跳至
[2004年或之前] 轉奶粉問題

民房

轉奶粉問題

我想問其實1號奶粉同2奶粉成份同營養有咩唔同?係唔係轉2號奶粉會好d呢?我個B 8個幾月大

大宅

Re: 轉奶粉問題

Joe1026:

2號奶粉比起1號奶粉營養成份更高,始終bb一路長大需要的營養亦會唔同,既然奶粉商都調配出2號奶粉,咁就更係幫亞b轉會好d啦!

另外,歡迎妳加入我地0410既大家庭。

JOE1026 寫道:
我想問其實1號奶粉同2奶粉成份同營養有咩唔同?係唔係轉2號奶粉會好d呢?我個B 8個幾月大

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章

我同意ptmfamily既講法,我問過醫生,佢答話1號仔脂肪含量會比2號相對高d,因為bb冇咩陏,成日訓。
到bb大左活動量會多過初生,肌肉發展需要多d蛋白質,所以一般2號仔蛋白質含量會多過1號仔。

男爵府

咁又真係好煩呀, 有d醫生又話一號奶粉營養高d, 可以食到一歲~

民房

唔該哂各位!^^我會聽日買2號奶粉番來比BB試下先 :lol:

大宅

JOE1026:

不過妳唔好一次過轉晒2號奶粉喎,驚bb腸胃會唔適應呀,姑娘話最好每日轉一餐,即係話如果妳bb一日飲五餐奶的話,咁妳就用5日時間嚟同佢轉2號奶粉。

JOE1026 寫道:
唔該哂各位!^^我會聽日買2號奶粉番來比BB試下先 :lol:

大宅

ptmfamily 寫道:
JOE1026:

不過妳唔好一次過轉晒2號奶粉喎,驚bb腸胃會唔適應呀,姑娘話最好每日轉一餐,即係話如果妳bb一日飲五餐奶的話,咁妳就用5日時間嚟同佢轉2號奶粉。

如果怕bb唔適應, 可以一個星期先轉一餐咖~

大宅

其實我打過電話去奶粉公司到問,佢地話2號奶粉是比媽咪多一個選擇,並不是一定要轉,而佢地話2號奶粉適合6個月以上bb的意思係可以在6個月至一歲轉,亦並不是要6個月即刻轉,只要在bb狀態好沒有病的情況下轉便可以。

跳至