母乳餵哺

跳至

別墅

餵人奶媽咪, 你地點樣補充鈣質?

睇完glad的文章, 話牛奶唔係補充鈣質的好方法後, 咁點先可以吸收多d鈣呢?食鈣片好唔好?
雲師奶 該用戶已被刪除

Re: 餵人奶媽咪, 你地點樣補充鈣質?

大宅

磨碎芝麻係好好的鈣質來源, 食飯時加一匙在飯上
記住, 係"磨碎", 原粒係會"排"番出來的!!
另外菠菜, 豆腐同深綠色蔬菜啦!!

如果選擇食鈣片, 要d包含埋"鎂"的, 否則吸收唔到, 同埋要選天然的

負重運動, 及曬大陽(一天半小時)是能幫助身體吸收鈣質

珍珠宮

飲豆漿,有人話黑豆漿仲好!!
有好多食物都好多鈣,eg 蝦,小魚.我大肚就成日食白飯魚炒蛋:mrgreen:

記住菠菜&豆腐唔好一齊食!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!
該用戶已被刪除

大宅

用黑芝麻/ 白芝麻

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

why ....??

菠菜&豆腐唔好一齊食 ar??

webjen 寫道:
飲豆漿,有人話黑豆漿仲好!!
有好多食物都好多鈣,eg 蝦,小魚.我大肚就成日食白飯魚炒蛋:mrgreen:

記住菠菜&豆腐唔好一齊食!!

子爵府

2019勳章

我食鈣片ga

珍珠宮

因為菠菜o既草酸好高,如果再食豆腐,會變草酸鈣,人體難以吸收!!(希望我無記錯"草酸鈣",如有,其他媽咪請指正)
至於其他菜,我就無聽過唔可以一齊食!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊