論盡家傭

跳至

複式洋房

如果發現工人講大話,但工人唔認,你哋會點做?

如果你地發現工人講大話(只係小事)但佢唔認,你哋會就咁算,定係同佢"理論"一番?

複式洋房

Re: 如果發現工人講大話,但工人唔認,你哋會點做?

全部 D 衰工人好多都係咁, 即塲斷正都唔認啦 ! 我話下次再發生同類事故, 都一定入你數

珍珠宮

如有証據梗係要同她講番,有一次實會有下一次,唔洗她以為講任何野都可以呃到你.

男爵府

2019勳章

會同佢講,你唔認唔代表我會信囉,
屋企除了自己人就是佢,既然自己人無做過就一定是佢。

別墅

咁, 要看看什麼事啦, 如果無什麼大問題, 都是費事同佢拗。
佢唔認, 我自己就會就咁算, 費時自己

大宅

小事我唔會同佢理論﹐費是晒氣﹐打仗都要揀重要既仗黎打﹐冇謂晒彈藥。我會話我唔想聽解釋(越聽越勞氣)﹐我唔想再有同樣事情發生。

大事就自不然邊教邊鬧。

複式洋房

我發覺講大話係工人通病黎,唔通佢地真係好驚比僱主駡所以
被識穿都唔認 ?
事緣其實係小事嚟,我工人每日都係6:10左右起身,因我每朝早6:30左右去Toliet都見佢已經梳洗好在廚房做嘢,咁我早兩日去咗旅行,佢就 將個鐘較遲小小起床(佢以前試過咁做又唔記得較番去6:10點知比我睇到個鐘先認)今朝差唔多6:30我起身見個印印仲未梳洗啱啱起身,我話今日遲咗小小起身?
佢居然話:唔係呀,每日都一樣時間起身呀,我話我朝朝6:30
見你做緊嘢喎,跟住我望到個鐘又較遲咗小小,我就話:你想瞓
多一陣你可同我講,唔駛講大話唔認較咗個鐘架,咁佢都唔認,
我都唔知講什麽好?
我唔係計較佢遲咗小小起身,而係咁小嘅事佢都唔老實認,我
怕佢連出錯在小朋友嘅事都唔認,唔講我知......
:evil:

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 如果發現工人講大話,但工人唔認,你

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小事ok, telling lie to cover their mistake is just their habit.

複式洋房

坦白講句,有邊個人唔講大話丫!
我會有證有據咁同佢講番件事,然後同佢講:[如果你唔誠實,我就好難再信你,屋企人一搵唔到野,就會當左你係賊,你話會點喇],我由頭到尾都無大聲鬧佢,咁佢就唔敢再講大話.

wiwi 寫道:
如果你地發現工人講大話(只係小事)但佢唔認,你哋會就咁算,定係同佢"理論"一番?

大宅

唉, 無用架! 就算人贓並獲佢哋都可以死口唔認, 佢哋唔講大話係會死架! 講得少已經算係執到嘞!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果我係你, 我會大佢囉. 我會同佢講: 你唔認唔緊要, 不過你唔好有下次比我捉到你遲起身. 如果唔係, 後果自負!!

其實遲左少少起身好小事0者, 總之佢做得掂d工作咪得囉~~~不過佢有衰d, 錯左都唔認. 算啦, d工人係0甘架啦.

如果你下次捉到佢都唔認, 比warning letter佢啦 - 做錯事兼講大話!!

民房

hi !! my friend. 唔好咁嬲啦! www.babyhome.com.tw

別墅

我個印印都成日講大話架,有次仲"駁咀"添!於是我帶佢番agent度"勞改" 。 已經過左一個月,暫時都未有問題!可以試下這個方法! :lol:

複式洋房

大宅

好媽媽勳章

guy :

d 工人咁易教得聽就好啦,
有無問下agent 用咩方法對佢地???

複式洋房

我覺得唔係個個工人都怕比Agent訓話,好似我以前個印好似
同Agent好friend咁帶佢返去訓話一入到去又笑,又同個印尼
翻譯"打牙較".到我而家個印有次駁咀激慶我,我話要帶佢返
Agent度傾下,點知佢話:OK! if mum want can go 啦!
唔通佢地已經返晒錢,所以Agent對佢地無乜阻赫作用

別墅

我帶佢返AGENT度時,因AGENT話我在現場唔方便,叫我走先!

聽番AGENT致電回覆,首先在港的AGENT老闆即時炳佢,然後再打IDD到印尼俾佢老師再炳,炳到佢喊哂口,跟住喊到累時,睡著了。連午飯都無食﹗

大宅

工人唔講大話真係好似會死甘架,好似今日甘佢飲左d提子汁,醒到將d提子汁溝水,好地地問佢5,6次都唔認,係要人惡啦,先行認,其實好小事姐,但你時時講大話,叫人點再信你呢

複式洋房

以前個工人好鍾意講大話, 問返佢個陣, 重擘大眼係度繼續講大話, 當你傻

跳至