夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚o係奶奶屋企發脾氣走左....

尋晚我同老公從保母家中接回囡囡後就番奶奶屋企食飯, 番度去佢家姐就抱囡囡, 跟住我想抱, 點知囡囡一過手就喊, 姑奶同奶奶已經好緊張, 我當時好唔開心, 覺得個囡好似唔鍾意我咁(老公屋企人見到唔知點諗), 我俾番bb老公抱, 佢好快就冇喊, 跟住我自己喊, 老公叫我唔好亂諗, 個囡根本扭眼訓, 我隔一陣再抱番bb, 佢又喊, 當我

大宅

2019勳章

Re: 尋晚o係奶奶屋企發脾氣走左....

如果我係你我都會唔開心,不過你d情緒好似好差!!
你可能要返工對個女時間小,佢見到你可能唔認得咪喊law!唔好唔開心啦!個時我媽咪湊過一個bb女,佢真係唔認得個媽咪,一抱佢就喊,我阿媽一抱就收聲!講番你老公,佢真係好難做,如果掉轉係外家,你老公發脾氣走左去,你都會覺得唔好意思啦!企係佢個位度睇下,你咁走左去真係有d唔成熟!!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都曾經經過你o既階段, 自己10月懷胎生咗個女, 但一啲都唔親自己, 嗰種感覺好難受. 嗰時係我奶奶幫我湊, 因為我仲有返工, 佢哋又縱我個女, 個女唔單只唔親我, 直情唔驚我, 又刁蠻, 又任性, 郁下就大喊大鬧發脾氣掟嘢. 到佢兩歲時我決定唔做嘢, 自己湊番個女, 都用咗幾年時間先叫做糾正番佢啲臭脾氣, 不過都仲係好自我, 唔太識得為人着想. 你bb唔親你都係因為同你相處時間小, 儘量俾多啲時間同佢玩, 一定會有改善.

洋房

你既反應同感受都能理解, 不過表現係唔太成熟囉. 你嬲係覺得冇面, 仲當場喊. 其實學你老公話齌, 你99同姑奶都係關心bb, 唔通佢忽然大喊, 佢地理都唔理好? 咁樣走左去, 係你理虧. 如果bb喊, 應該抱佢入房tum下佢, 叫其他人唔好入黎咪得囉.

複式洋房

Sanho 寫道:
你既反應同感受都能理解, 不過表現係唔太成熟囉. 你嬲係覺得冇面, 仲當場喊. 其實學你老公話齌, 你99同姑奶都係關心bb, 唔通佢忽然大喊, 佢地理都唔理好? 咁樣走左去, 係你理虧. 如果bb喊, 應該抱佢入房tum下佢, 叫其他人唔好入黎咪得囉.

yaya~
有時對住喊緊

別墅

我d脾氣真係好差, Sanho 你講得好o岩"咁樣走左去, 係你理虧. 如果bb喊, 應該抱佢入房tum下佢, 叫其他人唔好入黎咪得囉.", 如果我當時識咁做就唔會搞到呢個局面, 宜家搞到好似係我發個囡脾氣走左咁, 個囡得果兩個半月, 佢點會唔鍾意我丫, 我下次一定會

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

相信每個在職媽咪唔多唔少都有類似的經歷。
你奶奶亦沒錯,初生BB由她湊跟佢亦好自然,我地失落之餘便應更加珍惜親子時間,發嬲沒幫助。
BB喊你便轉手交回BB只會更加唔跟你。當年我仔喊咩,我更要抱多D。我將我媽咪的外套披在身上,BB呢個階段認味多過認人,慢慢地唔披外套都唔再喊了。
抱多D,自己放工幾攰都動手替BB沖涼同餵臨訓支奶,好有幫助,BB會愈來愈跟你的。
努力啊!

大宅

其實我都好驚....遲d我放完產假個bb就會放係奶奶道....如果bb唔認得我我都會好唔開心~~
我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

洋房

麟媽媽 寫道:
相信每個在職媽咪唔多唔少都有類似的經歷。
你奶奶亦沒錯,初生BB由她湊跟佢亦好自然,我地失落之餘便應更加珍惜親子時間,發嬲沒幫助。
BB喊你便轉手交回BB只會更加唔跟你。當年我仔喊咩,我更要抱多D。我將我媽咪的外套披在身上,BB呢個階段認味多過認人,慢慢地唔披外套都唔再喊了。
抱多D,自己放工幾攰都動手替BB沖涼同餵臨訓支奶,好有幫助,BB會愈來愈跟你的。
努力啊!

完全同意 除了抱多D(就算他不在哭的時候), 多些和他說話。姐妹們, 大家一起努力吧!!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

別墅

DoReMi媽媽 寫道:
我都曾經經過你o既階段, 自己10月懷胎生咗個女, 但一啲都唔親自己, 嗰種感覺好難受. 嗰時係我奶奶幫我湊, 因為我仲有返工, 佢哋又縱我個女, 個女唔單只唔親我, 直情唔驚我, 又刁蠻, 又任性, 郁下就大喊大鬧發脾氣掟嘢. 到佢兩歲時我決定唔做嘢, 自己湊番個女, 都用咗幾年時間先叫做糾正番佢啲臭脾氣, 不過都仲係好自我, 唔太識得為人着想. 你bb唔親你都係因為同你相處時間小, 儘量俾多啲時間同佢玩, 一定會有改善.

DoReMi媽媽,
我個仔宜家就好似你個女嗰時咁....就噚晚我餵佢食飯.....佢係度 :-( .....係都要奶奶餵......我揸住佢個碗都唔比 ,但佢weekend返到屋企我湊番又唔會咁,所以我平日上親奶奶度睇佢,佢都唔係好跟我,個心唔開心同hurt......有邊個會知?老公仲話我亂唸嘢.......大家亦因此而閙咗交 :cry:
[/url]

別墅

其實我個囡唔係由奶奶湊 (係交俾保母), 只不過佢o係奶奶屋企喊而我又

男爵府

patpatpingu,
女都生埋喇, 你都大個女喇, 諗野要成熟D. 你還要做你囡囡既榜樣呢~
BB好simple, 同邊個一起多D, 就自然會痴邊個多D, 尢其眼訓時自然想個個人抱, 唔想跟第個. 日子慢慢過去, 只要你比多D時間同愛比你囡囡, 你囡囡自然會跟你啦!
記住, 發皮4 solve 唔到problem呀!! 你都唔想你囡囡大個成日發皮4卦~
I support autism acceptance!

大宅

d99係咁架啦…當你抱緊個b係度
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

洋房

只有你係bb個媽媽, 係事實. 個bb只有兩個半月大, 佢自己都未知想點, 你做媽媽既又何必想得太多呢? bb咁細個當然會認人, 無話媽媽抱就一定唔扭計, 所以嬲自己都於事無補. 你應該開心先係, 屋企人咁錫bb, 放心晒. 至於走左一事, 除了自己感受外, 都要站在老公方面想想, 忍一忍, 返屋企再同老公慢慢傾, 事件隔了一段時間降降溫, 情緒無咁激動, 就萬事好商量了.

翡翠宮

SORRY我唔係你老公都體諒唔到你, 因為我唔覺得你奶奶同姑奶甚至乎你老公有問題, 反而我睇到你有情緒病至真, 你應該好好反醒同檢討一下病向淺中醫.

每個父母都會緊張自己子女, 但唔係bb喊代表bb唔鍾意你, 可能係你抱個方法佢唔舒服又或者佢扭眼訓時唔理係邊個抱佢都會扭一餐, 好似我個仔咁好多時我抱佢都無事, 但前晚抱極佢都猛喊, 仲要係合埋對眼喊, 我估當時佢跟本唔知邊個抱緊佢, 佢只係想扭計咁解, 我當時都好炆但無計佢始終都係bb, 而你亦表現得好失控錯怪左奶奶同姑奶, 再者你姑奶都唔係話你整喊亞 b, 同bb傾計係咁架啦, 咩都講等佢聽到有d聲唔好再咁扭計啫, 佢都唔係怪你整喊亞 b, 大家都知你亦唔係嬲緊亞b只不過係順口開河講下啫, 我唔明白點解你要有咁大反應換轉我係你老公都頂唔順, 因為好小事你無端端走左去又無人得罪你, 事前老公都有同你講話bb扭眼訓啫無野既, 係你自己則埋左一邊諗話老公無理你之麻.

會唔會本身你自己唔鍾意姑奶同奶奶所以佢地每講一句說話你覺得有骨聽唔入耳咋

大宅

係呀, 初初我放完產假之後, 比我媽咪湊, 果陣幾驚個你唔跟我地呀, 差唔多日日都返去(元朗去屯門), 去度成日同佢玩, 返到屋企又要整野比條佬食, 都幾累ka........好彩, 佢都幾跟我地, 真係要多d同佢講野或者玩下.........

民房

我都係坐月時同奶奶及姑奶有吵野, 我是同99住的, bb出世返屋企後, 我99唔比我同我老公抱bb, 一抱就話抱慣晒, 佢同我d姑奶抱就得,想個仔唔跟我同我老公跟晒佢地禁, 你地為人媽咪都知bb出世後緊係想自己親個仔, 佢地簡直係想搶我個仔, 當我無到, 你地話呀,產後憂鬱咪就係禁做成, 慶幸我忍無可忍返左外家住, 所以先無如果唔係.... 所以到我放完產假後, 比我呀媽湊都唔比我奶奶湊, 我地仲搬埋出去住, 而家開心好多, 無咩都唔會比我奶奶見個孫.

大宅

patpatpingu:

我都試過個女上到奶奶屋企無端端喊,姑奶&奶奶係咁問做乜喊呀!咁淒涼.....咁我即刻同個女講:"囡囡乜野事呀"、"媽咪係度"、"係咪摟計呀!眼訓?",而我老公就話,有時要老婆抱佢先肯收聲嫁!咁我奶奶同姑奶就無出聲o勒!跟住之後佢地見我個女喊都會比返我o勒~

話說有一次,我個女打完針摟計唔肯訓,摟到半夜3點幾攪到我都好"蚊",點知我老公起身抱佢,佢竟然肯訓,當時自己都唔開心嫁!嬲自己無乜耐性,如果抱佢耐d自己應該可以攪得掂....所以有時BB喊媽咪個心真係好急、好亂.....所以e家我會盡量提自己,BB喊...冷靜d,問BB乜野事.....平靜d同個女傾下計,雖然佢唔明唔識答,但係會幫到自己冷靜d(我覺得),自己盡量唔好急,咁就唔會發皮氣.....(因我都好大皮氣嫁!eq又低)

所以你唔洗唔開心嫁!你囡囡咁細,遲d囡囡同你都適應左,佢就會跟你嫁o勒!

希望幫到你。

洋房

有時可能媽咪好緊張, 想bb快d唔喊, 抱既時候d手勢或身體語言令bb唔舒服, 咪喊囉. 可能媽咪放鬆d, 輕聲同bb講野, 唱下歌, 會唔喊都唔定.

睇左咁多人數99, 先知原來咁多女人(99)d心態咁黑人憎, 成日想個孫唔跟個媽.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
del ... 2 3 4 5