論盡家傭

跳至

大宅

續約問題

如要跟賓賓續約, 經AGENT與自己搞有乜分別?要注意什

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 續約問題

經 agent 就唔駛自己/賓賓"騰"來"騰"去。

如果資料齊,兩日搞掂。
一日去賓賓領事館 renew contract,一兩個小時。
一日去 immigration 三四個小時左右。

別墅

妳可以叫工人星期日去入合約, 下一個星期日取回合約, 再另外安排一日去入境處出visa.

男爵府

咁如果要同印印續約唔搵agent得唔得?

民房

自己跟印傭續約是可以的,但手續很麻煩,要去notary public處宣誓和替印傭做身體檢查,我試過換來一肚氣,請參看

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=358832&forum=16&2

複式洋房

我都寧願比Agent搞,乾手淨腳唔駛煩.

virgokaren 寫道:
經 agent 就唔駛自己/賓賓"騰"來"騰"去。

如果資料齊,兩日搞掂。
一日去賓賓領事館 renew contract,一兩個小時。
一日去 immigration 三四個小時左右。

民房

我想續現在的工人(菲賓) , 請問經agent的費用 , 有好介紹的agent代辨 ?
多謝 !

複式洋房

先去esd life免費索取入境事務處的各項申請表

填妥1式4份申請表, 交給工人前往菲律賓領事館(office hr : Sun - Thu, 0900-1600hrs)辦理續約(要攪足半日), 4-5個工作天取回文件, 再前往入境事務處辦手續 (又半日)....

咁上下啦, 我都唔多記得, 前後1-2星期時間....
好過無端端俾成千蚊agent賺

子爵府

我本來都約好agent攪續約架.佢地收我一千蚊,話有5,6百蚊係人工.點知再問,佢話去領使館吾包,要多收手續費,係吾知幾多%佣wor,佢話係應該菲傭俾,一係就佢自己去交.咁未成千幾蚊仲要我地去攪.於是我把心一橫自己走左去入境處拿form.叫個工人下星期去攪份合約.我自己再去入境處山攪visa,橫豎我係灣仔返工.佢地話灣仔出visa快d,分分鐘即刻批wor...慳番d錢出糧俾工人稅仲好啦..

男爵府

2019勳章

我都係叫工人自己去攪續約,費用係約$297(菲律賓領事館)及$135(入境處),全費都唔駛$500,用了共1日半時間攪。抵過找agent攪!

子爵府

吾該晒..我昨天俾左份form個工人填,佢好似吾緊咁,激死.我最怕份contract寫錯要去多次,因我想快d批完放假俾佢.吾知係未佢吾驚無得撈,所以咁lor~~我叫佢用鉛筆填左,我同佢打.我做野多過佢多多聲.多謝都無聲.昨天仲洗爛左我個女件泳衣.我明天要快d買番tim..吾係成個夏天都無水游啦..

別墅

佢唔緊你緊,咁你仲同佢續約﹖

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想請問如同印印續約,請問份合同我去那裹買呢?????
thanks!
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

複式洋房

唔駛$買,it's free,去入境處取。

子爵府

請問而家工人月薪幾多?我俾開3270,9月新約係未一樣?/吾該晒.

複式洋房

HK$3320.

男爵府

2019勳章

ydoris,

綠色的contract(交去領事館果份)好容易填,應無問題,菲傭自己去領事館已ok。
其他要交入境署的文件就好覆雜,易填錯,我見意你填妥文件交入境署當日最好係你工人及申請菲傭者一同去交。如填錯,僱主可即場再填過,不用走多一轉。仲有,最好去灣仔入境署,因無限籌,其他入境署好似有限籌,派完籌就無。

ydoris 寫道:
吾該晒..我昨天俾左份form個工人填,佢好似吾緊咁,激死.我最怕份contract寫錯要去多次,因我想快d批完放假俾佢.吾知係未佢吾驚無得撈,所以咁lor~~我叫佢用鉛筆填左,我同佢打.我做野多過佢多多聲.多謝都無聲.昨天仲洗爛左我個女件泳衣.我明天要快d買番tim..吾係成個夏天都無水游啦..

子爵府

吾好意思,吾係幾明.係菲傭自己拿份綠色合約去領使館.咁1星期後,佢自己去領事館拿回.跟住我同個菲傭把所有文件同form,一齊去入境處做手續?係吾係呀...仲有,係未上去外傭個層交架,要吾要帶埋2400去俾呀,定用支票呢??個工人真係十十下架..我吾知佢識吾識d手續tim~~

男爵府

2019勳章

一星期後去領事館取回綠色contract,跟住連同其他form交去灣仔入境署6樓。
$2400的稅可開支票,去入境署時交。

複式洋房

Application for Renewal Contrac Procedures:

Go to Immigration Dept to pick up the relevant forms (whole set):-

1. Visa/Entry Permit Applicaiton Form (ID(E)936A)
2. Application for an Extensionof Stay (ID91)-
Optional
3. Undertaking by the Helper (ID 407L)
4. 4 sets of the new standard Employment Contract
(ID 407)
5. Application for Employment of Domestic Helper
from Abroad (ID(E) 407K)

Fill in all forms, ask your Bun Bun to sign and also with your signatures (some forms), then first ask your Bun Bun bring 4 sets of the Contract with her passport and your HKID copy to go to the Philippines Consultate to process the contract (HK$297.5) (around 1/2 days) on Sunday, if she would like to take holidays before the new contract she must fill in another form so as to get the OEC form, otherwise she can not come back to HK (HK$32). Few days later, your Bun Bun or you can go to the Consulate to pick up 3 sets of contract and OEC form. Later, you or your Bun Bun can bring all relevant documents (including your tax return, address proof, old and new contracts etc) to Immigration Dept for process.

My experience as follows:

I went to Immigration Dept on 12: 15 pm then pass all the documents to the counter at 6/F and got a ticket and they told me need to wait for around 1.5 hours, so I went outside for lunch, around 2:00 pm, the Immigration Officer asked me went to another counter for processing. As I already submitted all the relevant documents so only 5 minutes my case was OK. Finally, I need to pay the visa free (HK$135) and Bun Bun levy (HK$2,400-first installment) and get back Bun Bun passport, however after 45 minutes no one called to me to pay then I just went to the counter and ask the cashier, she was very nice and told me come back before 4:30 pm to pay (if you are working at Wanchai, you better go back to office first and come back at around 4:15 pm). I went back at 4:15 pm to pay and got back the visa.

跳至