母乳餵哺

跳至

複式洋房

生完第三日已谷奶,喂人奶好痛點算?

我初試喂人奶比bb,但現在兩邊痛到想死!試過比bb埋身餵....真係好痛,因bb吸吮情況仲未好叻...我兩邊都有少少損,我兩邊都開始有白色奶水出(係呼即係開始上奶?),我想問我依家可唔可以用手擠d奶出來倒入奶瓶比bb飲???因我生完身體唔係好好,又要睇住3歲囡...都有d頂唔順啦@!!!有冇人可幫我呀??

大宅

Re: 生完第三日已谷奶,喂人奶好痛點算?

如果係谷奶谷到好痛,咁你可以用毛巾熱敷(但唔好敷太耐),跟住再擠小小出來先開始餵bb,試下會唔會好d丫~
我自己如果谷到好硬就會即刻比阿仔啜,佢啜左一陣咋,我就唔谷喇,haha~

另,你當然可以擠d奶出黎用奶樽餵bb啦,但我覺最好都係埋身餵,方便d ma~

複式洋房

thx for sharing!

大宅

babyQ,
If you're really tired, you may express the milk out and use bottle feeding for a couple of times. But, may I remind you that your bb may get used to bottle feeding and refuse direct feeding later. A number of friends of mine have similar experience. If so, it will affect your supply as bb seldom suck on the nipple.

If possible, take a nap and try direct feeding then.

珍珠宮

BabyQ
你話好痛,又損左,會唔會姿勢唔啱呢,亦可能係D皮膚薄所以損,最好去健康院請教下姑娘,比佢地睇下,如果姿勢唔啱會損架!!
你可以泵or用手擠出黎餵,等NIPPLE休息下,咁又可以比其他人幫你餵,等你都休息下,不過,小心你BB食左奶樽會唔會奶頭混淆,之後食番你仲痛,我bb個時就無呢個問題!!
你3日上奶都好唔錯啦,屋企有無人幫你呀!!加油呀!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

大宅

若你餵到損可能真係姿勢唔岩, 或者你d皮薄, 所以覺得痛

我開頭餵都係覺得好痛, 但姑娘話我姿勢岩, 之後有人建議我用羊脂膏, 搽左真係唔痛, 之後適應左果種感覺就無野啦...所以你都可以去買支試試

民房

請問市面上有得賣的乳頭保護膠,
係用黎蓋住個nipple 至餵奶既,
咁個b就唔會直接咬到個nipple.
有冇用架 ?
我都好想生完呢胎後餵人奶,
但第一胎試過nipple好痛,
記憶猶新,好驚.

別墅

fighting,
我初初餵都覺得好痛, 但係姑娘睇過話姿勢o岩, 我都諗住買你講既乳頭保護膠, 當我拆出黎睇見到個shape就知唔o岩我用, 因為我乳頭比較短, 所以冇買黎試, 後來買左羊脂膏真係冇咁痛, 我記得餵左3 weeks就唔覺痛, 都唔洗再用羊脂膏.

民房

hi patpatpingu,
我都係覺得個shape唔啱,
因我nipple較大,好似唔fit個乳頭位.
咁用左羊脂膏後,需要洗返乾淨才餵奶嗎?
否則bb食左怕唔怕?

複式洋房

買邊隻牌子羊脂膏呀??
我依家係用Avent 手泵pump奶的,因之前咬到損左...我現在一日pump倒3餐,每餐阿b食3.5oz,每次要pump成30mins - 45 mins. 我唔知我係咪因pump奶而好似好少奶量,以我剛生完第八日,每餐比阿b食倒3.5oz人奶,算多or 少呢??

同埋你地幾時先可食補品呢??

珍珠宮

babyQ
你泵得好好la!!阿b佢食得好好呀!!
不過好番就多d埋身啦,咁先可以增加奶量!!

羊脂膏
medela purelan
搽左都可以餵奶,bb可以食落肚,不過我會餵完先搽,滋潤番!!仲可以比bb當潤唇膏!!
http://www.meridianhk.com.hk/breastfeeding_main.html
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊