母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我去做示範呀!

明日我會同阿仔到健康院, 為一班做產檢的準媽媽做model.
個講題係"嬰兒餵哺", 姑娘叫我講下餵母乳的經歷喎.

有最新消息再為大家報導!

大宅

Re: 我去做示範呀!

Yeah!! Add oil!!
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

子爵府

去邊間健康院呀?
加油! 希望多d 媽咪餵母乳!

珍珠宮

evamama
多謝你為推廣母乳出一分力!!

有個朋友有左,我同佢推介母乳,介紹d website比佢,之後佢話咁辛苦唔會餵 :evil:

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

努力, 加油

希望多D 媽咪餵人奶啦!

係呢, 點解健康院會搵到你呢?

男爵府

rabbitpiggy 寫道:
努力, 加油

希望多D 媽咪餵人奶啦!

係呢, 點解健康院會搵到你呢?

因為上個月尾同阿仔返健康院打一歲針, 個姑娘知我仲係全母乳, 初頭佢知我要返工, 都無問我乜野, 後來我在大房度等的時候望到有母乳分享小組, 仲以為佢要我返來聽講座或分享下, 我就再問番佢, 後來個姑娘話係另一個講座需要搵model, 就問我可唔可以幫下手, 我咪應承左, 同公司攞左假.

我係去紅磡健康院.

男爵府

webjen 寫道:
evamama
多謝你為推廣母乳出一分力!!

有個朋友有左,我同佢推介母乳,介紹d website比佢,之後佢話咁辛苦唔會餵 :evil:

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

evamama,

支持你啊! 感謝你啊!
等待你回來跟大家分享喔!
月尾兒子要到健康院做例檢, 沒見兩年的醫生和姑娘仍否記在3歲那年仍在吃母乳的兒子呢?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

webjen
話俾你朋友聽,其實餵奶粉仲辛苦,出街要一袋二袋,
我地不知幾輕便
hello 我係小澄澄,03年5月1勞動節出世,名副其實的"labour day"哬 妹妹悅悅今年5月17日都出咗世啦.[/quote][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid67/p054cfd3fbfa20b9b78d06bc0e8689f06/fbda47d3.jpg.thumb.jpg[/img]

男爵府

webjen

第日你朋友個阿B成日病佢仲辛苦呀!
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

大宅

我d朋友都係, 唔係個個肯付出咁多, 又話怕辛苦, 又話麻煩。佢地好多都一遇到挫折就放棄, 有個先天有好條例勁多奶, 而亞b亦一早戎了夜奶, 我見佢一d都唔辛苦, 但佢都只係餵了2個月, 話返工唔方便喎! 我都唔係好明, 既然開了頭, 點解唔餵落去呢?
仲有一個而家剛餵了一個月, 但佢起步難, 幾經辛苦才成功, 希望佢會珍惜餵到的機會, 繼續餵落去啦!

珍珠宮

其實各人有各人選擇law,我地覺得唔明佢地點解唔餵,佢地又可能覺得我地傻!!我地盡左力都無辦法!!
希望多d人推動"母乳餵哺"!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

Good on you

男爵府

Re: 我去做示範呀!(示範完啦)

我做完示範啦!

琴日我帶埋bb一齊去, 坐底個姑娘就問下我當初生完餵母乳的過程, bb一路成長的過程, 返工後點安排儲奶等.
而在座的準媽媽都有些有發問, 最關心就係產前要點準備餵母乳, 生左後點先可以上奶, 上左奶有乜感覺, 出街點安排餵奶....不過人數就少些, 只得五個, 其中有兩個係陪大肚婆來檢查的家人.

唔通生育率真係低成咁?

大宅

今日星期五,返工媽媽要請假先至可以出席母乳講座,人數自然少些....

我都會積極向身邊孕媽媽推廣母乳餵哺,當見到bb健康d,辛苦都值得!

衛生署口號:持續母乳餵哺,為bb健康成長鋪路!

大宅

Yeah!!

I want to share something.

Actually, among some of my friends, I am the first one to give birth and the first one to bf my boy. So, I have shared with them that the good things for bf sometimes. After they gave birth, they also bf their babies. Sometimes, when they have any problem, they will ask me too. I know now two of them are still bf, even though they are not fully bf, at least they are still doing this.

I think without doing any shares with the 身邊孕媽媽, I don't think people will know the good thing of bf and have the enough to keep doing it for our babies.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...
雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

作為推廣母乳的份子, 若可以成功令其他人都加入我們的行列, 當然要 , 但若果不成功, 起碼讓他們知道一些有關母乳的資料, 這亦很有意義呀.

我們只可以do our best, 別的媽媽也有選擇權, 沒有壓力的母乳路才是最健康的!

複式洋房

Agree . Breastfeeding is a wonderful experience that we can share with our friends.

大宅

我雖然專重其他媽媽的選擇, 但我真的不明白為什麼她們不餵母乳. 她們沒想過餵母乳是生孩子的其中一個責任, 是一份不可推卻的天職嗎? 你何時見過一隻狗媽媽讓孩子們吃牛奶粉又或一隻豬媽媽讓孩子們吃羊奶粉呢?

我常常想, 這就是人類”進步”的結果嗎? 為什麼人們總是積非成是?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊