自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 好媽媽勳章

學費減免

我個仔讀幼兒院,((升N3)),我舊年申請幼兒院學費減免(社

署),但我而家冇野做,所以唔合資格申請((要2公婆做野先可

以申請)),,我想轉申請幼稚園學費減免,唔知可唔可以,要點

做??有冇人試過?可以係邊度拎申請表

大宅

Re: 學費減免

應該開學先派表格,N3即同唔同K3呢

大宅

兩夫婦都有工作,可申請全日資助,如果只得一方工作,只可申請半日資助,不是計在幼稚園或幼兒園就讀,如果轉左校,可向該校查詢,每年開學,學校都會派表,如果無派表,幼稚園都會話你知申請表可以係邊度拿,希望呢o的資料幫到你!!

大宅

carmen33 :

N3即是K3,

大宅

carmen33
N3應該係K2

大宅

哦,原來我搞錯左

idyhk 寫道:
carmen33
N3應該係K2

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我今日岩岩問過,佢話如果讀全日要兩公婆都做野,以前幼稚園唔使架,而家同幼兒園一樣要喇~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

大宅

idyhk 寫道:
兩夫婦都有工作,可申請全日資助,如果只得一方工作,只可申請半日資助,不是計在幼稚園或幼兒園就讀,如果轉左校,可向該校查詢,每年開學,學校都會派表,如果無派表,幼稚園都會話你知申請表可以係邊度拿,希望呢o的資料幫到你!!

我姑奶近年都無做野,但佢有一個70歲的奶奶一齊住,社署話照顧年老長者都算係一份職業,我姑奶大仔(K2)一個月$25,細女(K1)一個月$40,計起來一個月都唔駛一百蚊,我姑奶話等兩個仔女上了小學才再做工!
我的女兒叫瑩瑩,2004年6月6日出生。 她是媽媽的洋娃娃;是爸爸眼中的頑皮女; 是麻麻的傻妹豬;也是爺爺的活寶貝! :-D

大宅

celia141:

哈哈,又知多一樣野,咁照顧小朋友咪變左兼職,揍老人家先係正職...

不過順帶一問,你姑奶個奶奶係健康既老人家定係有長期病患既老人家呢,因為會唔會有需要先可以當正職o架??

大宅

idyhk 寫道:
celia141:

哈哈,又知多一樣野,咁照顧小朋友咪變左兼職,揍老人家先係正職...

不過順帶一問,你姑奶個奶奶係健康既老人家定係有長期病患既老人家呢,因為會唔會有需要先可以當正職o架??

你放心,佢奶奶仲健康過我們!

佢奶奶每個月自己去一次小旅行(跟團),一年去一次大旅行(要坐飛機的)!去買菜仲可以買埋條廁紙添!

我的女兒叫瑩瑩,2004年6月6日出生。 她是媽媽的洋娃娃;是爸爸眼中的頑皮女; 是麻麻的傻妹豬;也是爺爺的活寶貝! :-D

大宅

catdog3504 寫道:
我想轉申請幼稚園學費減免,唔知可唔可以,要點

做??

你可以差不多要申請減免時,去做一份每月會有百幾個小時的兼職,一批核便辭職!我聽我姑奶講社署一批便是整整一年,批後有沒有做工都話之你!

大宅

哇,真係好健康既老人家,如果我75歲,都未必有咁既精神周圍去,鬼叫自己身子差咩

由依家起我都要注重健康,我75歲都要周遊列國

大宅

仲要幫d孫囉減免

大宅

celia141 :

最慘我申請緊公屋唔可以搵野做?????又未派屋比我...唉...都唔知點好???

王國長老

王國長老

N1=AGE BETWEEN 2-3
N2=K1
N3=K2
N4=K3
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

首頁

尾頁

跳至