自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該係整粒吞, 因為佢果層膠囊會溶

如果咬穿佢, 腥到頂唔順果陣味

子爵府

我買過有D係可以趙既....我自己試過趙爛後....入面D魚油好腥....所以多數吉穿佢.....撈係一匙飯或湯度食...咁大粒我驚佢地吞唔到....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

正確是整粒吞的.
因為外層是有特別作用的, 咬穿會影響藥物的吸收和分佈. 膠囊的作用是希望不要太快給身體吸收, 最好是去到腸臟才發生作用, 所以會給它加上一個能抵抗胃酸的外殼, 好讓它捱得到小腸才給溶掉. 假如亂把膠囊撤去, 藥物發揮作用的效果就大打折扣了~

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

洋房

看了上面的回覆以後,
似乎大部分人吃魚油的時候都是整粒吞下的;
不過我小時候吃魚油的時候是把膠囊咬破的,
我很喜歡司x脫魚肝油丸內的魚肝油那陣腥味!

大宅

e,原來有人同我一樣

我係咬爆佢來食 - 好味

我D 小朋友都係咁咬架, HAHA

原帖由 秦宮橫斷碑 於 10-11-15 20:18 發表
看了上面的回覆以後,
我很喜歡司x脫魚肝油丸內的魚肝油那陣腥味! ...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 karkar39 於 10-11-15 19:56 發表
係整粒吞

me 2

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

成粒吞~

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細個的時候,可以把膠囊弄穿,加落粥仔度比小朋友食的...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己就頂唔順司x脫魚肝油D腥味
原帖由 秦宮橫斷碑 於 10-11-15 20:18 發表
看了上面的回覆以後,
我很喜歡司x脫魚肝油丸內的魚肝油那陣腥味! ...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 elmamama 於 10-11-16 13:29 發表
e,原來有人同我一樣

我係咬爆佢來食 - 好味

我D 小朋友都係咁咬架, HAHA

X 3
我細個時都係咁食魚肝油丸架 , 慣左又唔覺佢腥喎
超like咬爛時果種爆炸既感覺
所以特別喜愛食三文魚子, 蟹子

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我細個會等佢係口中漫漫溶,好似食糖咁.唔覺得太猩,只係有少少油膩.

首頁

尾頁

跳至