自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

mama唔俾我啜奶咀???

各位靚靚mama, 你地俾奶咀bb啜啜嗎?
我mama唔俾啊, 因1個月時係健康院,有次俾姑娘姐姐搶走奶咀, 仲閙mama,話會整到bb我的牙唔靚,之後mama就收起所有奶咀了.
但我就來3個月, 唔知係唔係牙癢癢, 冇奶咀,成日想啜手指, 有時總激氣到哭,:-( :-( :-( :-( mama又煩呢... :evil:
你們快的話俾我mama聽, 啜奶咀的好壞啦...
芷殷bb上

男爵府

Re: mama唔俾我啜奶咀???

我囡囡都係3個月大呀,我都有俾奶咀佢食呀,因為佢好似芷殷bb咁,成日都食自己隻手,我情願佢食奶咀都唔想佢食手呀,因為奶咀此終乾淨過佢隻手嘛......

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章

我都有聽講啜奶咀對bb牙齒唔好既講法,不過我都有俾我bb啜,只係唔好長時間一日歎到黑,我覺得冇問題。

而家好多奶咀都係專業人士做過好多research研究出黎,我都好放心囉。

我唔係一心想俾我bb啜,不過佢發起皮四上黎,夜媽媽喊成個鐘,試下俾奶咀佢,啜兩下就收晒聲仲訓埋。有d野真係好難同佢鬥.....

而且.... 奶咀你可以唔俾佢食,手指你就睇唔到咁多喇。
食手指仲難介過食奶咀囉。touchwood到而家,我bb都係好間唔中先扭要奶咀。平時俾佢,佢一手就fing左去架喇。

等待驗證會員

allwinlife 寫道:
各位靚靚mama, 你地俾奶咀bb啜啜嗎?
我mama唔俾啊, 因1個月時係健康院,有次俾姑娘姐姐搶走奶咀, 仲閙mama,話會整到bb我的牙唔靚,之後mama就收起所有奶咀了.
但我就來3個月, 唔知係唔係牙癢癢, 冇奶咀,成日想啜手指, 有時總激氣到哭,:-( :-( :-( :-( mama又煩呢... :evil:
你們快的話俾我mama聽, 啜奶咀的好壞啦...
芷殷bb上

Yes ar, 啜奶咀係會整到bb的牙唔靚ga, 大個會哨牙, you may try to give your baby, when she sleep law, but not all the day.

複式洋房

芷殷bb,

下次話比過時的姑娘聽,BB點解要啜奶咀?

第一,係因為佢哋第一個和外界溝通的方法,係靠把口,有什麼東西經過都啜下,手腳未能控制,眼都望得不遠,只好靠口探索周圍和吃奶。

第二,吸啜係會令佢想到媽媽,增加安全感。 將來情緒都會穩定d。

BB無論如向都會找東西啜,手指和奶咀最常見,手巾,布公仔亦常有,是問手指可以點消毒? 奶咀可以煲呀! 到大d想戒,掉了奶咀不買,BB哭一兩天,還是會戒掉,手指呢? 點掉? 難得多。

芷殷,除非媽咪可以肯定令妳不吸啜任何東西,否則奶咀實在不錯的選擇。

別墅

[size=medium]多謝各位靚姨姨!!!:
你們的意見好專業啊, 我今日已好大聲哭, 向mama轉達你們的意見, mama終於有俾奶咀我啦, 嘩, 真係好好味wo, 我會哭少的啦, 嘻嘻....
第日有唔明再請教你們 la...

民房

啜得唔係太密就唔緊要啦~ :lol:

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

水晶宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

點解你得3個月大就識打字咁犀利架~?
你食邊隻奶粉架~?

別墅

靚姨姨, 你贊我叻, 好開心啊!多謝您呀!!! 哈哈哈...

頭先mama同我玩, 我開心到大聲笑出聲,笑到嘴都軟了, 又同mama yiyi aa講嘢,mama又講好多字, 唔係好明啊, 可能姨姨的bb會明的, 第日有機會同你們bb傾解啦... 我又肚仔餓了, 要飲奶奶 , 等我大聲話俾mama聽先, wahwah,wowo(哭) :-( :-( ....遲的傾...
芷殷bb上

複式洋房

芷殷bb,

恭喜妳呀! 妳媽咪好錫妳呀!

放心喎! Auntie 和 Auntie 的仔仔,小時都有啜奶咀,比公公影咗相 現在副牙都好正齊,一d 哨牙都無。 哥哥換咗五隻恆齒,4隻門牙都好正齊,看不到有機會哨牙。

其實有無人有真憑實據,話啜奶咀導致哨牙,定遺傳架! ?-( 我見都幾多BB有啜奶咀,但唔覺好多人哨牙啫!

別墅

係呀, mama真係好鍚架, Auntie都一定好鍚囝囝了.
早知好似咁多靚姨姨咁講, mama早的俾奶咀我就好了, 唔晒搞到我成日哭,其實我好乖架.
好似gobbytse姨姨講, 啜手指真係好難介,我而家都間中忍唔住啜, mama又要成日mang開.:tongue:
係low,如果啜奶咀無壞, 咁我可以咀到幾大呢,妳知,真係好好味架. ?-(

子爵府

芷殷妹妹,
真係唔好啜手指呀~~我就係啜手指啜到手指公損o左同發炎呀...媽咪迫我戒手指, 搽d好苦好苦的手指水落我隻手指公度, 苦到我嘔呀~~好彩我都好叻叻, 知道苦就無再啜, 終於用了一個禮拜就戒甩咯...
但而家訓覺好慘呀, 無o左啜手指的倚靠, 成日要典來典去先訓得著...媽咪俾番個奶咀我啜, 但我啜唔慣呀~~所以現在攪到媽咪晚晚無覺好訓, 因為我成日醒囉......
所以寧願食奶咀都唔好食手指呀~~~

可晴姐姐上

民房

其實食手指食埋好多細菌落肚.奶咀可以消毒,手指點消毒呀?
手指食得多會起"枕"ga!同埋係好難介

子爵府

高妹 寫道:
其實食手指食埋好多細菌落肚.奶咀可以消毒,手指點消毒呀?
手指食得多會起"枕"ga!同埋係好難介

係呀, 我阿囡手指公的確係起了"枕", 不過現在慢慢甩皮, 希望快變番皮光肉滑~~

民房

kohelen寫道:

係呀, 我阿囡手指公的確係起了"枕", 不過現在慢慢甩皮, 希望快變番皮光肉滑~~

如果介得倒就係law,有好多小朋友介唔倒食手指既個"枕"都無機會好番,咁樣就會越來越大舊.

子爵府

高妹 寫道:
[quote]kohelen寫道:

如果介得倒就係law,有好多小朋友介唔倒食手指既個"枕"都無機會好番,咁樣就會越來越大舊.[/quote]
戒甩了

別墅

唉呀! 好采我醒目, 識請教各位靚姨姨, 如果唔係,就bai了...
芷殷bb上

男爵府

芷殷bb,
你張相笑得好開心, AUNTIE 好鍾意見到你0既笑容呀!
唔好成日喊啦! 笑多 D 媽咪同你都會靚 D GA.

WAKUWAKU AUNTIE 字

首頁

尾頁

跳至