自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

已經日日做一個鐘運動 (跑及步行半個鐘, 前後熱身鬆筋半個鐘), 點解可以不輕反重..........

食野都已經幾忍口, 早餐食滾水燕麥片, 晏晝會食多少少, 因為夜晚我基本上係無乜胃口食野, 點解仲可以重左架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

係咪做完運動即刻食野呀?

伯爵府

跑步+行半個鐘唔夠架喎, 係要跑足半個鐘才夠。 拉筋BURN唔到FAT架

同埋唔好運動後進食, 會仲吸收,最好係運動後兩小時才進食。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 seven_cola 於 10-10-12 09:32 發表
係咪做完運動即刻食野呀?

我大約 830-845 做完運動返屋企跟住就做家務, 等到差唔多 1100 先食早餐, 因為我做完運動後係無胃口食野, 只係會飲一杯水補充水份.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

原帖由 siulili 於 10-10-12 09:32 發表
跑步+行半個鐘唔夠架喎, 係要跑足半個鐘才夠。 拉筋BURN唔到FAT架

同埋唔好運動後進食, 會仲吸收,最好係運動後兩小時才進食。

我身體有事唔可以連續不停咁跑, 每次跑大約 1200M 就要停一陣行一個圈再跑, 唔係我會頂唔住.

運動後我起碼等到 1100 先會食野, 其間只會飲水.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 miriam 於 10-10-12 09:34 發表

我大約 830-845 做完運動返屋企跟住就做家務, 等到差唔多 1100 先食早餐, 因為我做完運動後係無胃口食野, 只係會飲一杯水補充水份.

年紀大,新陳代謝慢丫麻

講笑咋!! 帶氧運動(跑步游水呢d),係要做25mins(唔計熱身),先開始burn fat架! 所以晌頭25mins基本上係唔可以幫你減肥!!

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

太耐唔食野之後食既會仲吸收

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

伯爵府

咁你可否慢跑或快行,但要同一SPEED/慢慢加速KEEP住唔停的做半小時或以上?

係呀, 你晚上又唔食嘢, 第二朝11時才食嘢, 真係大耐啦。到你食嘢時, D腸會吸收得好快。

原帖由 miriam 於 10-10-12 09:36 發表

我身體有事唔可以連續不停咁跑, 每次跑大約 1200M 就要停一陣行一個圈再跑, 唔係我會頂唔住.

運動後我起碼等到 1100 先會食野, 其間只會飲水.

王國長老

原帖由 foggyao 於 10-10-12 09:39 發表
年紀大,新陳代謝慢丫麻

講笑咋!! 帶氧運動(跑步游水呢d),係要做25mins(唔計熱身),先開始burn fat架! 所以晌頭25mins基本上係唔可以幫你減肥!! ...

3 張幾.....我都知好難減.....但都唔好彈多幾磅俾我嘛

時間問題.....除非熱身減少時間, 咁我先可以 900 前返歸做野....

王國長老

原帖由 seven_cola 於 10-10-12 09:40 發表
太耐唔食野之後食既會仲吸收

最慘真係無空腹感叫我食野

王國長老

原帖由 vicky_cheun 於 10-10-12 09:41 發表
有時做運動太激列(缺氧運動)未必可以有效burn到fat,我每日都慢跑1hr(真係超級慢,只係快過行小小),另外如果食太少野既話會拖慢新陳代謝,所以都唔可以食太少架。 ...

我係晏晝兩點零食多少少野到夜晚真係食唔落, 好多時都係夾硬食半碗飯.

公爵府

其實有時真係靠節食係唔可行架,我減肥方法係日日做家務, 仲有做運動要做足45mins, 半個鐘可能唔夠.......

我以前日日拖地抹櫃所以slim到得104lbs,當無做之後又打回原形lu

王國長老

原帖由 siulili 於 10-10-12 09:54 發表
咁你可否慢跑或快行,但要同一SPEED/慢慢加速KEEP住唔停的做半小時或以上?

係呀, 你晚上又唔食嘢, 第二朝11時才食嘢, 真係大耐啦。到你食嘢時, D腸會吸收得好快。...

可以試下快行, 因為我比較 "春天的虫虫" 好難去較跑速, 變左一野就係跑跑跑.

囡囡返學就好 D, 點都要煮俾佢食咁我都要食埋一份, 暑假時我真係極少夜晚食野.

王國長老

原帖由 小華子 於 10-10-12 10:00 發表
其實有時真係靠節食係唔可行架,我減肥方法係日日做家務, 仲有做運動要做足45mins, 半個鐘可能唔夠.......

我以前日日拖地抹櫃所以slim到得104lbs,當無做之後又打回原形lu ...

我唔係節食....係自己無胃口食.....

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實唔應該唔食野就做運動ga, 咁樣之後第一餐食o既野係會超吸收ga~~

你可以試下早少少食一份早餐, 等個肚無咁空虛, 隔夕最少半個鐘先運動...運動後(係要出到汗)飲多d水, 再過1-2個鐘先食野!!

因為正常o既食量係一個均衡早餐(有d會同午餐調轉, 但要減肥最好就咁食), 一個豐富午餐, 下午一個水果茶餐, 夜晚食左7分飽~~

伯爵府

你開始左幾耐先?

複式洋房

我都睇緊營養師減緊肥,做運動一定要做到響適合自己的心跳範圍內,太快或太慢都不會燒脂。 燒脂心跳計算法:220減去自己的年齡後乘以70%為最低,80%為最高。

王國長老

原帖由 lily_liu817 於 10-10-12 10:37 發表
其實唔應該唔食野就做運動ga, 咁樣之後第一餐食o既野係會超吸收ga~~

你可以試下早少少食一份早餐, 等個肚無咁空虛, 隔夕最少半個鐘先運動...運動後(係要出到汗)飲多d水, 再過1-2個鐘先食野!!

因為正常o既食量係一 ...

620 左右我會食一兩件蛋糕仔打底, 送左囡囡返學 715 開始做運動, 做完就會飲 400ml 水 (一樽仔), 返到屋企會再飲, 飲完之後就連肚餓感覺都無晒.

王國長老

原帖由 caramelpudding 於 10-10-12 10:40 發表
你開始左幾耐先?

未夠一個月, 另一星期會有三日會步行超過廿分鐘 (斜路), 我接囡囡放學就會由學校行返屋企, 需時廿分鐘以上.

首頁

尾頁

跳至