時, 未必咁如意.

看你. 選擇'愛情至上' 還是'骨肉至親'

如果係我 . 全心全意照顧自己小朋友. 有緣遇到另一個.而又接受到自己+小朋友. 咪安心一齊, 否則. 我會選擇單身.

男爵府

唉...............

男爵府

原帖由 edea 於 10-10-16 21:21 發表
我覺得妳呢個男友唔識體諒妳, 太自我中心, 唔識包容同愛護自己心愛既女人, 佢唔識企妳位置去諗, 遲D一定更惡劣.

我個人並不睇好.

我都同意. 樓主要諗清楚. 唔好為左個男人犧牲左對仔女.

禁止訪問

大宅

想請問樓主仔女跟前夫,係你哋決定還是法官判的呢?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咩情況下我都會以我女兒一切為最重要!

首頁

尾頁

跳至