自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

早輪想去銀行開個戶口,咁當然知道要帶備住址證明去啦,於是我o係屋企左摷右摷就搵倒張水費單係用我名登記既,咁就諗住萬無一失唔洗走多轉啦

點知…銀行方面卻一定要我有三個月內既住址證明「正本」

而我果張水費單就岩岩過左期幾日(銀行話咩''金管局條例'',恕不接受),於是我咪諗住去個住在附近既朋友屋企Print張電子帳單出黎啦,點知銀行又話唔得,因為Print出黎既並非「正本」;咁咪唯有死死氣返屋企繼續搵啦,先發覺…原來大部份用我名登記既野都轉晒用電子帳單架喇喎.........................

咁我咪又走返去銀行同佢地照直講囉:(

我:真係返屋企搵過晒都冇呢…一係我而家用你公司部腦登入去中電個戶口,由你地列印出黎包冇花冇假喇掛?

銀:唔好意思呀,我地D電腦上唔倒其他網架

我:咁即係點呀?!
政府及各大機構又講環保,成日鼓勵市民轉用電子帳單,唔轉用的話…有D公司甚至仲要徵費添 !而你地銀行又唔承認呢D電子帳單,咁我仲可以o係邊度搵張「正本」比你地呀?

銀:真係唔好意思呀。X小姐,或者你等水務署寄下一張單比你果陣先再黎過啦.......

我:

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好意思, 睇到最後笑左...

不過我又覺得, 電子賬單應該受丫, 又edit唔到改唔到野既, 真係唔明la......
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

邊間呀, 我係BOC申請,PRINT 出黎既佢地都接受
http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers/foi7tnnen341xnsu.png

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 我想生三個 於 10-10-5 15:41 發表
電子賬單不接受的原因是那賬單不是直接寄到你屋企收取,同“住址證明”的原意相違背!

又係....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁遲早無晒地址証明架喎
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

子爵府

原帖由 jnkbb 於 10-10-5 15:40 發表
邊間呀, 我係BOC申請,PRINT 出黎既佢地都接受

中銀囉

跟住我唔忿氣走過隔離創興問,D職員既答覆都係一樣。

公爵府

hashtag影視迷勳章

遲D可能係要去宣誓我住邊度

別墅

原帖由 nganc9 於 10-10-5 16:33 發表
遲D可能係要去宣誓我住邊度

其實不如銀行自己寄出一封信,叫你再確認咪簡單 law,
都係要你係果個地址收到信姐!
我記得上次電話轉台去 "3" ,我帶左住址證明,佢話唔駛,佢地會寄封確認信比我。

子爵府

same 喇...我同一遭遇..
我個次仲企左40mins 先到我...我一樣得電子帳單...
唯有 拎寄去公司既稅單囉...因為以前住個度個信箱好易俾人偷到信, 所以係寄返公司.. 咁又唔得囉..
激到我彈起..

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你呢個問題,我曾經遇過....

當時我問個間政府機構點算.....

佢地D職員最後用左一個政府信封,寄左封信去我屋企....

之後就叫我用呢個信封作地址証明.....

原帖由 wongarma 於 10-10-5 15:12 發表
早輪想去銀行開個戶口,咁當然知道要帶備住址證明去啦,於是我o係屋企左摷右摷就搵倒張水費單係用我名登記既,咁就諗住萬無一失唔洗走多轉啦

點知…銀行方面卻一定要我有三個月內既住址證明「正本」

而我果張 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 我想生三個 於 10-10-5 15:41 發表
電子賬單不接受的原因是那賬單不是直接寄到你屋企收取,同“住址證明”的原意相違背!

怕有d人好似以前咁居無定所..........如有做野mpf 寄上府上報表得嗎?我曾試過
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至