家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

[請給意見]以我的情況下, 比你地會0向而家買樓嗎?

我 31歲
老公 37歲
我同老公結了婚8年,
決定今年努力'做人',
不過而家係考慮住屋問題,
吾知而家去諗呢個問題係吾係時候??

我地住緊一層居屋(在我結婚時, 老公已供完, 而家隨時可賣出去)
所以結婚以來我地未供過樓.
不過而家呢度只係六百幾呎, 2房.
生完bb後, 我地會請工人, 0甘到時當然係3房比較夠用.

我地住緊個度在九龍 (吾係好的校網)
而我同老公都係0向香港區工作.

想問下大家, 如果比你地,

1. 你地會生左bb先決定搬?

2. 而家呢一刻己經準備去梯樓?

3. 定係有左bb, 先去梯樓呢?

4. 又或者完全吾想換樓,
因為而家吾駛供樓,
可以把將來供樓的錢用來培養個bb??

唉~~ 希望大家比多d意見我參考下,
因為我真係吾知0向呢個時間, 應吾應該換樓.

吾該大家.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: [請給意見]以我的情況下, 比你地會0向而家買樓嗎?

咁收入幾多呀? 買幾大才夠呀?
妳老公年紀不細了, 最多供多15-18年樓!
bb每月開資(頭3年)大約$2000-3000/m
自由太多會令世人失去平衡

大宅

Re: [請給意見]以我的情況下, 比你地會0向而家買樓嗎?

吾該晒你的意見^^

我地吾想買新樓, 因為吾實用, 個客廳好吾見駛.

我地想要d 十幾,二十年年齡的單位,
約800-1000呎.

收入 :
我 around hkd18000
老公 around hkd 30000

請問仲有咩意見?
大家交流下啦! 你好似最近都想買樓wor

大宅

照睇你地層樓已供完8年,咁你地咁多年有無儲蓄,若有儲蓄再加上買左而家住緊既居屋,同埋你地兩公婆既收入,換樓應無問題.如果係我,我會未有bb前換樓,會考慮埋校網問題.因為你地有bb會唔夠住,兼且唔搬既話要裝修間屋會好煩.

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

你地平時係好慳抑或好大洗?家庭有無負擔?每個人的洗錢方式唔同,不過一般中產家庭連埋工人,playgroup及奶粉尿片等都要$7000-8000,上幼稚園每個月$10000係正常開支!如果要俾錢雙方父母及供樓,就真係有d緊啦!因為過左40歲,就要諗下儲錢退休啦!

不過我發覺好多人都唔洗俾錢屋企,反而屋企有資助買樓,真係好羨慕呀!

珍珠宮

3X
以妳們的收入可足夠買$300幾百樓卓卓有餘,
百幾萬首期, 分15-20年供, 月供萬幾元都得啦,

子爵府

我係你地都會搬,不過依家就未必買住,會租住先,啱啱先加咗息,個市未穩.等樓價定D,再慢慢買都未遲,因為你而家又要做人,又要睇樓,決定買樓,恐怕太急,買貴咗就冇謂啦!

大宅

非常吾該大家^^

唉, 我地都想租住樓先,
不過我個3個仔仔(寵物),
吾想佢地搬好幾次屋,
佢地會吾開心0架!
所以, 都係希望選0岩樓才搬.

大家熟樓情的朋友,
吾知西環, 上環, 堅尼地道多吾多十幾年樓齡,
實用性高, 800 - 1000呎, 300萬以內的樓呢??
吾該指引下呀!

因為我地2公婆暫時吾想找agency住(怕比佢煩),
想知多d 知道自己方向先找agency介紹

謝謝.

大宅

mickeywinnie3:

我在另外一度見到你說過都想搬,
你有咩目標(地點)?

我地而家真係完全無方向@@... 都係四圍看, 四圍問下先炸~~

公爵府

3X, 我覺得不如等你生完bb 先搬, 因為有好多野都係好難預測的. 到生完bb 後你可能對住屋的要求, 呎數和地點都會唔同左. 仲有, 屋企要裝修, 要適合bb 的須要,呢d 一定 要等bb 出世後你先會知道. 其實你屋企二間房都夠架啦, 你地二公婆一間, 工人和bb 一間. bb 仲細同人一間房會好d.

如果係香港區, 城市花圓幾好, 我識人係果度住, 實用率好高, 好似有9成, 係積王.

珍珠宮

3x,
我想找九龍區10幾年樓齡, 約800尺, $300 內,
其他未有頭緒, ?-( ?-(

男爵府

2019新春慶豚圓

個人意見:
以你地o既經濟條件, 換一間大do既屋當然在
負擔上不成問題, 不過要考慮一些因素:
1) BB 出生後,你會否做全職媽咪??
如會,到時會only你老公供樓.
2)個人經驗,如經濟許可,我最想係住在
較好的學校網(到時你就明o架啦...)
當然市區好學校比較多,而樓價亦較貴la...
3)樓齡耐的,維修費會好”金”o架...

所以,如果是我,我會選近郊,
樓齡around15年的大單位.
我o既choice有:
沙田新城市廣場
火炭駿景園

子爵府

要800多呎又實用,其實都好多選擇,唔揀新樓就得了,如你想香港區,可選擇
1. 東區 - 鯉景灣,太古城,康怡都唔錯
2. 北角 - 雲景道,康澤,城市
3. 灣仔 - 舊樓多
4. 跑馬地

珍珠宮

Mrssslui ,
如九龍呢? 有好介紹嗎??

子爵府

how abt
麗港城,匯景 at Lam Tin?
mickeywinnie3 寫道:
3x,
我想找九龍區10幾年樓齡, 約800尺, $300 內,
其他未有頭緒, ?-( ?-(

男爵府

2019新春慶豚圓

Mrssslui 寫道:
how abt
麗港城,匯景 at Lam Tin

我去過這兩個地方探朋友,
覺得空氣都幾差.
可能因為我住新界習慣空氣好吧.
:cry: :cry:

公爵府

我都係想搬去麗港城, 去過睇樓, 整體感覺唔錯, 長實樓, 質數都ok, 800多呎, 開價330多萬.

[quote
Mrssslui 寫道:
how abt
麗港城,匯景 at Lam Tin?

大宅

LeBlue:

就算生左, 我都吾會做全職媽咪的.
而我而家呢份工已做了9年, 非常穩定.

我地而家推選的是好的學校網,
其實在香港區, 好的學校網大既係d 咩地方?
請指教下啦!

我地仲發覺, 香港區d 樓平均比九龍的保值,
可能係地方有限, 無得再發展0瓜?

子爵府

要睇下仔定女,不過,你住跑馬地或者灣仔,銅鑼灣就冇走雞啦!
此區好多好學校,名校.不過D樓相對舊D.
3X 寫道:
就算生左, 我都吾會做全職媽咪的.
而我而家呢份工已做了9年, 非常穩定.

我地而家推選的是好的學校網,
其實在香港區, 好的學校網大既係d 咩地方?
請指教下啦!

我地仲發覺, 香港區d 樓平均比九龍的保值,
可能係地方有限, 無得再發展0瓜?

大宅

Mrssslui:
係啊!
我地鎖定的目標暫時係 :
跑馬地,灣仔,銅鑼灣,上環,西環,堅尼地道.

不過上,西環d 樓吾會大,
多數都係400 - 600尺左右@@

首頁

尾頁

跳至