跳至

首頁

尾頁

別墅

會不會買 什麼 產後 廿八方 ........

我上一胎 坐月好辛苦 身體差左
[

大宅

請問產後28方係咩?

複式洋房

吾補身! 我第一胎都冇補,系身體產d,

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

第一胎補得唔好, 今胎一定要補得好先得!!
老公已經買左藥材浸酒...heheee

複式洋房

雖然藥材貴左,但99話都要補,所以已經買左少少鹿茸,然後其他就無特別,只要食多d薑醋就得。

大宅

我都想買廿八方, 有無人知大約幾錢?係唔係真係有用?定係自己燉野比老婆食會好d?

大宅

= =補身一定要
不補老左會身体差~
我娘家己經買定韓國紅蔘/日本人蔘粉/整定雞酒/炒米.....果d比我,也有老人家送左長白山先人蔘比我

相反==99.....
當年我聽過她自己在到說一日一隻雞比阿嫂煲湯...好貴(好像割她肉咁...但在其他人前又扮無嘢),
上次我拿我哥哥送比我的紅蔘番屋企....她細細聲話咁早買(d語氣賤到,好像話洗鬼補咩)

洋房

我都諗住食廿八方, 不過會睇咗自己個中醫先, 唔好亂買, 因為個個人嘅體質唔同, 有d嘢唔係個個人啱食.
我家姐話日日食薑醋同用雞煲嘢食都已經夠, 唔駛食太多參茸海味.

大宅

我buy左一隻鹿茸啊!~都係大約3千!~^^~

別墅

如果想買廿八方, 我多咗一盒, 因我買咗後朋友又巳訂了送給我, 不過未取貨, 可以直接到門巿取貨, 絶對正貨, 如果有人想買我平D出讓, PM 我喇!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

浸左鹿茸酒,不過諗住餵人奶,所以唔補住,食雞酒,煲下湯,我諗夠啩...

別墅

我本來想買產後廿八方,不過最後都決定要月子康。個plan包埋打電話去問診。
其實用呢D產品補身,都係比你最後個階段先食D矜貴藥材,我覺得最重要係在適當時間比適當藥材我食,D藥材其實多數都只不過係普通野,不過問題在於我afford唔起$$同精神隔2日去中醫度把脈執藥。
講開又講,我聽過有D99會覺得「我後生生你老公時連安樂飯都冇餐,仲咩都要自己做晒,妳而家又話陪月又話補身,懶矜貴,浪費晒D錢...」
又好難怪...以前甘辛苦,而家都唔會再有人明白佢。

大宅

我都係 join 月子康既 package 呀, 我都係覺得唔想煩, 有人幫我睇埋乜野階段食 d 乜, 而且自己買藥材樣樣買 d 可能都唔止呢个價. 我又係第二胎, 即係 last 一次陀 b, 所以希望有專業d既人幫我補得好 d囉.

原帖由 jeanjean_mama 於 11-2-11 12:46 PM 發表
我本來想買產後廿八方,不過最後都決定要月子康。個plan包埋打電話去問診。
其實用呢D產品補身,都係比你最後個階段先食D矜貴藥材,我覺得最重要係在適當時間比適當藥材我食,D藥材其實多數都只不過係普通野,不過問題在於我af ...

大宅

通常唔做野果d人都會講"駛唔駛咁心急....唔駛咁早買.....等等"因為我個99都係咁!我都唔會理佢!
原帖由 meimeiyan 於 10-12-8 17:12 發表
= =補身一定要
不補老左會身体差~
我娘家己經買定韓國紅蔘/日本人蔘粉/整定雞酒/炒米.....果d比我,也有老人家送左長白山先人蔘比我

相反==99.....
當年我聽過她自己在到說一日一隻雞比阿嫂煲湯...好貴(好像割她肉咁 ...

首頁

尾頁

跳至