嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

控制濕疹小發現....

我個女有濕疹,成日ar到手腳損晒,前幾日突然心血來潮,用d新鮮蘆薈同佢揸,點知d損左嘅地方第二日全部好左,d濕疹仲好左,皮膚滑晒.....

大宅

Re: 控制濕疹小發現....

請問你啲新鮮蘆薈邊度有得買架? 買咗返來要如何處理架? 係咪要自己切開一舊舊搽係有濕疹的地方呀? 唔該你話我知la, thanks!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都想知呀!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

Hi,

Is me, I also want to know the method!
你b 近期有無熱痱呀? 你又會否用來搽熱痱呢?

子爵府

好媽媽勳章

之前都有媽媽 post 過話揸了100% 蘆薈潤膚膏後 , 小朋友的濕疹明顯好了. 但不是容易買到100% 蘆薈潤膚膏的,所以我打算托朋友幫手係 FOVEVER買(它們很多產品是用蘆薈的). 其實 Watson 都有蘆薈的產品但可能不是最純正的. 但若成日要用新鮮蘆薈我又覺得煩 .

男爵府

真係咁神奇 ,要買D試下先得.....

民房

I have also tried the pure 100% Aloe Vera Gel and it really works. The resule is overnight so it's really amazing. I just bought the gel from a health shop and it's for drinking but also can put on skin (only HKD40). I used it with Mustela cream on my BB, the redness on his belly disappeared overnight.

However, it only works for a few days. Because these few days are really really hot, there are a lot of red spot coming out on my BB's arms and legs, and even I apply the aloe vera gel, the red spots do not go away.

So I want to know how exactly you apply the gel? Is the Forever brand a body cream with Aloe Vera or it's pure gel as well?

I think it works when the skin is very dry but it doesn't work when the red spots just come out. Any mom have the same experience?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我响牛池灣街市見到有新鮮蘆薈賣呀,聽日買嚟俾亞仔試吓先.

大宅

各位媽咪,
我用的蘆薈係自己種的.......我住觀塘,如果想要的,我可以係mtr比你地.......
用法:
cut一條蘆薈洗淨,用膠袋包好放入雪柜,用時,cut一小段,cut左兩邊的"次",在中間cut開,d蘆薈就會流出黎.....然後直接查係 bb身上,查時會泣泣地,不過好快會吸收晒,約一小時後再同bb查cream就得啦.......

我自己會同個女沖完涼之後查......

係呀,熱痱我都查埋....

大宅

hi, eastlake,

the one i used is fresh aloe vera...... i apply it when the spots start to come out ......the result is good as the spots disappear 1-2 days later and make the skin more smooth

大宅

iwff,

用新鮮蘆薈唔會好煩,我自己要返工,所以我會把新鮮蘆薈汁"g"出黎用個碗盛住,放入雪柜慢慢用.....

男爵府

Hi!bebe_c,
o甘如果係super-market,見到有新鮮蘆薈汁賣,可唔可以o甘用呢?
Don't worry!Be happy!

大宅

咁用於熱痱是否一樣咁正呀?
bebe_c 寫道:
各位媽咪,
我用的蘆薈係自己種的.......我住觀塘,如果想要的,我可以係mtr比你地.......
用法:
cut一條蘆薈洗淨,用膠袋包好放入雪柜,用時,cut一小段,cut左兩邊的"次",在中間cut開,d蘆薈就會流出黎.....然後直接查係 bb身上,查時會泣泣地,不過好快會吸收晒,約一小時後再同bb查cream就得啦.......

我自己會同個女沖完涼之後查......

係呀,熱痱我都查埋....

大宅

super-market新鮮蘆薈汁賣.....我未用過呀,唔敢比意見
chingbb 寫道:
Hi!bebe_c,
o甘如果係super-market,見到有新鮮蘆薈汁賣,可唔可以o甘用呢?

大宅

縉媽,

我個女試過so far ok,不過個個bb嘅反應都唔同

別墅

我係花園街見過有得買,但係咪未cut"次"前放入雪櫃,需要入冰箱個格嘛?咁好似你咁一次過做定蘆薈汁,多左個d可以流下次用?是否只係直接搽係濕疹處就ok,冇問題地方唔洗搽?一小時後再同bb搽cream,係搽咩cream呀?thank a lot...!

大宅

wongpsv,

唔洗入冰箱駕....多左下次用,直接搽係濕疹處就ok,我會同個女沖完涼後全身查,一小時後再查用開的cream/lotion

別墅

但我用開個隻cream 係for濕疹用架,唔係藥膏保濕度高d,咁得唔得呀

侯爵府

好媽媽勳章

Hi bebe_c 我都係官塘住 可否比多d info how to use & 點查法 thanks

王國長老

王國長老

MY FRIEND USE THE ALOE GEL FM HERBAXXFE, ALSO GOOD.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

首頁

尾頁

跳至