論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我會即將炒個賓賓,新工人要12月至到,我想問下各位,如果個新到工人問你:mum,星期日駛唔駛做嘢?你地會點答?我而家呢個賓賓係海外請番黎既,佢星期五黎,星期六就問我星期日駛唔駛做嘢,咁我話星期日係你放假既日子,唔駛做嘢.雖則我無諗過要佢星期日真係做家務,不過有時煲煲水都唔係好過分啫,點知佢真係見到無水都唔會煲,到佢真係返黎自己無水飲喇先至會煲水(有時星期日我地會出街夜返),有朋友話既然你話唔駛,佢地當然係唔會做啦,不過我又覺得,既然大家住埋一齊,少少嘢做下,例如煲水都唔係好過分啫(係咪我想法錯呢)所以我想問下各位,如果下個工人又咁問,你地會點答佢(當然,我炒呢個賓賓絕對唔係因為唔煲水咁小事啦,佢心態唔得又無安全意識,我就生細b,所以決定炒)

男爵府

原帖由 koala_917 於 10-11-1 12:39 發表
我會即將炒個賓賓,新工人要12月至到,我想問下各位,如果個新到工人問你:mum,星期日駛唔駛做嘢?你地會點答?我而家呢個賓賓係海外請番黎既,佢星期五黎,星期六就問我星期日駛唔駛做嘢,咁我話星期日係你放假既日子,唔駛做 ...

我好明你... 我呢個都係....

八一八....為何要炒她呢????

民房

KIMKIMNANA,

因為佢初黎(八月尾)啱啱我個囝放暑假,咁我又大住個肚,根本無時間教佢嘢,我俾左份timetable佢,叫佢跟住做啦,我話我要等個囝返返學至有時間教佢嘢(如買餸、煮飯等等),點知做左都唔夠一個月,佢話我屋企無咩做,問我做完嘢可唔可以瞓覺,唉,又提到咩7 to 5,我都唔想聽落去喇,馬上叫佢收聲,同佢講無得瞓,又講如果你想工作有時限就去加拿大啦,果一刻已經決定炒,心態唔得,教佢煮餸又無心機學,後黎仲燙燙下衫去買餸,但係無拔電插蘇,因我stay home,俾我發現左,咁無安全意識又點留佢呢?

可惜我係stay home mom,要請海外,所以而家仲要對住佢,直到新工人黎囉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係"識做"的工人,根本唔會開口問你呢d問題...坦白講,佢多數都會在屋企庄定水,在放假時拿出街飲用的...佢自己有份用,梗係要自己都幫手煲啦...
如果佢咁都要同你計,真係好人有限

民房

wcpcelia,

唉,我都知,所以咪決定請過第二個,我好怕工人斤斤計較,咁啱呢個係咁囉

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢講乜嘢 7to5 呀? 都痴痴哋, 佢係夠quali 就晨早申請去加拿大啦, 駛喺度獻世? 累人累物.

新工人到我會話俾佢聽休息日係幾時, 跟手同佢講以前工人出街前會做啲乜嘢, 返嚟又會做啲乜嘢, 最後我都會話, 當然你唔做都可以的. 但咁多個都還是會跟以前工人o既做法.

象牙宮

佢星期五黎, 星期日駛唔駛做嘢?
返2日, 休1日? 好正 bor.

做滿6天才有1天休息日喲. 法例來架.

民房

DoReMi媽媽

所以我同老公講蠢,我可以教,但心態唔得,點教都晒氣,佢又唔係唔做,不過之前佢話我屋企無咩嘢做,點幾兩點就做晒嘢無所事事,而家,TIMETABLE無變,只係叫佢朝早用布抹地,但係就日日做到四點幾五點,咁你話點解呢?係之前馬虎定而家認真左?我唔深究喇,既然佢有咁既心態同大志,我就唔阻佢囉,不過因為我大住個肚,所以要忍到12月中新工人到至可以踢佢出門口

民房

333s

一來我唔知,二來我唔想星期日都見到工人響屋企,所以星期日照俾佢放,我已經唔想太計較,大家好好地,佢做好本份,我唔望好好,正常就得,結果遇著個斤斤計較既闊太款工人囉

珍珠宮

我就第一日就講明放假日返黎係要做野既, 有碗要洗, 地要拖~~

so far 咁多年都ok喎~~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

坦白講,如果新到就咁都要同你計,咁你都好難指望可以留佢可以在你屋企,好好地做落去..
原帖由 koala_917 於 10-11-1 14:14 發表
wcpcelia,

唉,我都知,所以咪決定請過第二個,我好怕工人斤斤計較,咁啱呢個係咁囉

象牙宮

原帖由 Siuchoi 於 10-11-1 15:15 發表
我就第一日就講明放假日返黎係要做野既, 有碗要洗, 地要拖~~
so far 咁多年都ok喎~~

same here, 我吩咐的事, 佢有故意冇做, 但是我都 never "冇故意" 佢準備出門, 先叫佢熨衫, 煮飯架. kakaka. 相對同佢比較, 我都對佢唔错掛?

象牙宮

原帖由 koala_917 於 10-11-1 15:11 發表
333s
一來我唔知,二來我唔想星期日都見到工人響屋企,所以星期日照俾佢放,我已經唔想太計較,大家好好地,佢做好本份,我唔望好好,正常就得,結果遇著個斤斤計較既闊太款工人囉 ...

世上沒有2个我... 未必个个人都一樣, 最重要是那一个方式最合適你自己. "記得愛錫自己多一些"

民房

Siuchoi

咁我想問,你會叫工人幾點前要返到屋企?佢返到屋企再做嘢會唔會好夜瞓(當然,我都唔會叫佢做幾十樣嘢,同埋呢個要睇個工人效率啦)

民房

333s

我都明白,呢個係我第二個工人,係因為有左細B至決定請既,之前我自己湊大囝,加請鐘點,咁就黎多個BB,所以請個工人幫手做家務、買餸煮飯.我第一個工人都OK,印傭,放假日一朝會幫我洗衫,晾衫至出門口,返黎會幫手洗奶樽,做啲簡單家務,係我無要求既,不過佢都會幫手,今次請菲係因為想佢至少可以同我兩公婆溝通得到,我唔洗佢照顧小朋友(當然,我無講明,我只說有需要才會叫佢幫手,佢主要負責家務),不過無諗到佢會咁囉,新果個我會講清楚,我會對自己好啲架喇

男爵府

我個工人第一日已經問我同一條問題啦,問我放假天駛唔駛佢做野,我話"你放假當然唔駛做野啦,不過如果你肯做些少家務,我會appreciate 你的付出 "。所以佢未變之前每次出門都會吸塵+拖地,返黎倒垃圾洗奶樽。 不過變左後,除左我要佢出門前煲粥仔俾bb 必做佢先做外,出門前既野已經無做lu,返黎只會倒垃圾同都會執下bb亂放的玩具。好既咪放假都平時起身時間幫我睇住bb,我可以瞓遲d。

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

大宅

咁我又順便想問下:
如果佢星期二到, 跟住星期日都係無假期? (純粹問下, 我諗都會放俾佢, 不過唔知佢知唔知可以去邊咋?)

而家個工人星期日10時出門, 9時要返來(預佢遲極10時前一定可以回來).
出門前是先沖奶, 同2個小朋友洗面刷牙. 好明顯一向係唔會做其他家務 (一地紙碎, 頭髮).
9時返來要洗奶樽, 倒垃圾. 但吸塵之類都係唔會做, 間中我地有煮晚飯就留俾佢洗碗(幾個月先一次).

我想問我地咁樣都唔算過份丫. 係嘛?

伯爵府

工人返左兩日, 如果你俾開佢WK END放假既, 我會按比例, 俾佢星期日下午放假, 放4小時(5點出去9點返到屋企).

首頁

尾頁

跳至