跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我第一胎時在私家生用左成7萬幾因為早產35週出世.自己生之前住左院一週. 呀b出世後, b仔又留左成個星期先出院.

身邊朋友大部份都係去政府生. 所以今胎心思思想去政府醫院生. 幾百蚊搞定慳番4-5萬. 上胎順產. 其實都係靠自己生.

請大家比D意見?

大宅

講真,無保險我唔考慮私家

別墅

好媽媽勳章

如果早產, 你當時應該去政府, 因為早產多數都要住院觀察又照燈咁, 條數係好come計

我打算今胎都係私家生, 但我會政府私家兩邊睇, 買個保險

複式洋房

我上胎都係私家, 原本都想今次去政府慳返d, 不過屋企人話唔可以大細超, 所以都會去返私家生, 不過我會睇埋政府...保險d...

大宅

MommyPanel勳章

我第一胎, 不過都係想去政府生...雖然我知探病時間又短, d 姑娘態度又可能無咁好..
不過可以慳番幾萬蚊買靚野俾小b, 自己辛苦小小都ok 啦...都係頂三幾日o者...

珍珠宮

好媽媽勳章

我揀政府生 , 慳錢
不過會私家政府兩邊check
我有兩隻大小魔怪""

男爵府

會去私家生, 不過我會睇埋政府...保險d...

大宅

不過我都會私家同政府兩邊check 呀~安心d 嘛

子爵府

其實E+喺政府生可能重有著數, 因為自從07年大6人登記要俾deposits之後, 就少左好多大6孕婦去政府生, 佢地轉晒去C+. 早陣子我好多時都要去法國醫院, 次次部lift經過婦產科嗰層都嘈到死, 聽好多BK 媽咪講 因為冇指定探病時間, 真係一日嘈到黑, 難以好好休息.
反而政府一日只有兩次探病, 每次只限兩個人, 咁至少D媽咪可以有足夠嘅時間休息同餵人奶.
我之前兩胎都喺廣華生, 佢地8人一間房, 03年嗰次就成日見到D過期居留, 07年嗰次就真係唔多見D大6人, 每日食完午飯D姑娘就推BB去洗白白, 咁D媽咪就可以靜靜地休息吓, 大約一個鍾之後推返BB俾你. 之後要到晚飯至有人探訪, 我覺得靜靜地幾好lor~我諗最大分別係喺政府生要自己帶齊所有私人日用品.
我今次都係諗住喺廣華生

小朋友放暑假比平日更忙!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 小露比* 於 10-11-3 16:38 發表
我揀政府生 , 慳錢

我同你應該一樣, 化算d

別墅

原帖由 小露比* 於 10-11-3 16:38 發表
我揀政府生 , 慳錢

我都係咁,慳返4萬,可以買好多好多野比阿b

大宅

我會係政府生呀!!
因為仲未照心跳,所以未知會去邊間
醫生話14/11去照,照完有封信比我去政府,由於係第一胎,希望大家可以教我點做!!!thanks!!!
不過依家都開始諗廣華定QE好???

大宅

原來係咁,,THANK U FOR SHARE
原帖由 charmingkitty 於 10-11-2 09:03 發表
如果早產, 你當時應該去政府, 因為早產多數都要住院觀察又照燈咁, 條數係好come計

我打算今胎都係私家生, 但我會政府私家兩邊睇, 買個保險

大宅

wyeth冷知識勳章

其實我都心大心細, 我第一胎就起政府生, 不過撞啱女女出世推出黎果時剛過探病時間, 成班屋企等咗幾個鐘, 女女一眼都睇唔到, 之後幾日d姑娘態度又好差, 重有d唔多好的經歷, 講真真係怕怕...

我其實今次都想起政府生, 學大家話慳返好多, 留返比bb, 不過老公話要我去私家, 佢話上次見我咁辛苦, 唔想再係咁, 佢話佢過唔到自己, 情願比多d$$$, 係好感動, 不過又真係要用好多...15/16中...

大宅

順產住院都係3日者, 政府大房都唔會太難捱. 早產或者其他問題既去私家又貴. 好似點計都係政府抵d.

我都係book 左廣華,人人都話廣華唔多人唔會太難喎. 頭一胎希望唔會有hard feeling la.

男爵府

請問"廣華"係咪屬於政府醫院?

我book左廣華, 前幾日同99講起, 佢問點解唔book QE, 話廣華唔係政府醫院, 係屬於東華三院

thank you

大宅

原帖由 taifat 於 10-11-4 12:10 發表
請問"廣華"係咪屬於政府醫院?

我book左廣華, 前幾日同99講起, 佢問點解唔book QE, 話廣華唔係政府醫院, 係屬於東華三院

thank you

按我理解, 東華三院成立廣華, 但operation 係醫管局負責的, 所以改費standard 果d 都係跟政府

而且都係醫管局聯網架構裡面

"廣華醫院建於1911年,早期設有病床72張。「廣華」的意義標誌著東華三院的醫療福利能「廣」濟「華」胞。

3.   其後由於人口不斷激增,以致醫院原有醫療設施及地方不敷應用,早於1953年已有計劃重建廣華醫院,以配合社會需要提供多元化的醫療服務。廣華醫院之重建計劃,得到香港政府、英皇御准香港賽馬會及歷屆東華三院董事局撥款於1965年完工,耗資三仟四佰六萬元。同年323日邀請當時港督戴麟趾爵士主持開幕儀式。

4.   廣華醫院於1991121日由醫院管理局管理,成為醫管局轄下四十四間公立醫院之一。隨著香港醫療架構之轉變,廣華醫院亦作出改革及發展以提升服務質素及效率。

5.   廣華醫院於1994年獲政府撥款開展一項為期三年,總值五億八仟萬的大翻新工程以改善醫院的設施,工程包括翻新醫院大樓及購置主要設備。大翻新工程於1997年峻工後,現代化的設施加上管理及運作的發展,使醫院服務質素得以提升,迎接廿一世紀的挑戰。 "

得閒可以去http://www.ha.org.hk/kwh/default.htm 睇下

大宅

我老公呢一胎都想我喺私家生,上一胎我喺政府到生,好好彩有特別病房,但今次佢怕會好多人生,如果冇特別病房,我會好辛苦,但我就覺得都係一至兩晚,同埋今次係第二胎,就算瞓大房都應該ok,可以留返啲錢比bb仲好啦

男爵府

原帖由 sinam 於 10-11-4 12:14 發表

按我理解, 東華三院成立廣華, 但operation 係醫管局負責的, 所以改費standard 果d 都係跟政府

而且都係醫管局聯網架構裡面

好詳細呀, thank you

大宅

我係孖,我不會考慮私家了。一心去聯合生。如果早產都唔使比私家咁貴。

首頁

尾頁

跳至