心聲留言

跳至

男爵府

XXXX

jXXXXXXx

男爵府

Re: 是我小氣﹐還是我嫂難相處﹖

出街俾唔俾錢,又唔可以怪你阿嫂,應該怪你阿哥,俾著我都係,我同男家o既人去街,係出錢o既都係我老公俾。
咁又同意你話d進取o既新移民的確係諸多無理要求,時常強人所難~

男爵府

2019新春慶豚圓

我覺得唔關新移民事, 係你呀嫂連基本禮貌都唔識,

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩啲係人o既本質問題, 未必關新移民事, 既然你知道佢o既脾性, 就唔好俾佢上你屋企, 成日要看住佢都好鬼煩.

複式洋房

只看topic仲以為你係我姑仔, 點知再看內容就簡直係調轉!
我都來港十年,都有亞姑仔,以"大陸人"來說,十年不算新移民啦。。。
不過要o弟下你亞嫂咩鄉下,分別好大嘎,大陸的廣東省人都o弟唔起o的北方人(即講國語的)。
不過你亞嫂看來是她本人的問題,我都係做亞嫂,不過我就相反,出去食飯多數我比,連多謝一聲都無,過時過節都係我買埋煮埋,仲要比人彈三彈四,論年紀我還是老公家中最細。。。
所以並不是關大不大陸人的問題。

題外話:在大陸有些有趣的傳言(廣東人講的):
最要面的是上海女人,在家吃鹹魚青菜也要著得光光鮮鮮上街
最巴辣的是四川的女人,千萬不能得罪,她會把你咒罵死
最做得最有權威的是客家的女人
最漂亮的是蘇州的女人

你亞嫂是那裡人?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係你小氣,又唔係你阿嫂難相處,只係你阿嫂冇乜禮貌囉,出街唔俾錢,呢樣真係應該同你阿哥講,如果只有你同阿嫂既,咪佢講今次我俾下次你俾囉,不過我唔知你同阿嫂係唔係咩都講得架隻~~佢冇問過你就囉你d野就佢唔岩啦,就算係一家人都應該開句聲囉~~我同我阿嫂出街,多數佢俾錢,如果同埋我阿哥就大家夾錢,如果冇我阿哥換左係我老公,就我老公俾錢~~我同我阿嫂好fd,咩都講,但都唔會未問過人就囉人d野,因為呢一個係基本禮貌~~我阿哥既存款又係多我起碼一半,但佢就對錢銀冇乜所謂個隻~~菲庸假期過去她家教其女英文呢個問題,就要叫你菲庸自己say no喇~~三十蚊教全日呀??如果你唔想菲庸過去既,咪同佢講咁樣唔得架,犯法架~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

侯爵府

你阿嫂直情PK lar!
謙謙在2004年10月29日出世了!

複式洋房

我個人認為是大家的生活習慣及文化背景不同才有此分歧發生.

有一d人, 佢一世都是去靠人or 等人help去過活. 於是, 係呢一班人眼中覺得佢咁樣是完全無唔妥, 反而覺得你小氣.

所以, 如果換轉我係你, 我免得過都唔多同呢種人交往.

男爵府

jXXXXX

民房

是我小氣﹐還是我嫂難相處﹖

ALAL,
要斷絕來往嘅機會係零.. 除非你唔要你亞哥... right..?
絕對認同--步步為營... 唔係可以點?
喺new york, 福州人麻煩愛'沖'大頭鬼, 客家人孤寒, 小氣, 是非精, 廣東人就各家自掃門前雪... 唉! 家家嗰本"難唸的經'點解永遠都咁厚...

我都好想所有'是非'親友遠我而去...
記住--->唔係你小氣, 係佢貪得無厭咋...
P.S. 下次warn 佢..if 叫你工人去佢喥工作(even只係教佢個女英文)喺HK 係illegal架!

伯爵府

(和我哥拍拖但竟然和其他男人有了小孩﹐但只要小孩踢走男人)
點解你哥哥仲和那女人一起呀?咁現在小孩不是你哥哥親生囉~??

男爵府

jXXXX

XXXxx.

子爵府

我個叔仔仲離普啦,同個老婆加埋月入過兩萬,但係成日話要儲錢買樓,o係屋企住但係唔俾家用,有時仲要我奶奶俾返錢佢洗,出街買包幾蚊o既糖都要叫我奶奶幫佢俾錢。我o地買返屋企Do野佢問都唔問就拎o黎食晒,但係就永遠唔會買o野返屋企大家食,就算買都自己收埋o係房。

大宅

唉~我呀嫂又係好......唉~
我呀哥月入都有萬幾蚊,佢一出糧,要全數比我呀嫂(數目無得呃,因為佢有個fd的老公是我哥的同事),我呀嫂住係深圳(已拿了香港居民身份[4個月]),但佢全無意思係香港長住(佢話d fd係晒上面,而且香港悶,無人同佢去玩[成30歲人仲成日出去週圍玩])
佢成日話我呀哥無用,掙咁少$,(但我哥一個月只有3000零用,仲要係3000裡面比500我媽做家用[*依500包括幫佢比埋手提電話費+idd電話費,咁即係我媽要倒貼...])而我呀哥仲要成日比佢"詔"返上去(跟本車$都唔夠)......
我呀哥係出晒名好"林"ga,佢又唔敢同佢老婆講(講都比佢罵...)真係好慘~ :-( :-(

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

唉! 總之就係家家有本難唸的經啦.
只有睇開d, 人都開心d, 咪亞q精神對自己說施比受更有福把啦. :-( :-(

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

你咪阿QD同自己講施比受更有福囉.

大宅

一樣米養百樣人…千奇百怪乜都有…為有自己睇開d
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

大宅

以前我地同叔仔一家住又係咁, 每家4個人, 加埋我請
既工人共9個, 所有日常用品都係我買, 我老公就要俾
買餸錢, 有次我無時間去買沖涼液, 佢去買同佢d仔女
沖涼, 跟住收埋番入房, 我工人問佢, 佢同我工人講,
叫你太太自己買, 或者叫你太太俾番錢我就俾佢女用lor,
我放工返到去先知, o個日我個女無得沖涼, 我好慶,
即係攞一百蚊俾佢, 跟住問佢用得未, 佢竟然話自己無
講過, 無做過; 呢d都唔知係咩人, 買番黎到宜家十二年
乜都唔洗做, 以前一齊住仲有我工人俾佢點俾佢洗,
仲週不時留埋對仔女俾我工人一個湊4個(當時係2-5yrs),
佢自己就去打麻雀, 我工人因為怕佢, 好多時都唔咁出聲。

禁止訪問

跳至