自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地係咪日日定幾多日先拖地、抹地、吸塵、掃地一次?

D層架又幾耐先抹/清潔一次?

我見到屋企D塵就黎癲啦!!
抹完第2日就已經捕了一微塵.....

水晶宮

畀面勳章

我都係無工人, 一家3口(呀仔11歲),
兩公婆要返工, 掃地就會日日掃, 拖地就
一星期一次, 抹屋就睇唔順眼先去郁手.....

~~~

原帖由 jennyliu 於 10-11-13 23:03 發表

抹完第2日就已經捕了一微塵..... ...

子爵府

我也是無工人, 電器一定要用最先進, 減輕我地工作量, 剛買了部充電吸塵手提機,叫DYSON, 可以吸埋床玉塵滿, 比起之前好多MAMI 介紹個隻RAINBOW差不多功效, 但SIZE價錢平好多, 吸完張床, 你可見到個兜, 好似去完沙灘咁, 微塵多到不敢想像, 唔怪得之大女成日打噴池..(唔好意思, 太多字唔識打, 惟有同音唔同字), 而家我好鐘意呢部吸塵機, 覺得做家務不是苦事...

大宅

原帖由 jennyliu 於 10-11-13 23:03 發表

抹完第2日就已經捕了一微塵..... ...

我地兩公婆都要反工,日日都會拖地,不過個日好攰就會隔日
D塵,真係睇唔過眼先會清潔

水晶宮

畀面勳章

咦 ~ 又好似幾好咁喎, 我同呀仔都有鼻敏感
請問呢部部吸塵機幾錢呀 ? 同邊度買呢 ??
thanks !!

~~~

原帖由 lau 於 10-11-13 23:15 發表
我也是無工人, 電器一定要用最先進, 減輕我地工作量, 剛買了部充電吸塵手提機,叫DYSON, 可以吸埋床玉塵滿, 比起之前好多MAMI 介紹個隻RAINBOW差不多功效, 但SIZE價錢平好多, 吸完張床, 你可見到個兜, 好似去完沙灘 ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 lau 於 10-11-13 23:15 發表
我也是無工人, 電器一定要用最先進, 減輕我地工作量, 剛買了部充電吸塵手提機,叫DYSON, 可以吸埋床玉塵滿, 比起之前好多MAMI 介紹個隻RAINBOW差不多功效, 但SIZE價錢平好多, 吸完張床, 你可見到個兜, 好似去完沙灘 ...

係咪買黃色企身果部呀! 上個月已經想買,不過一直自己懶,拖住,點知佢由3980加到4980,而家買唔落手呀

男爵府

原帖由 alicemic 於 10-11-13 23:22 發表

係咪買黃色企身果部呀! 上個月已經想買,不過一直自己懶,拖住,點知佢由3980加到4980,而家買唔落手呀

嘩~都唔平喎 但又真係好似好正咁~但屋企冇乜位再放D大型電器了

我唔使返工,湊2件,1個返K2,一個未讀書...
1星期有兩三日有興趣班...前後用左我大半日至一日,
返到去又要煮飯...唉...但間屋執完唔理佢兩3日,又俾2隻野D玩具4散,同埋D塵真係多得恐怖....

睇黎我真係唔可以再懶,要的起心肝,日日清

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

自己係鐘意清潔淨整, 好多時自動自覺去做,
我無工人, 家務自己做曬....隔日拖地, 抺塵三幾日一次, 執嘢幾乎成日做, 因為老公無手尾

自己又睇唔過眼, 一定要淨整!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我一個k1一個歲半
日日都最少吸一次塵
實際係吸佢地d食物碎紙碎....
地就正常一日拖一次
全日出左街就唔拖囉
玩具我日日都執架
唔執好點好數我唔安樂架~

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唉...我真係好討厭做家務, 但又無錢請工人。

吸塵就每日例牌一次
拖地就一星期左右一次
抹塵就無指定,見到傢俬表面有塵才抹。

以前阿女0-3歲時, 就會每天拖地, 做到人都癲。

子爵府

原帖由 靚豬豬 於 10-11-13 23:19 發表
咦 ~ 又好似幾好咁喎, 我同呀仔都有鼻敏感
請問呢部部吸塵機幾錢呀 ? 同邊度買呢 ??
thanks !!

~~~

佢有幾個MODEL, 可去時代10樓有DISPLAY睇, 我只買了叉電個隻, 方便四圍吸, 不過見到個兜已經好恐怖...

子爵府

原帖由 alicemic 於 10-11-13 23:22 發表

我買叉電個隻21XX, 本來想買埋呢部, 但我又唔鐘意個吸爬咁長, 惟有用住細部先....

水晶宮

我以前用了9年エ人, 上年‧她不肯續約, 那我就唔請啦........初初老公反對....話佢要返現在的生活水平......

現我日日吸塵抹地抹傢俬, 洗 toliet, 洗衫燙衫, 不知幾整齊, 重好過エ人時代!

珍珠宮

我無工人兼要返工
我已經調節自己既眼係睇唔到塵 :lol

侯爵府

好媽媽勳章

我每日都会掃地拖地
每星期抹屋2次
我中意乾淨

侯爵府

好媽媽勳章

回復 6# alicemic 的帖子

好似好正

男爵府

畀面勳章

回復 8# sezsuet 的帖子

我都係, 老公同阿仔無手尾, 成日話完都係咁 阿仔食完野or做完功課實要掃多1次地:-( :-(

男爵府

畀面勳章

回復 8# sezsuet 的帖子

我都係, 老公同阿仔無手尾, 成日話完都係咁 阿仔食完野or做完功課實要掃多1次地:-( :-(

大宅

我一個5歲,1個1歲10個月
以前我每日掃地吸塵,但一星期先拖一次地同抹屋..
後來頂唔住,買左自動吸塵機同自動洗地機, 每日SET好時間,先吸塵再洗地,返屋企後如2個細路食野整污JOR個地下,我會再開自動吸塵機吸多一次塵, 每晚返去只需要倒左D污水同洗下部洗地機就OK
雖然好似好貴,但每日返到屋企個地下都好爽,我覺得D錢洗得好抵

伯爵府

地就成日都會抺,但大執就幾日-1星期1次...平時睇唔順眼邊道咪執邊道囉~我都超憎做家務,由其係抺野執屋果d..超想請個工人做晒佢,but無錢請
大b駿逸細b駿晞

首頁

尾頁

跳至