自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有沒有媽咪用這一類的 car seat?

我考慮好唔好買一個類似以下的 car seat 囝囝, 請問有媽咪用過/緊嗎? 好用嗎? 如果是買, 請問有什麼要留意和那一個牌子好? 唔該晒!!!!

蘇蘇

http://pg.photos.yahoo.com/ph/greenteaso/detail?.dir=/e884&.dnm=5002.jpg&.src=ph

複式洋房

Re: 請問有沒有媽咪用這一類的 car seat?

蘇蘇:

我入唔到去睇,但我朋友送俾我的 BB CAR SEAT 是CHICO(希望無記錯串法)的。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

We use "chicco" also, eg. car seat, baby trolley!!

大宅

其實他是一張只有坐位的 car seat, 沒有背的, 所以不是我們平時用開的那一種, 因為囝囝會自己坐定定和用安全帶又因為他太矮小, 所以看看加一個坐位上去會有幫助嗎? 和安全嗎?

hi Sanna,

我比條 link 我同事, 佢睇到, 我已 set 了是 public的, 照理應該是看到的, 如果你有時間你再試多一次呀.

蘇蘇

複式洋房

THANK YOU,但唔知點解真的看不到,如果沒有背會否不夠安全?

大宅

呢隻係比大個d既小朋友用既, 起碼4歲, 因為小朋友大個左坐有背既car seat係會唔舒服架, 而車上既seat belt又會"cool"住佢地條頸, 所以用呢隻會安全d

大宅

ho ho_fish,

你是不是有用過或用開呢? 我想問安全嗎? 我好怕佢唔穩陣, 不過囝囝得3歲咁咪唔可以坐, 是嗎?

蘇蘇

ho_fish 寫道:
呢隻係比大個d既小朋友用既, 起碼4歲, 因為小朋友大個左坐有背既car seat係會唔舒服架, 而車上既seat belt又會"cool"住佢地條頸, 所以用呢隻會安全d

男爵府

我有個類似既car seat....應該有寫明幾多磅可以用...!我仔兩歲幾個時都可以用...因為佢夠重(36磅) 同夠高

複式洋房

呢種car seat係for大少少的小朋友(3歲以上)。通常外國牌子先會有得買,如chicco等。

男爵府

我個仔三歲幾開始用, 不過佢果個肚仔前面仲有一舊野ku住架, 安全好多。到四歲幾就拆左肚仔前果舊, 只係用妳圖片果個, 差不多六歲就甚麼都沒用了 (他不愛用)。

好處係: 唔會好似car seat咁 “are”位, 細車好arm 用
唔好處: 訓覺時頭仔冇承托會左右“鍾”

(希望妳明我講乜!)

大宅

咁多位媽咪, 好感動呀 :-( , 多謝晒呀, 之前我係嬰兒用品問人左無回覆, 現在有咁多媽咪回覆, 所以覺得特別開心和感動呀, 真係唔該晒呀 ~~~

不過想問多一句, 安全嗎? car seat 安裝上坐位後會容易前後移位嗎呢?

twinsma, 我明你講乜呀, 唔該晒你呀

男爵府

我地架車共有三個car seat (呀仔仲用緊時), 兩個係regular car seat, 一個junior booster (即係類似妳相片那種)。有時架車轉大彎, car seat有時會左右郁, 但反而個booster冇。[可能老公整得唔好?? 不過唔係好嚴重, 所以我都有特別理]

如果妳問安全, 我個人覺得, 有野ku住肚仔會好好多, 因為妳仔仔只得三歲幾。妳有時間去Mother care睇下, 我之前見過我們用緊的款有賣。 :lol:

大宅

hi twinsma,

真係唔該晒你呀, 我會去 mothercare 睇一下.

係呢, 如果你地出街三個小朋友坐晒係車, 你一句我一句, wa ~~ 好熱閙好開心呀 !!

再次謝謝你的資料
蘇蘇

男爵府

Hi,

We call this kind of Car Seat as "Booster Seat" in Aus,
it's suitable for children from 14-26kgs. I can send u more info if u need.

男爵府

係呀, 叫 booster seat先正確!

佢地唔只係車, 係屋企都好嘈, 唔駛旨意講電話

首頁

尾頁

跳至
熱門主題