嬰兒醫護

跳至

別墅

急!bb夜咳,但有(譚),咳左好耐,晚晚都無覺好訓!點算!有d咩可以清(譚)呢?介紹下!

細仔咳左好耐,但夜晚訓覺先咳,又有譚,訓訓下又咳,咳到hehe聲,但日頭又一聲都無咳架wor!點解呢?
夜咳係寒咳架,應該無譚架!真係唔明!
佢早排喉嚨發炎,睇完e生,又食藥,唔知係熱氣定咩,呢幾日係o甘出眼屎,又有口氣,都無食熱氣野。
食過好多野啦,又飲川貝液、又飲開奶茶、咳藥水、都無法!
有咩食左可以清譚架?
hokkaido

大宅

貓狗褓姆

Re: 急!bb夜咳,但有(譚),咳左好耐,晚晚都無覺好訓!點算!有d咩可以清(譚)呢?介紹下!

妳有無比妳 BB 食過橙樹化痰素呀 , 都幾掂

別墅

Re: 急!bb夜咳,但有(譚),咳左好耐,晚晚都無覺好訓!點算!有d咩可以清(譚)呢?介紹下!

親親媽咪:
我都聽人講過,不過唔知得唔得,聽日去買試下先,但係米沖水飲就得架啦?
thx
hokkaido

大宅

貓狗褓姆

Hokkaido :

係呀 , 沖暖水後攪 " 雲 " 後就可以飲

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

煲湯落果皮呀!或者可試吓燉川貝

大宅

請問要幾個月大的BB至可以飲呀。
[quote]
親親媽咪 寫道:
妳有無比妳 BB 食過橙樹化痰素呀 , 都幾掂

大宅

我去睇過, 好似要2歲以上先食得架, 我個仔未夠2歲, 所以我都無買到~~

男爵府

川貝魚肉湯...藥材鋪有得買,一包包pack好

民房

感你細仔有冇流鼻水呀? 如果有可能係鼻水倒流引致咳醒, 可以試吓墊高寢頭訓會好好多. 如果冇鼻水試吓食猴棗散, 好多媽咪都話幾好喎!

大宅

醫生開個隻(solmucol 100)給我bb, 她只有5mth3week.
沖好一支後慢慢分幾次飲, 總之一日只可一包的份量.
好似都係橙粉, 去有藥劑師的藥房買, 會教你預份量的.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

sormui 寫道:
感你細仔有冇流鼻水呀? 如果有可能係鼻水倒流引致咳醒, 可以試吓墊高寢頭訓會好好多. 如果冇鼻水試吓食猴棗散, 好多媽咪都話幾好喎!

agree, 我個女都係鼻水倒流引起咳, 我比保嬰丹佢食, ok. work.

跳至