母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

細佬(全人奶)今日四歲生日啦, 之前一直同佢講, 你大個仔啦, 唔係BB啦, 唔飲奶奶架啦, 但佢點都唔肯, 說要飲到8歲, 一係就喊到好可憐咁, 真係唔知要餵到幾時…現在主要是放工回家時餵, 睡前和睡醒後餵, 全日3-4次吧, 如果全日在家就唔止。其實餵到四歲我都好心滿意足, 都係時候收工架啦!!

伯爵府

四歲仲一日3-4 次奶又真係太多喎. 係咪應該先減次數呢. 你由 4 變 0就梗係辛苦啦.

同埋你試吓同佢講你唔夠奶, 睇吓會唔好啲. 我細仔全人奶, 之前貨多時一路都有比大女每日一支, 後來開始唔夠貨, 只係夠比細仔飲, 同大女講佢冇得飲喇, 要飲維他奶, 佢都明白, 冇扭.

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 LoveYiLok 於 10-10-12 11:27 發表
細佬(全人奶)今日四歲生日啦, 之前一直同佢講, 你大個仔啦, 唔係BB啦, 唔飲奶奶架啦, 但佢點都唔肯, 說要飲到8歲, 一係就喊到好可憐咁, 真係唔知要餵到幾時…現在主要是放工回家時餵, 睡前和睡醒後餵, 全日3-4次吧, ...

比10個叻你 餵到4歲,確實唔易呀,可憐我呢D窮奶媽,想餵4個月都達不到標呀

男爵府

, 呢隻衰豬昨天放學打電話給我叫我記住快d, 我問點解, 他說因為想飲我d奶奶! c! 我已經成日同佢講數
而家飲咗瞓覺唔飲架啦!”, 不過到瞓覺又楚楚可憐的樣子我唔可以騙他沒有奶奶, 因為他飲得出有架嘛...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 LoveYiLok 於 10-10-12 12:08 發表
唉, 呢隻衰豬昨天放學打電話給我叫我記住快d返, 我問點解, 他說因為想飲我d奶奶! 激c! 我已經成日同佢講數
“而家飲咗瞓覺唔飲架啦!”, 不過到瞓覺又楚楚可憐的樣子…我唔可以騙他沒有奶奶, 因為他飲得出有架嘛... ...

雖然好衰, 但好sweet!

複式洋房

好可愛呀............sweetsweet!!我個仔六個月呀都係全人奶,比唔到咩意見你,但係你bum出黎入樽佢都唔肯呀?

大宅

你好叻呀. 你係咪埋身喂? 我埋身喂大仔9個月就同佢轉咗奶粉, 依加細囡目標都係1歲咋.

別墅

This is so sweet. I think he dosen't want to miss the touchy & intimate feeling with Mummy.

男爵府

好SWEET呀
我而家先喂左2個月
吾知佢大個仲肯吾肯飲

我覺得埋身喂既媽媽同BB都好享受咁親密既接觸

男爵府

好SWEET呀
我而家先喂左2個月
吾知佢大個仲肯吾肯飲

我覺得埋身喂既媽媽同BB都好享受咁親密既接觸

大宅

你真係好犀利呀!可以餵到4歲,佩服!

男爵府

2011至尊種植勳章

原帖由 LoveYiLok 於 10-10-12 11:27 發表
細佬(全人奶)今日四歲生日啦, 之前一直同佢講, 你大個仔啦, 唔係BB啦, 唔飲奶奶架啦, 但佢點都唔肯, 說要飲到8歲, 一係就喊到好可憐咁, 真係唔知要餵到幾時…現在主要是放工回家時餵, 睡前和睡醒後餵, 全日3-4次吧, ...

媽媽你好犀利!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

4歲....我希望我女係佢2歲時可以介....
以家係咁食食食....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

LoveYiLok,

補祝弟弟四歲生日快樂啊!

嘩! 恭喜啊! 已知要吃多一倍的日子是八歲啊!

當年我兒也是在四歲時說要吃到八歲啊! 真不明白小人兒為什麼會一說就是倍數啊!

只要你仍想與兒子有這獨特的親子時光, 就順其自然, 或者在次數上做點功夫, 循序漸進地讓他自願地離乳吧.

就因為我順著兒子的意願, 想不到在將近7歲的那年, 他在我的懷裡得到安慰, 心靈的藥讓他克服了高山反應, 平安復元.

那天, 爸爸多麼慶幸當年沒有強迫他離乳啊! 不然, 我們一家就旁惶於偏遠山區的黑夜裡......真不敢想像.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

monkichi, 估唔到妳仲會入母乳餵哺版~~

Glad, 其實我覺得最好當然是他自已離乳, 不過唔知點解, 我又有小小心理障礙 覺得他有小小大個仔, 唔好再食奶奶 不過有時見他食咗一陣奶奶就瞓著咗, 真係好可愛.. , 真係難取捨.

大宅

同以諾媽媽,Glad打招呼!

Hello!!!你地好嗎?

男爵府

原帖由 juneyin 於 10-10-19 15:40 發表
Hello!!!你地好嗎?

我很好啊, 你呢? 你現在在香港嗎? 是否仍然在做關於母乳的咨詢工作呢? 那個profile pic是你囡囡嗎? 都那麼大了!!

大宅

回覆 17# LoveYiLok 的文章

你真的非常之叻 很羡慕你,和BB有這樣的親密接觸是沒有東西可以代替的,我都很希望我囝囝可以餵佢最少一歲(佢現在2個多月)

大宅

啊?

張相係我啊!!!

我返來香港啦。依家教緊書。一不小心中作招,明年五月要生第四個啦。

原帖由 LoveYiLok 於 10-10-19 17:43 發表

我很好啊, 你呢? 你現在在香港嗎? 是否仍然在做關於母乳的咨詢工作呢? 那個profile pic是你囡囡嗎? 都那麼大了!!

男爵府

原帖由 juneyin 於 10-10-20 10:48 發表
張相係我啊!!!

我返來香港啦。依家教緊書。一不小心中作招,明年五月要生第四個啦。

嘩, 生四個!! 恭喜!! 是工人揍嗎? 真不容易有工人肯揍三, 四個小孩呀!

哈哈, 張相係你.. 咁細路女嘅? 不過真是很多年沒有見過你了, 在街上遇上可能都不認得啦...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊