嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你的小朋友有否試過因發高燒而抽筋?

可否在此分享經驗?

大宅

Re: 你的小朋友有否試過因發高燒而抽筋?

hi,

use the search enginee up there to search "發燒抽筋", you will find a lot there.

My daughter had that in Apr and I had post some message in there. Have a look!

別墅

Elly :

I have found and read all relative messages.
Thanks a lot.

By the way, I wish your daughter have a good health.

大宅

好媽媽勳章

各位媽媽 !

我個仔仔 只得 19 個月 , 今年 05年 3 月 31 日 第一次發燒抽筋 , 我當時返左工 , 我家人立即叫左 : 救護車 , 我個心好怕仔仔有事 , 因我從來未見過 " 抽筋 " , 之後 , 醫院話要照 " 腦電圖 " , 得知報告後 , 話 double 有小小 " 羊皂証 " . 不足 2 個月 , 6 月1 日 , 又再次發燒抽筋 ,
:-( :-(
今次醫生話要照 " 腦電波 " , 好希望冇事 ,

你地個 bb 又點樣呢 ??

伯爵府

好媽媽勳章

amyivan

我好明白你的心情 , 我仔仔係21個月時都試過發高燒而抽筋入醫院 , 好在我同老公都係度同仔仔一起 , 但已嚇死我了, 因為仔仔抽筋得很突然 , 住了四日醫院之後原來係出疹 . 醫生對我們說仔仔到 6歲前都有機會再抽筋的 , 但好彩到現在已3.6歲發燒都沒有再抽筋的情況出現 , 仔仔每次發燒我都會同佢盡量降溫的 . 希望你仔仔係因為高燒而抽筋吧 ! 若在沒有發燒情況下而抽筋 , 就很有可能是"羊皂証 " , 不要擔心同醫生傾下情況如何 , 有藥可以控制的.

公爵府

我想問下如果囝囝因發高燒而抽筋, 在白車未到前應點樣處理呢?

我囝囝有一次半夜臨發高燒前, 有些打冷陣, 唔知係咪算抽筋? 當時佢手腳冰冷, 成身打冷陣, 但雙眼是閉上的, 佢一路埋身食人奶, 一路在陣, 之後又訓了, 但隔了4個小時後因高燒醒了, 當時係39.4度. 之後我地餵了囝囝退燒藥, d 燒就退了, 囝囝又訓番. 醫生說高燒前係會手腳冰冷的, 這是正常, 但當時我忘記了問醫生是否會打冷陣.

我怕囝囝遲d 又會發燒, 又有同樣情況, 所以想問下有經驗的媽咪

伯爵府

好媽媽勳章

rabbitpiggy

以下的資料希望能幫到你.

問 : 小 孩 發 燒 會 否 引 致 抽 筋 呢 ?

答 : 小 孩 突 然 發 燒 而 且 是 高 燒 , 可 能 會 有 抽 筋 , 而 抽 筋 時 全 身 都 會 抽 緊 , 甚 至 不 能 控 制 自 己 的 身 體 跌 在 地 上 更 不 省 人 事 , 這 時 應 首 先 將 病 者 扶 起 , 側 放 在 床 上 或 梳 化 上 , 避 免 嘔 吐 物 時 阻 塞 氣 管 呼 吸 , 如 有 食 物 在 病 者 口 裏 要 小 心 拿 出 來 。 有 人 用 筆 給 病 者 咬 著 , 避 免 咬 到 自 已 的 舌 頭 , 其 實 並 沒 有 作 用 , 因 為 最 大 機 會 咬 到 自 己 的 舌 頭 是 抽 筋 剛 起 時 才 會 咬 到 舌 頭 , 之 後 就 很 少 再 咬 到 。 如 果 五 至 六 分 鐘 亦 未 停 止 抽 筋 , 應 立 即 送 去 醫 院 接 受 治 療 。 如 果 病 者 休 息 了 一 會 後 , 又 沒 有 抽 筋 的 病 徵 , 只 有 發 燒 , 就 要 盡 量 令 室 內 空 氣 流 通 , 或 開 風 扇 , 冷 氣 機 , 或 用 濕 毛 巾 抹 他 的 手 腳 , 令 到 病 者 容 易 散 熱 , 減 低 體 溫 , 然 後 再 找 醫 生 診 斷 是 什 麼 原 因 突 然 發 高 燒 。 通 常 發 高 燒 原 因 有 很 多 , 可 能 是 傷 風 感 冒 , 喉 嚨 發 炎 , 中 耳 炎 , 鼻 竇 炎 等 的 病 症 , 甚 至 亦 有 可 能 是 腦 膜 炎 , 這 種 病 菌 如 果 令 體 溫 在 很 短 時 間 突 然 提 高 , 就 會 引 起 抽 筋 的 現 象 。

問 : 小 孩 發 燒 引 致 抽 筋 會 否 復 發 呢 ?

答 : 小 孩 在 六 個 月 至 五 歲 大 時 , 最 容 易 發 燒 抽 筋 , 而 且 有 五 成 機 會 復 發 的 。 如 果 小 孩 有 兩 三 次 發 高 燒 抽 筋 情 況 , 醫 生 會 給 一 些 預 防 性 葯 物 給 病 者 長 期 服 食 。 不 過 小 孩 發 燒 抽 筋 在 五 歲 之 後 發 病 率 就 會 減 少 , 另 外 , 如 果 父 母 照 顧 小 孩 適 當 , 發 燒 抽 筋 就 不 會 引 起 後 遺 症 。

洋房

我仔仔10個月大時都試發燒而抽筋,
最尾住左5日醫院,
嚇到我得番半條人命,
今年6月都試過一次,
不過今次就成個人呆左咁,
起初個工人以為佢攰,
但係我覺得唔妥就即刻帶佢睇醫生,
之後再入院,住左3日,
驗血,X光......全部都冇問題
醫生話一百個小朋友裡面,
有3-5個會發燒抽筋,
唔一定係發高燒先抽筋架,
好似我個仔咁,兩次抽個時都係101,102,
但係入到院就開始高燒,
仲有,打冷陣唔算係抽筋
我個b仔4月3號喺法國醫院出左世嘞~ 記住得閒黎睇下

大宅

小朋友發高燒而抽筋其實有些遺傳,
我小時候, 都是因發高燒而抽筋,
要到4 歲 後才沒抽筋!!!
(不過, 我最近幾天跟爺爺聊天才知..)
because my baby same with me
發高燒而抽筋, but 我2 個大嫂的仔仔,
試過高燒40度,都沒有抽筋過!!!!

my baby 燒過38度以上, 很容易抽筋,
已經有8次了 :-( :-(
後來知道他感冒or 熱氣容易扁桃腺發炎,
所以會有低燒現象, 如果唔知道,好容易
出事!!!

我現在比他飲冰糖水,降火,減少bb扁桃腺
發炎機會 , 經常留意bb 體溫,如果有燒,
就給bb吃退燒藥水了, 再給bb看醫生!!!!
胖嘟嘟的天仔最近趺倒了,希望不會破相啦!!!

首頁

尾頁

跳至