跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

幾時要開始煲薑醋?

我於9月20日開刀, 99 話可以在9月4日才開始煲, 但我覺得太遲, 請問各位是否太遲及應該在何時煲呢?

複式洋房

Re: 幾時要開始煲薑醋?

ok ga la. 我啲aunties話生前一個月可以start, 但唔好甘快放egg,和pig leg. only ginger 和醋!所以4号 ok la.

洋房

我9月1號生,我奶奶都已經幫我煲o左,不過我早排作早產,我叫佢早小小煲

別墅

你奶奶真係好人架勒....
你要好好珍惜.. HAHAHA
我男家個邊仲叫我,
番去叫我呀媽整一大煲過去俾佢地食......
唉... 我呀媽話而家呢個年代生唔係好多小朋友,
就大方D囉...(但係塊面有D黑黑地) 我就即刻話我俾番錢佢.
又話幫佢削薑. 等佢唔好咁燥.

其實, 薑醋係男家整, 家係女家呢?? 你地可唔可以答我.
?-( ?-( ?-(

大宅

我9月10日生~~我奶奶係屋企已經煲緊喇~~好似早左小小呢~~~

民房

咁你地煲幾多斤薑呀.

別墅

睇下請幾多人食架咋...
至少幾十斤酢...

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

oc2005 寫道:
你奶奶真係好人架勒....
你要好好珍惜.. HAHAHA
我男家個邊仲叫我,
番去叫我呀媽整一大煲過去俾佢地食......
唉... 我呀媽話而家呢個年代生唔係好多小朋友,
就大方D囉...(但係塊面有D黑黑地) 我就即刻話我俾番錢佢.
又話幫佢削薑. 等佢唔好咁燥.

其實, 薑醋係男家整, 家係女家呢?? 你地可唔可以答我.
?-( ?-( ?-(

Hi oc2005,
我覺得呢個年代都無分要邊家去負責整薑醋既, 生bb係一件開心既事, 如果大家都唔想整既話, 就最好去搵人整(例如:八珍糖醋), 唔好令大家都唔開心麻

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

買現成啦! 又唔食得幾多, 唔洗煲到間屋熱辣辣。我亞媽2個月前買咗1個好大好大的煲比我話用黎煲薑醋, 但如果真係要煲, 又熱, 又要時時番煲, 在爐頭搬來搬去, 搬上搬落, 好多時老公飛咗, 得我一個人, 都唔知點搬。但亞妈都買咗個大煲, 唔通話叫佢拿走, 真頭痛!
applecarey 寫道:
無人幫我煲

慘!!!!!
:-( :-(

洋房

我預產期9月1號,我奶奶成日話煲,但仲未買野開始;其實最檐心BB如果提早出世會趕唔切咋!

別墅

我阿媽話以前之所以要提早咁多煲定薑酢
係因為老薑要煲耐d先諗...
但係而家街市既薑唔算老....
好多時買唔到老薑喎
所以唔洗咁早煲定都得....
可能我地緊張啦...我屋企人成日都係咁話我既...
haha

別墅

我之前都好怕早產就煲唔切薑醋...
成日問我呀媽....hehe
但係我呀媽話""十二朝""先俾可以派出去既,
即生完第十二日後...唉..我而家都諗通勒....
生仔咁多野煩....有要諗下坐月點樣啦...
bb既野點樣啦... 薑醋既野就留番俾老人家law...
就算遲左派, 都唔緊要既...派得既都係好朋友,親戚...
佢地自己'un"架勒....

翡翠宮

好媽媽勳章

我女家依邊, 父母唔係 hk, 所以無人幫手煲..
男家果邊, 老人家身體麻麻, 佢o地又無表示話會煲...
我諗我唔會煲哪 ~~
一來我唔識, 二來唔通我一條友, 煲哂俾男家幾十個親戚咩... 重要山長水遠, 成兩個鐘車程, 點拎返去男家啵 ~~~
我係咪好衰呀 ????

別墅

都唔係既....其實都無話一定要煲既...
好似結婚都唔一定擺酒啦...
不過其他bk-mummy話八珍有得煲埋架...
我自己覺得朋友上黎屋企探你同bb,
薑醋就係當時用黎招呼佢地...人地又攞d走...
高高興興咁堵.... 如果經濟方便,
你咪索性order一煲過去男家, 搵奶奶係屋企收貨law..
始終生bb係一件開心事, 大家高興下都好既....
因為我覺得好多'親戚'都係著眼係煲薑醋度....
其實酒樓都有得食啦...佢地咁鍾意食, 你咪醒煲佢地食...
大方之餘, 唔洗有排俾人講嘛....only my options~~

禁止訪問

別墅

我奶奶好好精神架喎....仲有工人tim.... 都唔洗佢親自整架勒....haha (苦笑) 不過佢唔係香港人...唔想整咪話佢唔興咁law... 結婚個時都係咁架....但係男家都係叫我俾煲佢咁啦...其實呢d野值幾錢呀...我當用2千蚊咪又係2千蚊咁大把.....我真係費事同佢燥...最慘,我唔知頭唔知路, 同左我呀媽講...佢唔高興我先知出事... haha...不過唔緊要啦...
最多咪俾我呀媽係佢既fd面前笑下.... 我結婚擺酒個時...送埋衫俾佢(仲要3套).搵人幫佢化妝set頭..但係男家應該做既...咪又係無做....仲要受氣tim...點都嬲唔過個次架勒...我而家都係平常心. 即係當佢透明law...打聲招呼.過時過節,自己做足咪算law....唔開心既只係我呀媽見我無人幫,就次次都俾面色.說話我聽...所以我下年開始要更加努力搵錢...唔會衰俾人睇...

子爵府

oc2005 寫道:
我奶奶好好精神架喎....仲有工人tim.... 都唔洗佢親自整架勒....haha (苦笑) 不過佢唔係香港人...唔想整咪話佢唔興咁law... 結婚個時都係咁架....但係男家都係叫我俾煲佢咁啦...其實呢d野值幾錢呀...我當用2千蚊咪又係2千蚊咁大把.....我真係費事同佢燥...最慘,我唔知頭唔知路, 同左我呀媽講...佢唔高興我先知出事... haha...不過唔緊要啦...
最多咪俾我呀媽係佢既fd面前笑下.... 我結婚擺酒個時...送埋衫俾佢(仲要3套).搵人幫佢化妝set頭..但係男家應該做既...咪又係無做....仲要受氣tim...點都嬲唔過個次架勒...我而家都係平常心. 即係當佢透明law...打聲招呼.過時過節,自己做足咪算law....唔開心既只係我呀媽見我無人幫,就次次都俾面色.說話我聽...所以我下年開始要更加努力搵錢...唔會衰俾人睇...

oc2005~
唔開心既野由得佢嚕..唔好諗咁多~~ 其實唔好話奶奶呀..就算係自己既兄弟姐妹..有時咪一樣俾面色自己睇..我覺得依家d 人都好現實..所以對我黎講..只要夠食..唔駛問人借..同老公bb 開開心心..大家健健康康就得
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

Coco926 寫道:
煲薑醋一般都係男家架責任,無理由女家煲架,如果老人家
唔精神,買現成算啦.......

我奶奶話今個月尾買野煲喇......

到今時今日..無話一定係男家負責既..到依家我都唔知我老爺奶奶會唔會煲..但我媽咪就一定會煲..反正都係派俾人食開心下..所以無乜所謂
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

jolo 寫道:
我女家依邊, 父母唔係 hk, 所以無人幫手煲..
男家果邊, 老人家身體麻麻, 佢o地又無表示話會煲...
我諗我唔會煲哪 ~~
一來我唔識, 二來唔通我一條友, 煲哂俾男家幾十個親戚咩... 重要山長水遠, 成兩個鐘車程, 點拎返去男家啵 ~~~
我係咪好衰呀 ????

煲左, 最主要係妳自己用黎補身.

唔使特登拎返男家.
有人去妳屋企時, 分 d 比人食就可以.

首頁

尾頁

跳至