嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一個月大bb滿面酒米仔, 個幾禮拜唔退, 要唔要睇醫生?

初初只出額頭, 而家兩邊面都有, 要唔要睇醫生?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 一個月大bb滿面酒米仔, 個幾禮拜唔退, 要唔要睇醫生?

我bb兩個禮拜時開始出好多粒粒,好紅咁,睇左醫生話係bb
暗瘡,話會一路出,但會自己好,keep 住用cream 保溼就
得啦,搽類固醇就好快d,但無為咁細個用咁重葯嚄。
到滿月時,成面爛曬咁(仲出水添),健康院d 姑娘都話好誇張,仲專登比佢見醫生睇下,健康院個醫生就開左類固
醇,話比佢好快d。 但我最後都無用倒。
我bb到兩個月時先無曬。
如果你好擔心,可以打一個月針時問下d 姑娘咯。

公爵府

畀面勳章

Re: 一個月大bb滿面酒米仔, 個幾禮拜唔退, 要唔要睇醫生?

我個囝同囡頭兩個月都有, 老人家話胎毒, 用少少金銀花焗水早晚抺臉, 好快就冇事, 塊瞼仲好滑

珍珠宮

我阿仔3個星期大時都有呀, 滿面都係, 好驚嚇架. 說法有2個:
中醫call "胎毒", 成因係大肚時毒未清, 用金銀花焗水抹面.
西醫call "油脂粒", 成因係bb皮膚出黎之後接觸到空氣, 未適應, 所以有感染, 用清水抹面已經冇事架喇.
我當時就日日都勤d幫bb用清水抹面, 再加一日兩次用金銀花焗水抹面, 之後到3個月到啦, 冇晒lu!

大宅

我個仔兩三個禮拜時飲左S26都出﹐但唔係嚴重囉(好彩﹗ ) 跟住我就轉左A+﹐就無再出啦。如果D 藥膏唔得可以試下轉奶粉。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

多謝各位!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

首頁

尾頁

跳至
熱門主題