論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

太陽報

盧先生聘請的印傭「玩失蹤」,留下的行李仍未取回。 張家昇攝
部分外籍家庭傭工,被指摘藉詞向僱主索償,延長留港時間。 資料圖片
執齊行李「玩失蹤」的印傭。

【專案組記者何妙芝、張家昇報道】外傭走佬,僱主不善處理,分分鐘破財不特止,還會惹來一身麻煩。勞資關係科於今年首五個月處理短付工資個案多達一百二十三宗,比去年同期急升五成五。這些外傭有部分是合約未滿卻突然失蹤,然後向勞工處投訴遭僱主無理解僱,甚至「屈」僱主發放薪金。由於不少僱主支薪記錄不全,往往有理說不清,最終敗訴賠款。僱主組織認為,現時法例偏向保障外傭,令僱主在仲裁中輸多贏少。
上月初,盧先生尚未約滿的印傭突然將兩袋行李放在大門外,人卻不知所終,事前完全未有通知。盧擔心印傭的安危,翌日詢問僱傭介紹所職員是否需要報警,職員提議填寫僱傭合約終止書,就算外傭犯法亦可避免「有手尾跟」。

投訴無理解僱索償
盧先生不知就,辦理終止合約手續,更到警署報案,又通知介紹所知會入境處印傭失蹤。但數日後,介紹所職員向盧先生「報平安」,表示失蹤印傭已返回介紹所宿舍,但隨即向盧先生索償,原因是盧先生主動終止合約,按例需賠償代通知金及回國機票等。

其後在勞工處的調解會內,印傭更「屈」盧先生沒有發放四月份的薪金,合共追討約一萬二千元,幸好即時被調解主任揭發印傭在該月糧單上簽收工資,此宗糾紛正在勞資審裁處排期審理。盧先生非常氣憤,質疑介紹所職員存心誤導,事件似是有人在幕後操縱印傭索償。

另一位曾六度聘請外傭的蘇太,前年五月聘請一尼泊爾傭工,三個月後,外傭以不適應香港為由,哭要求返回家鄉。蘇太本欲辦理終止合約手續才讓外傭離去,誰知外傭翌日不辭而別,蘇太報警及通知外傭公司,但數個月後接獲勞工處通知,指她拖欠薪金及沒有讓外傭放假,被索償一萬六千多元。她最後與外傭庭外和解,但要賠償一萬三千元。

其後蘇太又再聘請了一名曾僱用的菲傭,豈料菲傭涉嫌虐打她的兒子,蘇太雖依足程序辭退菲傭,但兩個月後蘇太又收到勞工處通知單,指她解僱菲傭必須賠償。蘇太今年二月被判要賠償菲傭六千元,她不忿上訴,最後仍是敗訴。

粉嶺居民協會主席劉國勳表示,區內最近接獲三宗外傭「玩失蹤」個案,聘用的外傭均是自己提出離開或不辭而別,僱主其後被控告無故解僱外傭及拖欠薪金,要賠償外傭失蹤期間的薪金及代通知金。

僱主難舉證多敗訴
香港家庭傭工僱主協會副主席羅軍典則指出,外傭如希望留港,提出有關訴訟後,外傭可在官司完結前留在香港。外傭想轉換僱主,如主動解約便要回國,須再付一筆中介佣金才能再來港,故打官司是既可繼續留港,又可「刮一筆」的一石二鳥絕招。他強調外傭有工會撐腰,僱主則需自己答辯,僱主舉證又艱難,令外傭與僱主的勞資糾紛,超過七成都是僱主敗訴。

今年頭五個月,勞工處勞資關係科共處理七百五十七宗外傭申索個案,當中一百二十三宗涉及短付工資,較去年同期急升五成五。亞洲傭工中心項目主任Nurul Qoiriah表示,合約訂明僱傭離職要一個月前通知,不過,有些外傭是在被僱主虐打的情況下離職,擔心事先通知僱主,或會遭受更差的對待才不辭而別,她希望僱傭間加強溝通,合力尋求更佳的方法解決問題。

大宅

咁其實僱主可以做d咩自保呢?

等待驗證會員

原帖由 好有問題 於 10-11-12 01:23 發表
咁其實僱主可以做d咩自保呢?

我都想知, 睇黎如果工人擺明玩野, 佢地用法律漏洞已經可以玩死僱主

我地又唔係大財團, 我地只係普通市民, 又無工會幫我地, 我地根本仲弱勢過外傭, 唉!!

我依家身受其害, 終於明白點解咁多人憎呢班外傭, 真係劣性難改

象牙宮

好叻, 找了好多資料.! 所有請工人的家庭都須知! 任何事情都必須計一計數.

香港太保障外傭了才會令僱主在仲裁中輸多贏少。每一个case 都是和解收場. 賠多少之分.

子爵府

原帖由 333s 於 10-11-12 08:28 發表
好叻, 找了好多資料.! 所有請工人的家庭都須知! 任何事情都必須計一計數.

香港太保障外傭了才會令僱主在仲裁中輸多贏少。每一个case 都是和解收場. 賠多少之分. ...

伯爵府

有些外傭是在被僱主虐打的情況下離職,擔心事先通知僱主,或會遭受更差的對待才不辭而別,她希望僱傭間加強溝通,合力尋求更佳的方法解決問題。"
D工人白痴架,俾人打就報警啦,刑事黎架!

你估依家仲係80年代咩? 講果個aum住良心係人都知啦。

"更佳解決方法"? 邊個工人話俾人虐打既,就捉去驗傷,無傷既,就打到佢有傷,睇下班pk仲有無咁多ge gut丫嗱。

講到尾都係為錢,政府真係唔抵幫架,枉我年年交稅。

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

As employers of FDH, we are very poor under the "NIL" protection from HK Gov't.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mylulu007 於 10-11-12 09:40 發表
有些外傭是在被僱主虐打的情況下離職,擔心事先通知僱主,或會遭受更差的對待才不辭而別,她希望僱傭間加強溝通,合力尋求更佳的方法解決問題。"
D工人白痴架,俾人打就報警啦,刑事黎架!

你估依家仲係80年代咩? 講果個aum住良心係人 ...

咪係, 啲外傭有手有腳有朋友, 僱主虐打佢哋會冇事? 反而啲小朋友老人家俾外傭虐打就真係慘嘞! 小朋友同老人家可以離家嗎? 有外傭咁多朋友嗎? 啞忍嗰啲似乎係僱主囉.

大宅

亞洲傭工中心項目主任Nurul Qoiriah

佢講野都好"一針見血",虐打.. 精神虐待後打劫我們
有佢撐D公主,香港D僱主更加無助.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

痴線,如果係虐打就報警啦,駛鬼走佬呀?報左警咪走得囉。揾黎講!!!

別墅

我想問"香港家庭傭工僱主協會'係咩? 佢地由咩人組成?

男爵府

醒目開學勳章

被僱主虐打唔識打3條9, 但係被僱主走左之後就識得去勞工署開file 告僱主.

請問邊樣有難度d呢?? 我連勞工署係邊都唔知喎!!

一班都係大話精!!

象牙宮

原帖由 AndyRain 於 10-11-12 13:36 發表
被僱主虐打唔識打3條9, 但係被僱主走左之後就識得去勞工署開file 告僱主.
請問邊樣有難度d呢?? 我連勞工署係邊都唔知喎!!
一班都係大話精!!

冇雇主敢言佢工人冇大話精! kakaka.

男爵府

亞洲傭工中心項目主任Nurul Qoiriah ???? 是咩人呀 , 咁擔心比儸主打咪唔好來香港打工囉, 我夠擔心我個女每日比工人打和蝦囉...

報警就唔識報, 但又識上勞工處和到銀行借錢喎 , 講唔講得通呀 ...

我哋隔山買牛, 買到唔好都算, 仲要比人害, d 中介agent 又無能 , 最好你哋班僱主成日換工人, 咁先有生意, 每個工人來港她們又有錢收 ...

等待驗證會員

依家工人有工會撐腰, 去勞工署告僱主同搵工會都夠膽, 但無膽報警, 你信唔信?

等待驗證會員

等待驗證會員

前事不忘 後事之師

政棍連臭罵香港外僱僱主非常無良, 時常剝削工人
http://www.youtube.com/watch?v=iNYMtCpjhd0

等待驗證會員

珍珠宮

講到HK外傭僱主咁無良, 咁衰格, 米黎HK打工啦死野!!

公爵府

回復 5# Painful 的帖子

佢地點會無膽報警? 佢地要走報警, 要上門取回行李報警, 受少少傷報警, 屈僱主打又報警, 總之郁一郁就報警,香港很多警力,就浪費係呢D無無謂謂既人身上.最慘係連警方都話佢地CALL到就要嚟幫,無話可以告佢浪費警力喎.甚至有警車坐,同幾名大隻保標護送, 費用全免,認真識歎咯.

首頁

尾頁

跳至