家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞囡現在20個月大, 將要renew 她的住院保險 (按年續保), 但我仍15/16, 因為之前有兩次經歷, 亞囡夜晚發高燒, call 哂全港九私家醫院都full 哂 (除了mid-level 冇call) , 有買住院保險也得物冇所用 (我仲買了最貴個plan), 好彩亞囡兩次也冇大問題, 不久便好轉.

而且, 有醫護朋友一早已提醒我: 有什麼奇難雜症, 私家醫院只會 refer 比政府醫院, 住院保險其實冇用, 勿浪費$$$. (當然, 我上年冇聽佢講, 諗住亞囡仲細, 若 touch-wood 要住院, 有頭等房住, 我們又可留院陪她, 買個保障都好呀!) 但... 事實是... 真的得物冇所用 lor...

你哋點睇呀?

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

醫院冇問我要什麼grade, 便說full 哂!

oh... 有d 好似有問我入院原因, 我話: "發燒", 有d 醫院答我: "發燒的兒科病房full 哂."

原帖由 cincin_ko 於 10-10-14 01:32 發表

全港九私家醫院都full 哂 -> 咁誇?? 係咪所有grade 病房都full ar??

大宅

要醫生refer ka上次我亞囡入院(醫生book)到醫院見到全院full但上到又好多位

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個人都覺得住院保險有d用的...但一定唔會買到好貴...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yes support 係有用的,我老公公司包左個囝的,我地自已都extra再買

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有用呀...我個仔出世就買LA...
仲問我買私家定政府
我地簡政府因為有咩事政府有跟進..
我個仔而家差不多三歲...
我問保險攞既錢仲多個我既保費,
有咩事都入院睇睇安全D,最重要係幫你驗晒有可能發生既野嘛

大宅

你可以買些有投資性個d人壽加醫療保險, 投資獲利時, 可以用來代替交保費. 問下你個保險公司了解下.

男爵府

我個女上次16個月大又肚瀉,又發燒,又嘔吐,去法國,又係full晒,無床位,叫我打去其他醫院問,點知都係無床位,之後醫生寫左張紙refer去政府,唔洗排,即時有得睇.
我認為住院保險要買,但不用買太貴

原帖由 maozit 於 10-10-14 01:24 發表
亞囡現在20個月大, 將要renew 她的住院保險 (按年續保), 但我仍15/16, 因為之前有兩次經歷, 亞囡夜晚發高燒, call 哂全港九私家醫院都full 哂 (除了mid-level 冇call) , 有買住院保險也得物冇所用 (我仲買了最貴個pl ...

珍珠宮

畀面勳章

先私家入急政室,到醫生診療之後需要入院,醫院會安排。(通常醫院會留少量病房)

原帖由 maozit 於 10-10-14 01:38 發表
醫院冇問我要什麼grade, 便說full 哂!

oh... 有d 好似有問我入院原因, 我話: "發燒", 有d 醫院答我: "發燒的兒科病房full 哂."

別墅

其實我都有呢個煩腦...
我都有幫我大b買insurance 的, 我一直都以為私家醫院會好d, 但自從細b住過成個月東區醫院之後,我覺得佢地d服務都ok喎,好多野都跟得好足, 所以我都唔知應唔應該cut 大b份insurance

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

原帖由 joecbobo 於 10-10-14 09:55 發表
你可以買些有投資性個d人壽加醫療保險, 投資獲利時, 可以用來代替交保費. 問下你個保險公司了解下.

你梗係agent喇,我就係10年前買呢種(自己),比d手續費"陰乾哂"d 所謂"獲利"。

投資失利又點? 我同阿仔就only 買住院,無買呢d投資成份既,d agent 想賺多d.就叫人買呢種

別墅

原帖由 smallsam 於 10-10-14 10:41 發表

唔明點解要先call e院問有無位...我真係從來都未試過...

無論正苦or c+, 如果呀b fever唔退, 都係急症咁抱佢walk-in入e院睇, 但分別可能係c+仲要call你相熟的掛診e生得唔得閒睇你個b, 請真, 唔好彩真係唔得閒, 咁 ...

係囉,點解仲要call? 有事立即去醫院,私家攪唔點就refer去公立。

大宅

好媽媽勳章

唔可以講話冇用既, 做父母係要俾多一份保障小朋友.

我仔仔16個月時試過發燒, 去私家睇完之後都唔退燒, 夜晚就帶左佢上qm急症室, 急症室轉介到兒料病房. 有埋床俾父母留係度陪. 雖然住院好平, 但係亦有住院現金. 即使請左假, 起碼都有幾百蚊陪返俾家長, 去照顧小朋友返唔到工. 而且公院亦有私家病房, 如不滿意普通病房既服務, 係公院亦可以選擇二等房(私家房). 保險亦可以claim.

有時小朋友發燒, 公院唔係次次咁好彩, 俾小朋友留院, 咁樣就要去私院度睇.

小朋友保險唔單止係保障小朋友, 對家庭生活亦有保障, 萬一小朋友病左留院, 父母要請假照顧, 有住院現金賠償.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 OrangeRoad 於 10-10-14 11:19 發表

係囉,點解仲要call? 有事立即去醫院,私家攪唔點就refer去公立。

唔係啵,我朋友個仔,岩岩做完包皮手術, claim 晒..都係 166 蚊一個月...ok 啵..

子爵府

我女8個月大時因為燒咗5日, 燒下退下, 退唔到燒, 夜晚再去法國睇急症, 醫生叫佢入院, 我覺得住院保都有d用的, 正如樓上mama話, 有時政府未必會比你入院, 咁你有買保險, 私家會好d啩。唔知點解我覺得私家醫院的藥會好過政府, 因為d藥係你比錢買的。

男爵府

我大細女都有買住院保險...

早兩個月, 細女發燒唔退, 夜晚4點幾CALL 白車送佢入聯合, 係白車搞左15分鐘先開車, 去到醫院, 仲要比條護士串小朋友發燒唔退係正常....叫我地等4個鐘....真係人都DIN. 我立即飛的去法國睇, 1個鐘唔使照哂肺, 抽血+上埋房, 半個鐘唔使REPORT 就出左...原來係呀女肺炎....好在無係聯合等, 我諗睇左醫生都會叫我地番屋企...當然, 法國成2皮野埋單, 但係, 保險COVER 哂...最好係膳食有得ORDER 上房, 你知啦, 小朋友唔C 服, 痴都實, 無可能去買野食啦...

大女試過燒到104度, 因為無左意識, 所以去聯合立即可以上到房...不過等醫生都要等1個鐘....當然, 去政府睇, 唔係輕易可以上到房...

政府同私家我兩個女都入過, 我個人認為, 聯合D 姑娘同服務, 真係無得頂...好細心同好好人...法國呢....唔...一D 都唔好...

首頁

尾頁

跳至