親子旅遊

跳至

大宅

四歲小朋友去以色列要注意什麼

我女女月中要去以色列,士耳其兩個星期,去到應該注意d 乜?有冇媽咪俾到意見?謝!

複式洋房

Re: 四歲小朋友去以色列要注意什麼

Hi, 美維

你去探親呀 唔好介意 因為我覺得以色列係一個好悶既地方, 包括城市既顏色!! 政治又動盪!! 週圍土灰既顏色加上手持槍械既士兵, 乜野 mood 都無啦!出入境由於保安理由就個個都當你好似恐怖分子咁審,重複又重複咁問d stupid questions like 你老豆叫乜名之類呀咁

小朋友都要多帶日常小食,因飲食習慣唔一樣,天氣比較乾帶定潤膚用品好D!

大宅

thx~ 我會準備啦
係我家姐去海法朝聖,帶埋我媽同我女囉。

大宅

我同事剛在那裡, 他說有點 '鄉下' feel, 佢已經係在 Tel-Aviv了, 而且日間非常熱, 成40度呀, 不願逗留, 但一早一晚有26, 27度都ok。

大宅

美維,我係5年前去過以色列聖地遊,當時未有小朋友。不過我個人覺得最緊要帶d水份重的cream,因為天氣好熱好乾,我去個時都係summer,日日40度,曬到唔想行,除左cream外,記得提你個小朋友最好飲distilled water或者罐裝汽水(導遊教),以防水肚不服,仲有記得搽太陽油唔係變左黑炭!希望幫到你。

男爵府

小心水土不服.........幾年前我地成團人只得幾個人無事(大部份仲係大男人添)........其他全部都腸胃炎........有個仲要返到黎即入院.

大宅

9年前去過自由行,朝早去玩,中午回去訓,過左猛烈嘅日頭再出過去,帶把傘去擋太陽,防晒用品必備,雖然以色列唔啱細路仔,但係好值得去和好特玩,聖經講嘅地方都會一一出現在眼前,死海必去,但晨早3點出發, (個day tour包埋上山睇日出) .

大宅

2019勳章

完全不能同意。以色列是我最喜愛的地方之一。

我讀中學時去過,十幾年前啦,至今不忘。我不是教徒,現在也不是,但當去到聖經中所述的地點,仍覺深深感動,覺得聖經記載的,可能是真事…原來真的有Jericho,苦路,mazada,伯利恆,牧羊人的草原…在Jerusalem住了10多天都唔捨得走…

但以色列,真的不適合小孩子去,如果只得大人,一定要去埋死海、Golan Heights 和 Sea of Galilee, Tel-aviv 就係普通沿海城市...如果唔係去海法,都唔駛去。

HungG 寫道:

我覺得以色列係一個好悶既地方, 包括城市既顏色
Xxxxxxxxcc

大宅

非常同意! 我都唔係教徒,但去到以色列都好有feel... 我仲有幸睇到海市晨樓 :-P ,同係耶路撒冷睇到槍戰實況.

但係如果你家姐係自由行去,仲要照顧一老一嫩既話,係現今政局同大熱天時,都係諗清楚好... 跟團就冇乜所謂,都唔會去危險既地方,加上有領隊,導遊同出入有旅遊車,只要小心中暑就得.

Gisele 寫道:

完全不能同意。以色列是我最喜愛的地方之一...........................

但以色列,真的不適合小孩子去.....................

大宅

2019勳章

好奇一問,朝聖為何擇海法?
Xxxxxxxxcc

跳至