自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有無人好似我咁,身邊無一個固定知已架?

我覺得ok無野架,我份人無機心,粗心大意,樂天又愛幫人,就係對朋友唔會時時糖痴豆,得閒出來飲茶傾電話果種。 但係一有要事,我會盡幫。

近來發生左d事,連識左十年唔夠既老公,都問我,究竟我了唔了解身邊識左十幾年既同學(朋友)。那班朋友,一年出來食幾次飯,大時大節都會聚會,不過,我份人唔會主動搵人問候近況,所以,好似朋友間我係最可有可無的一個。

反而,同我性格最相近既朋友,佢地都係唔會主動找對方,但一見面就會好快有交流。 講野,唔駛怕對方係雙面人(表面好寬容,實質唔開心),有野唔妥就出聲。

我無乜心事,無乜知心友,係好事定唔好事?

珊瑚宮

環保接龍勳章

唔識答你. 我並唔覺得多fd就一定好, 咁知己有就最好啦. 無都無計的...

伯爵府

原帖由 alphabetagamma 於 10-11-17 17:59 發表
唔識答你. 我並唔覺得多fd就一定好, 咁知己有就最好啦. 無都無計的...

由細到大,我好少有野會令自己好唔開心,又或有野要唸好耐。

我係朋友間既開心果,見朋友就係怕圈中其他朋友唔開心,有心病不時發生,不過次次我都置身事外,因為佢地從來都好少同我講佢地既野,佢地心病我唔清楚background,唔敢講咁多怕"得罪"佢地。

我既工作同佢地唔同,成日唔定時放假,所以有一段日子,佢地有好多共同回憶,都少左我果份。不過咁多年,出親黎都一齊,唔叫我又好似好咩咁~

圈中個個朋友,都知其中一個朋友有位要談婚論嫁,但又收得好密既男仔,我。。。係最後一個知(仲要唔正式通知都唔知),老公問我,我乜都唔知,點算好姊妹呀?

唉,大佬,一個二個唔講,我q知咩!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係咁。

我唔會主動約人, 但我心入面就成日掛住朋友, 因為我覺得一切有心就得。

但人地真係唔會知, 最尾我咪變左你所講果 d 可有可無的朋友 lor。 我會唔開心架。

我覺得人點都要有個知己。 佢可以係你朋友, 老公, 同事, 仔女。 我朋友唔多, 但有知己, 同埋交心的朋友, 就夠了。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個人就鐘意自由自在, 我又唔主動, 說話又唔多, 同朋友食飯多數我都係坐埋一邊, 因為唔岩講, 同埋彼此都不了解......所以對我黎講, 唔重要!

朋友貴精不貴多, 一個就夠, 自己雖然係個冷漠人, 但係都有個知心好友, 同其他人感覺完全唔同, 一年共見一兩次面, 不過時時都通電話, 有咩大小事都會講.....都識咗十幾年!

真係好奇怪, 我呢啲咁冷淡都有個咁熱情的朋友, 可能呢啲真係緣份!

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

知心友? 我都冇個喎! 是但啦! 來時一個人, 走時都係一個人, 我對哩樣冇乜感受.

複式洋房

如果知己都日日搵日日傾心事至可以維繫既就唔係真正知己

真正知己係大家好耐無搵好耐無見,但一搵番一見面就會好熟絡甘有傾有笑果隻

我自己都算係人地眼中可有可無既朋友,但只要用心對人,人地有咩就算唔第一時間搵你,都係預埋你一份

複式洋房

原帖由 mylulu007 於 10-11-17 17:56 發表

我覺得ok無野架,我份人無機心,粗心大意,樂天又愛幫人,就係對朋友唔會時時糖痴豆,得閒出來飲茶傾電話果種。 但係一有要事,我會盡幫。

近來發生左d事,連識左十年唔夠既老公,都問我,究竟我了 ...

唔洗理人地點睇你有無知己,知心友,只要你自己覺得甘樣係OK既係舒服既就無問題~
如果你D fd介意你唔主動搵佢既,甘係咪真正朋友自己知

伯爵府

好媽媽勳章

無話一定有先係好.
老公都唔係一定要有啦.
自己過得生活愉快就OK啦.

翡翠宮

畀面勳章

其實我好怕果種人地懶係明白你,成日估我會點既人。

根據我自己既定義,我冇朋友,只有舊同事,舊同學、呀女同學家長等等,我覺得朋友唔一定要經常見,亦唔一定要好明白對方,只係對方有需要,肯付出時間聆聽同關心,已經好足夠。平日佢既生活如何,我無需要詳細知道。

珍珠宮

熱血金章

原帖由 FOURSEASONS 於 10-11-17 22:42 發表
如果知己都日日搵日日傾心事至可以維繫既就唔係真正知己

真正知己係大家好耐無搵好耐無見,但一搵番一見面就會好熟絡甘有傾有笑果隻

我自己都算係人地眼中可有可無既朋友,但只要用心對人,人地有咩就算唔第一時間搵 ...

agreed!!!
日日搵日日傾至可以維繫的人, 只係是非精, 想嚟攞料.
不要也罷. 冇都唔洗可惜.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 mylulu007 於 10-11-17 17:56 發表

近來發生左d事,連識左十年唔夠既老公,都問我,究竟我了 ...

我都同你差不多.....

又係生活上無咩特別 close 既知己....
但在 facebook or msn 又會成日同朋友 share 近況 , 大家又會好親切咁答下咀 , 吹下水 ... 只係好少見面....

我都係好少專登去找d朋友.... 近年聚會少了 , 我又無call 佢地囉 .... 可能我係比較悶的人掛....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都冇知己 我又唔鐘意主動搵人

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我有一個知己好友,
唔係成日見面,
唔係成日會傾電話,
但我有咩唔開心,
想搵人傾訴一定只會打比佢,
佢又係有咩唔開心就會打比我!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

del

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

環保接龍勳章

原帖由 karkar39 於 10-11-18 00:49 發表

我同你一樣(佢係我中學同學)

我都係呀!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都冇セ知心友
細個就有, 人大了變得獨立左,
我又冇セ心事要傾
做普通朋友便夠了

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-11-17 22:36 發表
知心友? 我都冇個喎! 是但啦! 來時一個人, 走時都係一個人, 我對哩樣冇乜感受.

首頁

尾頁

跳至