自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

個女P.1, 做評估完全唔睇晒題目, 睇到要填個位就唔睇, 叫佢溫習就喊, 一喊就唔收聲, 做功課就要阿媽陪, 到評估就完全唔得, 個腦都唔知點解唔用嘅, 就嚟考試我都唔識點教佢

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

仲細je, 多d鼓勵, 比多d耐性, 遲早就會適應到.

大宅

慢慢來,唔好嚇親佢,輕鬆學習事半功倍。

洋房

我個女都係P.1要比D心機教,係勞氣亞女每日放學我就胃痛,之前幼稚園太小功課喇,上到小一真係唔同曬,比多D練習佢做,如果女女唔聽你教,我諗你搵下補習比佢試下,唔好話好佢蠢啦,慢慢來,我自己都唔識教架,我已盡力同佢溫習只求佢不過不失,我已好滿意

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

身同感受!我今晚先打完個仔一身,已提早溫習,中文測驗竟然只得74分(c grade) 好激氣!

珍珠宮

P1 得6歲乍喎?
其實係香港教育變態,唔關你個女事

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

唔好話小朋友蠢, 可能係佢地唔明, 又可能你唔明佢!!! 佢諗既野唔同, 唔代表佢蠢, 真係聰明既人係唔會去讀書, 讀得成書既人只係中間, 唔聰明又唔蠢!!!
我表姐個仔, 唔肯讀書做功課, 話佢蠢咩, 只係佢諗法唔同人地!!! 好似p.1既時候, 老師叫同學分類, 人地就將同類既野分, 佢就分同數目既, 話佢錯又唔係, 到依家都唔識教..........
呢個方法教唔得就轉, 唔好話佢蠢!!!!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 tsung 於 10-10-25 21:44 發表
身同感受!我今晚先打完個仔一身,已提早溫習,中文測驗竟然只得74分(c grade) 好激氣!

74 分雖然唔算高分 , 但又未至於好差 ,
唔洗打一身掛 ???

咁我女真係身在福中不知福

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

又唔係得一次考試,今次唔得,就下一次努力D,我覺得做家長要多D鼓勵小朋友。

我就唔信你地細個未試過考得差。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我覺得蠢都唔緊要,但係唔好懶又唔睇題目吖,真係教到嘔血

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 tsung 於 10-10-25 21:44 發表

74分咁就打佢一身
唔合格的話點算 Q左佢
順順利利 大吉大利       

禁止訪問

回覆 1# charmaine_1 的文章

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好咁話佢啦,佢都係未習慣姐
慢慢教啦

大宅

依袈係唔係全港小學都開始考試了?我仔都係P1,考試~我緊張過佢了

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

10歲女孩進出手術室逾40次 (明報)2010年10月25日 星期一 05:10

【明報專訊】冰冷的手術室令人怕怕,但對10歲的小女孩林煥然來說,這裏活像她成長的地方。林太稱女兒煥然在2000年出世後兩個月,左肩腫了一塊,初不以為然;翌年有天女兒突耳鼻口出血,才確診她患淋巴腫瘤,壓著氣管及橫隔膜,需接受緊急切除手術﹕「那次手術令女兒大步檻過,但從此幾乎每天都要插喉呼吸」雖然頑疾令女兒成病房常客,但林太仍堅強面對,並感激醫護人員一直助女兒對抗病魔。
患淋巴腫瘤 圍病床學行
林煥然至今動過多次切除淋巴腫瘤及加裝氣管擴張支架手術,進出K座手術室近40多次,每次林太也陪伴在則,恍如她的私人看護,平日換喉清潔
也是她一手包辦。手術後,女兒由肩膀至肚皮留下長長疤痕,林太說,疤痕不可怕,只怕女兒病情反覆﹕「一次手術是一次希望,我最擔心醫生認為女兒冇得做手術,說要等一等」。
「女兒患上先天性淋巴腫瘤,原因不明,由嬰兒期開始捱刀。喉部插著3呎喉管,即使學走路,也只能圍著病床走。別人說她活不過3歲,但我絕不甘心,要用盡方法去醫治她這個病。」林太說,女兒曾在2005年2月農曆新年間入院,當時淋巴腫瘤發作,壓著氣管,醫生擔心她捱不過這一關,讓她手術前在醫院門口走一圈,看看窗外的世界。
現已出院 盼日後當護士
多次在死神邊緣逃走過來,林太說很感激一班瑪麗醫院兒科及麻醉科醫生﹕「煥然現時能夠出院,就讀正常學校,最希望她成大後可以照顧自己。」談到將來,在病床上的小煥然在畫紙繪出一位漂亮的護士:我希望日後可以當護士,幫助更多病人重拾健康。

學習係好漫長 ,
希望大家睇完會有得著 !!!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 洛婷 於 10-10-25 22:40 發表
10歲女孩進出手術室逾40次 (明報)2010年10月25日 星期一 05:10

【明報專訊】冰冷的手術室令人怕怕,但對10歲的小女孩林煥然來說,這裏活像她成長的地方。林太稱女兒煥然在200 ...

真係健康唔好學懷就夠啦

水晶宮

哎呀, 睇開d la. 個個小朋友都有呢個通病 ~ 粗心大意. 我個女p.5 都係咁la. 慢慢你就習慣, 每次唯有提佢多d lor.

水晶宮

好媽媽勳章

求學不是求分數.....呢句說話呃人嘅,完全唔可以用係香港

不過作為家長,對一個剛上小學嘅小朋友,係咪真係要睇分數睇得咁重?

唔好同其他同學仔比較,每個孩子都係與別不同的.

小朋友係幼稚園時成績如何?有無一樣有默書測驗考試?

小朋友上到小學要重新去適應好多事物.....
執書包,轉堂,去廁所,食午飯,行好多樓梯,上堂要坐定定,小息要自己安排時間....仲有好多好多....
如果係你自己,一下子要適應咁多野都唔可能完全兼顧得到,更何況係小朋友....

所以呢一刻成績未如理想,其實係可以接受o架,起碼佢肯寫,肯答.

媽媽應該多給予鼓勵,唔好比太大壓力小朋友,唔好嚇怕小朋友,今次唔得咪下次law....

另外,可以搵出成績未如理想o既因由,係因為唔夠時間?唔明題目?定係未夠熟?

有時小朋友可能會因為一題唔識而一直去諗果一題而唔阿夠時間去做餘下o既題目.呢個係好正常,要平時係做功課時去教跳題做,習慣左就得.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

媽媽, 點解你地唔回想一下自己小學時的學習情況?

小一時, 你不是都愛哭嗎?

被媽媽罵時, 不是哭到收不到聲嗎?

考試時, 真係科科&次次都90幾100分?

首頁
12345...6

尾頁

跳至