親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

馬來西亞遊

有冇人去過而又有少少意見提點下, 例如有咩係必買或者不買等等

別墅

Re: 馬來西亞遊

hi all,

我們一家大細會八月去, 都想知道, 請指教指教......

該用戶已被刪除

別墅

hi S&A,

我本來都是參加勝景遊, 比較過其他, 佢都係偏貴, 我地一行13人, 有3個小童半價, 但計落都唔係好抵, 而定參加左新華, 大人$2799-200(早報優惠)-100(同行優惠), 小童$2099, 有$50 學生優惠, 仲有d長者-$200, 計計埋埋所有優惠, 長者應該係免費, 所以揀左新華。其實, 我都比較過d行程, 基本都差不多, 但勝景遊就有得住"高腳屋", 新華就冇law..., 不過我貪新華已經confirm 團及去程搭 CX 9:20am 班機, 回程則 9:45pm, 師奶貪埋d小便宜, 早去晚返呀嘛... hehehe

您地幾號出發呀? 我就14號

該用戶已被刪除

別墅

hi S&A,

好呀! 去完返來再報料啦!

但係, 而家有冇人可以報料比我呀???

有勞!有勞!

複式洋房

kiu / S&A

你地都係8月出發,而我就七月尾出發, 不如等我遲d話俾你地知啦, 我參加康泰價錢貴過新華小小啦, 不過就中午機出早上機返港, 行程好似間間都差唔, 而我揀哩團就主要多樂園, 動物世界呀又水世界等等(都為主要就我囝囝). 不過就好似 kiu 咁需然$3千幾, 早報名(-200), airline(-200), 囝囝好成績(-150) 每個A可以減$30 (最多減150), 而且3G和記姿訊卡又每位減50. 好似好低咁

大宅

各位好~
我係6月3日去過馬來西亞(無帶呀b去),跟星辰去5日,朝早9點幾機去、晚黑10點幾返到黎,行程&住宿都幾好,住一晚雲頂resort hotel,一晚馬六甲riviera bay hotel(好靚、view正),兩晚市中心"時代廣場"(勁正)
唯一覺得唔係咁好ga就係間唔中d車程好遠, e.g去馬六甲是星期六,咁"arm"又撞正果邊學校假期,車程+塞車成3個鐘(正常係2個鐘到),坐車時間:1程3個鐘、2程2個鍾、2程1個鍾、其他濕濕碎碎有2-3程係幾個"字"時間...不過無法啦~d地方距離遠嘛~
我ga必買係:
1,龍蝦肉乾(龍蝦肉無咩纖維,so只係+d汁入豬肉乾度但我家人feel好食過牛、豬肉乾)
2,陳金福ga CAPPUCCINO自己沖GA(好好飲)
3,陳金福膠樽裝"蝦仔"&包裝辣尤魚仔[細細隻的](全部都好食,不過超熱氣)
4,生果(榴槤、葡萄珊[有D似"山足",但佢連D核都食得,核有D似杏仁]...)
5,千里追風油、"豆扣膏"
6,係布廠出面擺街檔GA芒果軟糖(最平+正)
7,朱古力廠GA椰絲朱古力(佢有榴槤朱古力,但家人FEEL"漏")
8,supermarket d奶粉超平(我買了18罐,勁平,而家呀b已飲
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

別墅

hi jilljojo,

多謝報料, 非常詳細, "正"呀!

睇您的描述, 應該同我個團差不多, 我想問下馬六甲riviera bay hotel 有冇相連房架? 兩晚市中心"時代廣場" 點 "勁正", 係咪即 sunway lagoon? 大概要帶幾$$$去先夠買您以上所講 (奶粉除外)? d大排檔乾淨嗎? 唔好意思, 太多問題...

tks/kiu

別墅

仲想問下有冇人住過"高腳屋", 是否很"正" haha

tks/kiu

複式洋房

jilljojo,

thanks, 唔長氣但就好詳細, "正". 我報個團只有兩晚與你不相同, 就係有兩晚住馬六甲"A Famosa Golf Resort"我上網睇過間hotel, 好似好正咁, 另外我想問一問就係食方面惦唔惦呀?

kiu,

"高腳屋"係羅浮交怡喎, 我聽有d住過"高腳屋"既朋友講, 只係個feel 就幾特別. 其它都冇咩分別而且冇想像中舒服

大宅

我唔知道riviera bay hotel有無相連房哦~但你可打電話去旅行社問下~(你亦可要求雙人床[我地無要求,係領隊自動比我地ga~])
"時代廣場"即係Berjaya Time Square Hotel,佢係五星ga!d床勁舒服~酒店樓下有商場,而附近亦有幾個購物商場,e.g."BB Park"、"樂天購物中心"(log 10).....等(其他果d唔記得叫咩名...雙子塔亦都只步行20分鐘就到...
亞羅美食街都係附近,我覺得環境食物都ok~(不過未食野前,都見到附近橫街有一隻大老鼠...)當然街邊檔口會dirty d(我覺得啫~),你可坐入鋪頭...記住叫燒魔鬼魚、串燒、燒雞亦...同埋要飲桔仔水呀~
我地淨買手信用了6千幾(我地係買得超多野ga~[我地半唿衫去,結果兩唿滿ga+兩大紙箱+兩大袋返]唔計奶粉~)
去馬來西亞手信最貴係"燕窩"同"東革亞里"我ga手信無買燕窩,但就買了"東革亞里"(2盒片裝[送了1樽醫骨痛的膠囊丸]&3盒煲湯料[送了1盒煲肉骨茶料])
呀~仲有呀~你change$唔好同導遊唱呀~我開頭同佢唱(hk$1100唱得500"溝"),係出面唱($100唱48.xx溝)四圍都有得唱ga( e.g. 機場、酒店、商場找換店、賭場...全部唔收charge),唔使一次過唱咁多ga~
**如果你都會去雲頂,必睇馬戲show(無記錯ga話係西班牙馬戲show)好勁~(非莫x科馬戲團可比)佢無動物,係"全人班",最好坐正面~

我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

食野都ok嘅~但所有ga酒店自助早餐("時代廣場"除外)+雲頂自助晚餐都唔好祈望太高,間間食物都差唔多一樣呀~(不過早餐有樣炒米粉都ok~,而雲頂自助晚餐ga咖哩羊幾好食..."時代廣場"ga早餐多d款,但係晏了會多人,要排隊~
同埋留意下食野時,有其中一樣叫"臭豆"ga物體,雖然我覺得麻麻地,但佢地話可幫助排毒呀~可以try下

我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

別墅

hi jilljojo,

thanks again for your prompt and details reply.

tks/kiu

別墅

hi bbriver,

勝景遊強烈推介的高腳屋在 Dicken Port, 可能是新景點, 所以少人去過啦!

tks/kiu

複式洋房

jilljojo

想問下你馬幣兌港幣係唔係大約hk$100 約$40幾馬幣呢?

洋房

上次跟永安都有住Dickson Port 高腳屋, 好正!

大宅

bbriver 寫道:
jilljojo

想問下你馬幣兌港幣係唔係大約hk$100 約$40幾馬幣呢?

大約hk100唱48馬幣咁上下~

我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

我報左八月去馬來西亞跟勝景遊.跟團唔知會好早morning call.

大宅

以我記得我幾年前跟永安都有住過"(?迪)臣港的高腳水屋",佢話是新起的,個感覺都幾得意,每兩個人住一間屋,有個露台有兩張沙灘椅可以向住個海曬太陽,最特別是個浴室是露天好彩的話可以看住星空浸浴。

今年8月都想計劃吓去馬來西亞,剛看中新華個團,如下
新華馬來西亞團
唔知有無媽咪巳經報咗?或者玩完返來報告吓?
因為今次我會一行七人,包括一個小朋友(4歲)、4個老人家(約55歲)、同我兩公婆,唔知大家有冇意見?

首頁

尾頁

跳至