跳至
[2004年或之前] 幾時可以食芝士..??

首頁

尾頁

別墅

幾時可以食芝士..??

請問幾昤可以食芝士..??
什麼牌子好..??
點比bb食...???

[/quote]

男爵府

Re: 幾時可以食芝士..??

jjbe
我bb六個月大我就俾佢食芝士啦~o個本媽媽寶寶話六個月可以食o既 ,我o地食“笑牛牌”因為比較軟身d,俾bb自己咬囉~

別墅

macaogirl,
咁你有無比南瓜bb食, 點比佢食???,
有次我做南瓜容比be be食, 佢食小小就已嘔, 不知是否太甜, 我無加其他只是把南瓜做容.

我怕比be be 自己咬芝士, 佢又會嘔, ... 好驚佢, 一唔中意or有小小肉是粒d佢都會嘔, 好煩...
[/quote]
該用戶已被刪除

男爵府

jjbe 寫道:
macaogirl,
咁你有無比南瓜bb食, 點比佢食???,
有次我做南瓜容比be be食, 佢食小小就已嘔, 不知是否太甜, 我無加其他只是把南瓜做容.

我怕比be be 自己咬芝士, 佢又會嘔, ... 好驚佢, 一唔中意or有小小肉是粒d佢都會嘔, 好煩...

jjbe
我都有俾過南瓜bb食,整容佢加落d粥度,不過我99同我媽都話唔好俾bb經常食南瓜怕濕熱,所以咁耐以來我bb只係食過兩次咋~
你bebe真係易嘔,係囉你可以學JJ咁加落D粥到咁佢就可以食到芝士
咁你有冇俾bebe食乳酪呀?乳酪好呀對腸胃好,我bb之前腸胃唔係咁好有時痾d poo poo好爛好多有時又超硬,食左乳酪之後正常左好多啦 ,你都可以試下。

大宅

你地有冇俾過薯容 bb食ar
個時我買個時 個個ee 話可以俾bb食ga
但係我仲咪俾ar 唔知得唔得ga 呢

男爵府

琳琳豬媽 寫道:
你地有冇俾過薯容 bb食ar
個時我買個時 個個ee 話可以俾bb食ga
但係我仲咪俾ar 唔知得唔得ga 呢

薯容=薯仔容呀?
6個月多d已經食啦,會用來煲粥仔 ,蕃茄薯仔+牛肉粥好味,bb可以食好多

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我前幾日同今日俾琳b食cheese cake
佢都食到好

大宅

我囡囡都係6months開始食cheeze, 食開BK mami 介紹嘅QBB cheeze(响City super/吉之島等有售),而家又試緊"明治"&"雪印"(sogo有售),我係將cheeze溶落粥仔比BB食嘅。

個人意見BB仲細,可能唔慣直接食cheeze、南瓜等食物,放落粥仔比BB食會好D。南瓜我會水滾時切件放落粥度一齊煲(好快"林"),攞翻上黎用匙壓成蓉,等粥煲到差不多完成,倒翻落粥度攪雲煲多1-2 mins便成。希望幫到你啦!

至於薯蓉,我打算今個weekend比囡囡試呀,做法同南瓜一樣。佢仲試左蕃薯添!
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

別墅

我比個薯蓉BE BE食呀, (放弼), 佢都OK,

我見芝士有好多味, 應買什麼味架??
請問有無什麼都不加只有芝士味架..???
[/quote]

男爵府

我so far都未比過cheese, 邊間jusco會有QBB
洪寶仔食左potato and sweet potato好耐啦, 不過佢乜都鍾意食

別墅

macaogirl,
你話比bb食乳酪, 唔怕佢地凍冰冰咩...?
我無比個be be食呀, 你買什麼品牌架..??
[/quote]

男爵府

jjbe
我睇左6月媽媽會d文章啦!我都諗住11個半月俾bb試下,無論如何thank you你先!
我有個親戚係外國返來佢話佢d孫(全部都係中國人)一出世已經飲凍奶而且仲係一從雪櫃攞出來即飲o個隻添,關鍵係bb冇病時才可以俾佢o地食囉~開頭我都擔心怕食左之後有問題,凍親條氣管點算,但諗諗下我親戚都o岩樣樣o野都怕,小孩第二日會好難適應呢個世界,就係咁就試下俾佢食囉!開頭只係試小小睇下佢受唔受得,佢不知幾鐘意食呀,食完又冇咳........咁佢就開始左食乳酪啦!食左之後腸胃仲好左好多添。
我o地食“yoplait”呢個牌子我係澳門百佳買的,我諗你o地hk百佳都有掛,專門俾bb食的,niklaus903的bb洪寶仔都係食呢隻o家!你可以買d俾你bebe食下,若果你怕凍可以從雪櫃拿出來之後放一陣先至食,但記住唔好放太耐呀!最多5分鐘好啦。

大宅

2019勳章

macaogirl,
你好. 上文你提到比乳酪比BB食, 請問有什麼好處呢? 怕唔怕佢唔肯再食淡o野呢? 因為乳酪係甜. 9.5個月bb可以食嗎? 謝謝.

男爵府

szeching
乳酪含有活性乳酸菌對人體腸胃有益,我仔仔之前好容易痾o家~食左之後就好好多啦
我仔仔食左乳酪之後又唔怕唔食淡o野,佢9個月就食乳酪lu.

男爵府

szeching,
乳酪唔係甜架, 係酸到你會唸點解bb咁都肯食架 :mrgreen: 洪寶仔應該係8個月左右 (或更早, 我都唔記得) 開始食, 每次可以食晒一杯, 佢好鍾意食, 我地餵之前會從雪櫃攞出黎放一陣, 唔會太凍

大宅

2019勳章

什麼牌子乳酪呀? 百佳或惠康有冇得買架?

大宅

乳酪 , 芝士 係咪平時我地食果d都可以比佢地食ga??
已代刪除

別墅

[quote]
niklaus903 寫道:
szeching,
乳酪唔係甜架, 係酸到你會唸點解bb咁都肯食架 :mrgreen: 洪寶仔應該係8個月左右 (或更早, 我都唔記得) 開始食, 每次可以食晒一杯, 佢好鍾意食, 我地餵之前會從雪櫃
[/quote]

複式洋房

我最近都開始俾芊芊食芝士呀, 佢都幾鍾意食喎, 有時食晒一粒都未夠喉話仲要呀!
芊芊食笑牛牌, 因為我見呢度有媽咪話呢隻幾好, 我又見芊芊堂哥哥(歲半)都係食呢隻, 細細粒, 又夠軟, 用隻spoon背逐d逐d筆黎餵俾佢食, 佢不知食得幾滋味 ......我見笑牛牌都有好多種味道, 不過我諗應該原味係最好掛......
至於乳酪, 等我都買d俾佢試下先, 不過我驚太酸佢唔鍾意...

首頁

尾頁

跳至
熱門主題