嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB唔食粥仔點算?

亞B六個半月只食糊仔唔係好肯食粥, 只食幾匙. 我都煲魚及豬肉, 不過無加鹽. 有無媽咪有D經驗?????????

伯爵府

Re: BB唔食粥仔點算?

最初食粥係會食唔慣而抗拒, 慢慢俾佢再試下, 食多幾日就會越食越多, 如果都係唔鍾意食, 咁俾佢食番糊仔都冇問題, 糊仔仲有營養呀, 等佢再大d再俾佢試下啦

珍珠宮

醒目開學勳章

我囝囝就係唔肯食粥仔 (連糊仔都唔食!!)

我由 6 個月開始餵粥仔, 乜野材料都試勻, 反應最好係魚蓉粥, 可以食到半小碗, 但聽聞魚又唔可以食太多喎!! 其他材料佢就只食 10 啖 8 啖, 死未? 唉....不過比起初時淨係食几啖已經好好多了, 比 d 耐性啦!!!

大宅

佢可能唔慣陣粥味,可以試下用粥水開奶及加D粥水落糊仔度,過1-2 weeks再試下比粥仔左食,開頭試下1-2歺白粥先,然後試有味粥(加菜或肉煲粥後飛走菜同肉),OK嘅最後就放菜&肉茸落粥仔度。

a-lee 寫道:
亞B六個半月只食糊仔唔係好肯食粥, 只食幾匙. 我都煲魚及豬肉, 不過無加鹽. 有無媽咪有D經驗?????????

Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

複式洋房

Don't worry too much. Yr bb is just 6-1/2 months old. Still very little.
Be patient. Make sure not to be too pushy. Step by step. Actually, milk is still their key meal.
羲羲 :-P :-P :-P

公爵府

要慢慢來~慢慢遲d 佢會食架~比心機

珍珠宮

環保接龍勳章

我個女快10個月啦, 佢都係唔鐘意食粥仔, 糊仔都俾下面食少少, 約半碗, 但粥仔.....有3 table spoon都偷笑. 唉! 咁多個月o黎我都冇佢乎, 佢最鐘意飲奶, 5分鐘內可以飲晒7~8 oz奶, 有人同我講話有d bb唔鐘意食solid food, 到佢大個d就直接食大人野, 不過我都盡量試, 我唔會放棄, 做人阿媽甚艱難...... :cry:

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至