跳至
[2005年] 腰骨好痛

大宅

腰骨好痛

點先冇咁辛苦呢?由其係訓低既時候.好慘呀! :-(

子爵府

Re: 腰骨好痛

我腰骨同尾龍骨都好痛..有時連轉身都轉唔到 :-(
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

我都係 :-( 聽人講用托腹帶會好D,吾知有無人用緊呢

翡翠宮

好媽媽勳章

我連兩邊 pat pat 都痛埋呀......... :-( :-(

別墅

jolo 寫道:
我連兩邊 pat pat 都痛埋呀......... :-( :-(

jolo,
我之前都有呢個問題, 轉身都好難, 你試下做產前運動, 可以幫到你架!

運動
好處 :加強活動脊骨及盤骨的關節,預防腰背之酸痛。
準媽咪動作:跪下,雙手放在地上,手臂伸直,先抬起頭,背部向下放鬆,然後背部盡量向上彎曲,同時收縮腹部肌肉。

民房

Dear All,
我係兩隻大脾內骨痛呀, 每晚sleep時大脾同個胸都好痛, 加上阿b鍾意夜晚move, 所以好辛苦呀, 有無人知個胸幾時開始唔痛架? 同埋我大脾骨痛得好勁, 如果搽安摩膏唔知得唔得呢?

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我條腰每逢夜晚都好痛,尤其係瞓落床個下,簡直動彈不得,莫講話轉身.....不過,瞓醒第二朝,腰痛好似舒緩咗好多喎 所以話姐,休息對我地孕媽媽係好緊要嫁

大宅

環保接龍勳章

我開頭腰骨都好痛,但現在用左適合自己的托腹帶好好多,已經唔痛la...我們除了多休息外,還要有適當運動,最重要要用適合自己的托腹帶呀..我買開個間sale同我講家..重有醫生都有講過,不過開頭我怕熱唔帶,但原來真係唔得,因為無帶時,條腰真係好痛.

翡翠宮

好媽媽勳章

gogOBABY,
等我今晚試試先... thanks ~~

gogOBABY 寫道:
[quote]
jolo 寫道:

jolo,
我之前都有呢個問題, 轉身都好難, 你試下做產前運動, 可以幫到你架!

運動
好處 :加強活動脊骨及盤骨的關節,預防腰背之酸痛。
準媽咪動作:跪下,雙手放在地上,手臂伸直,先抬起頭,背部向下放鬆,然後背部盡量向上彎曲,同時收縮腹部肌肉。[/quote]

大宅

我都係晚晚訓覺得好痛..有時痛到訓唔到..用軟墊墊住條腰訓都唔得~~~好辛苦~第二朝好似比人打左一身咁.... :-(

子爵府

我反而依家條腰骨無以前咁痛喎..又唔駛用d 托腹帶..不過對腳瓜"long" 就成日覺得好攰好痛咁..好似扯下扯下咁..之前仲抽過幾次筋添 :-(
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

別墅

kathychoi :

用chicco那隻搽腳的按摩膏都幾好, 你試試. 我之前睡覺時常抽筋, 現在很少.

大宅

之前31week開始腰酸背痛勁左和膀胱痛,
開始用2個枕頭煎住瞓....斗唔到氣,快焗C咁...
但而家33week又好轉[email protected]@"?冇咁攰...唔洗煎野瞓...?
淨係行動慢d....(可能成日午睡多休息)@@?

別墅

我買左個側睡枕...唔知係咪我唔慣呢..我用左反而仲訓得唔好..托腹帶又唔好似gu住咁.. 你地係咪咁呀? 

別墅

oc2005,

我用托腹帶好好喎, 行路都行得快d, 無咁易倦架!你係咪較得太緊呀?腰部較緊高些, 但肚位不要較得太緊, 如果唔係小b會踢你架!同埋聽朋友講, 用左會減少妊娠紋既出現添!

跳至