產前產後

跳至

大宅

2019新春慶豚圓

一日飲兩盒奶,算唔算多呢?

有無人一樣呀! 我想bb大隻d,我飲skimmed milk,因怕over weight!

男爵府

Re: 一日飲兩盒奶,算唔算多呢?

兩盒(每盒237ml)不多呀,standard 是一日三杯呢....

別墅

hai ar~
And the nurse suggested to have skimmed milk too.

mrsmcdull 寫道:
兩盒(每盒237ml)不多呀,standard 是一日三杯呢....

伯爵府

我今胎唔想飲奶, 每日只係飲左一盒奶咋

該用戶已被刪除

男爵府

一般都只是一日飲一包高鈣低脂奶,都足夠了,因為醫生仲有給我葉酸及鈣補充
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

大宅

wongkaka 寫道:
一般都只是一日飲一包高鈣低脂奶,都足夠了,因為醫生仲有給我葉酸及鈣補充
我都有食葉酸同鐵丸,亦係一日一包高鈣低脂奶,不過係一公升裝
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

大宅

請問飲低脂奶好些還是脫脂奶好些?我是飲脫脂奶的,有無問題?

男爵府

最近都有前輩勸我不要飲太多奶,因為好似早排明報登了外國一個研究真的話bb對牛奶會敏感....

不過我都係覺我一日1-2杯沒有問題,因為事實上沒有其他食物的鈣比牛奶豐富,其實牛奶去左媽咪肚內再消化,bb是不應該仍有敏感的啊...當然除非媽咪本身也是allergic吧...

我都想飲脫脂gei...咁就唔會肥在我身上...不過實在淡mou mou

子爵府

bb 三個月大前, 我每日一盒高鈣低脂.
但三個月大後, 就轉左 '鮮奶'.

so far 而家有左 6 個月有多, 都係重左 8-10 磅.
但個肚就大大隻. bb size 算大.
我覺得肥唔肥, 因人而異. 同埋好睇你食乜.

護士話, 平日飲食同以前一樣就可以, 唔使食多 d 野.
加每日一盒奶已經好夠.
如果冇胃口食野, 就一日兩盒奶喎!
但佢話千期唔好飲孕婦奶粉, 會太甜, 唔好.

別墅

早幾日, 在母乳版見到有關討論:

please click 1 母產前頻飲奶 嬰過敏爛腸 母親患敏感症易遺傳嬰孩

please click 2 要唔要飲牛奶呀媽咪﹖(2005年6月27日)

please click 3 好書推介 ~ "你可以不飲牛奶"

跳至