夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我可以升職~老公不開心

我將要接受公司的升職訓練~~我很緊張又興奮~~

但~~但老公不開心~~我很開心的同佢講我可以有免費書讀又可以升職及加人工~~佢竟然答我~~敢又點????

唉~~~~~~~其實我好好怕的因要考試~pass了才有証書~~
:-( :-(

男爵府

Re: 我可以升職~老公不開心

你老公答你『咁又點?!』唔等如佢唔開心o既~~~或者佢唔知比咩反應呢~~~

別墅

佢加上了事不關己我表情我知佢不喜歡`了~~

我可以怎樣呀~~

我自己都十分的怕呀~~放下書包~~8年了~~~ :-( :-(

伯爵府

2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第一回

Is yr husband earn lower qualification or salary than u???

He may afraid that u r higher than him (position),
and earn much $ than him, then he has no face and position in the family ar!!!
(Just my opinion)

男爵府

Funghei 寫道:
我自己都十分的怕呀~~放下書包~~8年了~~~ :-( :-(

唔洗怕, 你怕的話更加影響成績嘛~~~加油!!!

別墅

christytsui 寫道:
Is yr husband earn lower qualification or salary than u???

He may afraid that u r higher than him (position),
and earn much $ than him, then he has no face and position in the family ar!!!
(Just my opinion)

佢是自僱人士~~

只是佢一向不喜歡我出來工作2 個bb要媽媽湊~~

男爵府

Funghei 寫道:
佢是自僱人士~~

只是佢一向不喜歡我出來工作2 個bb要媽媽湊~~

哦~~~咁就更加明顯了~~~佢可能覺得自己已有足夠能力照顧你地, 所以想你做全職媽媽, 但而家你卻有機會升職加薪, 你更加會繼續做落去~~所以佢比個咁o既反應你囉~~~

別墅

但點解佢不支持下我~~
我其實做得很辛苦很不開心~~很擔心升職後不能好好的應付~~help我~~很怕
:-(

男爵府

Funghei 寫道:
但點解佢不支持下我~~
我其實做得很辛苦很不開心~~很擔心升職後不能好好的應付~~help我~~很怕
:-(

好好地直接同老公講~~~

子爵府

Funghei

直接問下佢咩事咁唔高興law...
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

別墅

其實生完細仔的時間大家有個協議是請工人在媽媽到幫手湊2個bb晚上帶回家~~
而我可以再到社會工作~~
本來好地地的~~點知我的印印的工作能力令我無法安心工作~~印印無法好好的照顧我2bb~~這亦令我頭痛(不長說了)

所以老公很希望我回家湊仔~~
不過我事業有起色~~

男爵府

請另一個工人~~

別墅

而家工人我們已經完全給了我媽媽我沒有理了~我不能再請~
因為工人我同我自己的家人全部反目了~~我也不知道可以怎麼辦~~
老公的反應令我又怒又不開心~~

別墅

我只想大家的生活有更好的安排及有更多的金錢去為2bb打算~~
而佢~~周期性的支持周期性的冷淡~~我受不了~~
佢覺得我為了份工沒有好好的照顧bb而我覺得有媽媽湊不是ok了麼~~
大家協議了但又反口~佢有壓力那我呢~~~我可以怎樣面對???? :-( :-(

別墅

我今晚好不開心∼但可以怎樣

子爵府

Funghei

你唔好咁唔開心啦....始終有解決的辦法的....如果你就係咁返屋企湊仔, 你實唔甘心的.....你都係請過第二個工人啦, 同你老公好好商量, 話你唔想唔做0野, 佢無理由迫你的....
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

別墅

我無法炒了現在的工人~因為佢去了我媽媽到~我亦用了我的名在媽媽的地址上登記了~~我無法還沒有炒現在的去新請一個~~
help 我現在感覺四邊受敵~~老公不支持~~老豆著了迷(不肯炒了印印)~~

昨晚回家老公又黑面~~我不知點解??? :-( :-(

公爵府

Funghei

我個人覺得如果你老公的收入係stable 而又足夠生活, 你亦可以consider 唔做去take care 2個bb. 因為照顧2個bb 的時間一過就無架啦, 一定要係bb 細時同佢建立好親子關係, 如果做得唔好, 當bb 大左, 你想照顧或同佢地玩, 佢地都唔採你架啦. 再加上你老公又唔鐘意, 你即使繼續做下去, 我想你都唔會開心, 你唔開心, bb 亦唔會開心, bb 係須要係一個開心的family 長大.

二公婆係須要互相配合的, 亦不是說邊個就邊個, 大家都要唯大家作出適當的sacrify

一份工作如果boss 唔like 你可以隨時抄你, 但老公和family 係一生一世的, 唔好唯左份工搞到唔開心, 唔值得.

別墅

rabbitpiggy 寫道:
Funghei

我個人覺得如果你老公的收入係stable 而又足夠生活, 你亦可以consider 唔做去take care 2個bb. 因為照顧2個bb 的時間一過就無架啦, 一定要係bb 細時同佢建立好親子關係, 如果做得唔好, 當bb 大左, 你想照顧或同佢地玩, 佢地都唔採你架啦. 再加上你老公又唔鐘意, 你即使繼續做下去, 我想你都唔會開心, 你唔開心, bb 亦唔會開心, bb 係須要係一個開心的family 長大.

二公婆係須要互相配合的, 亦不是說邊個就邊個, 大家都要唯大家作出適當的sacrify

一份工作如果boss 唔like 你可以隨時抄你, 但老公和family 係一生一世的, 唔好唯左份工搞到唔開心, 唔值得.

我明白你的意思~~
實況是我老公的收入不是太stable 佢可以維持我們平時日常的生活但是沒有多餘的金錢~~我有兩個bb~~其實是超出了我們的計劃~我們儲蓄起的金錢已經在細b出生後用得七七八八~而我十分的擔心我們將來如在突發事件上我們沒有足夠的金錢或者是多餘的錢~~

我們為了這樣協議了不下十次~~我去工作兩至三年儲蓄了一定的金錢才回家~~大家都ok了之後又是黑面再黑面~~

現在有機會再爭更多的錢佢又黑面~~~help~~什麼的男人~~
我只想大家生活更安穩`而他只懂黑面再黑面~~~

洋房

你老公好野蠻.你同佢講,邊個女人唔想唔使做日日係屋企印印腳?如果佢咁本事你都唔使出黎做野啦,仲學人玩面黑!不知所謂.

如果你唔做,佢份人工又唔穩定,如果佢份人工都冇埋,一家四口食穀種呀?

你抦佢鑊金啦.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5