心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

現代孟母三遷???

如果子女升小一, 學校又離屋企太遠的話, 大家會否捨棄優質的居住環境及配套, 而搬往鄰近學校的細單位, 又無club house, 又無商場, 為的就是每天節省共1個半小時的車程呢? 值得嗎? 請各位媽咪比d意見!

洋房

Re: 現代孟母三遷???

離學校近,對媽媽和子女真係好好,起碼有咩事都可以第一時間去學校(例如:紅雨....);
離學校遠,無私家車真係幾辛苦,特別係一早迫巴士,放學攰到死,又無位坐,都幾難頂。

至於無club house,睇下你習唔習慣!同埋最睇你將會搬去邊區,如果去街市/超市唔洗行好遠 & 日曬雨淋,都考慮得過!

大宅

一舊細雲仔 寫道:
離學校近,對媽媽和子女真係好好,起碼有咩事都可以第一時間去學校(例如:紅雨....);

Hi 一舊細雲仔,

很同意!! 其實除了天氣的影響, 我亦顧慮到假如小朋友想參加校內的課外活動時, 通常都沒有校車接送, 那我們便要附出更多的交通時間了!! :-(

至於無club house, 都是一個大問題! 因為我仔仔非常鍾意游水, 他一年四季都會跟教練學游水! 但學校附近都沒有泳池, 所以我也十分頭痛! 另外其實那裏買"食送"都要行好遠, 一定無現在方便! 你話是否很難決擇? :cry: Anyway, 很多謝你的意見!!

珍珠宮

我會! 並且已經做了.....雖然你住得好唔習慣, 唔開心! 不過為了仔仔入一所好的小學, 都要忍耐一下.

我覺得作為母親為自己的子女盡量安排好是應該的, 但現實未必會如我所願, 但我仍然覺得值得, 因為我已經盡我的責任, 我不會為我未有盡力而後悔 & 內疚.

孩子的路是孩子走的, 我不能代替他. 明天孩子將會如何, 我不知道, 但我已做好了我的本份, 已經足夠.

大宅

我四年前換樓,主要都係睇近阿女學校附近既屋苑, 我認為學校近屋企有很多好處,例如佢可用既時間多左,唔駛蹝左嚮交通時間上,佢可以參加多d既課外活動,亦可擔當一d學校既職務,唔駛因為要搭校車要放棄,例如佢之前參加田徑,一星期有三日都要留校練跑,若住得遠既,我一定唔俾佢參加.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

我今年都會搬,都是將會由大屋苑,有會所的,而且住緊最大的單位,搬去無會所設施,舊樓,而且只是兩房的細單位,目的只有一個,就是就小朋友返學,唔想個仔咁辛苦在車程上,小朋友成長漫長路,最緊要佢舒服。我地做大人的,相就

複式洋房

講得好好,絕對同意,若只是繼續眷戀現時的生活環境,請問為何當初要費盡心機為子女選擇離家遠距離的學校?不要為現時的一点不慣,而令自己及子女的前途添上遺感。

我覺得作為母親為自己的子女盡量安排好是應該的, 但現實未必會如我所願, 但我仍然覺得值得, 因為我已經盡我的責任, 我不會為我未有盡力而後悔 & 內疚.

孩子的路是孩子走的, 我不能代替他. 明天孩子將會如何, 我不知道, 但我已做好了我的本份, 已經足夠.

男爵府

2019勳章

做人父母真難 :-( :-( :-(
養兒方知父母恩,
我們為人父母都想子女好,
希望我們的各種千就,各種努力,做子女的明白就好了。

大宅

TszHin媽咪 寫道:
我會! 並且已經做了.....雖然你住得好唔習慣, 唔開心! 不過為了仔仔入一所好的小學, 都要忍耐一下.

Hi TszHin 媽咪

看過你的回應, 真的很感觸! 你說得很對! 只要我們為人父母盡能力舖排好一切, 已經足夠了! 將來的路就靠孩子好好的走了!

大宅

Hi kachunma

Please check pm! Thanks!

大宅

hellokitty123

please check pm!thanks!

禁止訪問

伯爵府

hellokitty123

看到你的選擇都幾難取拾喎~~~
一個半小時,係包來回的??最緊要如果返學方便,有得坐全程,如果來回一個半小時都唔算長,可以叫個囡係坐到聽下歌(英文歌)咁囉~用車程時間.學其他外語,咪唔怕浪費時間咁囉~

因為你現在哥隻d配套都好,搬去第二度,唔知隔離鄰舍雜唔雜呢??~

大宅

Hi pinkylee

乘校車一個半小時是指來回, 每程45分鐘! 其實亞仔同我講佢好鐘意搭校車, 覺得好開心! 而上次我地帶埋佢一齊去睇樓(在學校附近, 有新樓亦有舊樓), 佢亦同我地講"唔鍾意, 想住返現在呢度!" 我明白小朋友亦會有歸屬感, 現在他已認識了一班好朋友, 每天落平台公園或會所玩都是一班很熟的朋友仔, 將來如果搬的話, 落街就是馬路, 情況就完全不一樣了! 所以我們都覺得很矛盾!!

伯爵府

hellokitty!~

咁你仔仔都不喜歡搬,咁咪住住先囉,等仔仔都認為覺得搭校巴太辛苦時,才作搬的考慮囉~就算你搬得近只是方便上學,就沒有其他方便~

如果呢度,個個都話為子女著想的話,尊重返小朋友個決定囉~

我想你仔仔係校巴到,一定有幾個好frined的朋友,所以佢話會鐘意囉~

咁你老公的意思又如何呀?

別墅

hellokitty!~
agree with pinkylee

其實來回合共 1 & half hour 都唔算太遠. 咁未等到小朋友真係辛苦才搬.

我case 都係一樣. 但我發覺坐校車都不錯. 落樓下已經上車. 落雨都唔使怕. 加上坐校車可以訓練小朋友 獨立安靜
其實hk 小朋友已經好幸福. 在大陸的小朋友唔好話坐車一小時. 有d 係 行路一小時上學.

時間是可以自己管理. 如果小朋友要早起身. 咁未早d 訓 loh.
當然您提到的課外活動 等等...... 問題. 各人不同. 可以再觀察下能否遷就. 人人適應力不同.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題