自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以買乜俾我阿爸食?

我爸爸不嬲果氣管好敏感,試過有一次去旅行,晚飯我叫左蝶菜食,但又唔記得有少許辣,我阿爸一食左之後,跟住咳左好幾日,果次之後,我每次同阿爸食飯都唔叫辣野,宜家佢連凍野都冇飲,今年年頭阿爸又開始咳,咳左兩、三個月,擔心死我,最後醫生話阿爸係慢性支氣管炎,宜家阿爸日日要吸支野,有時見叫咳,咳得好犀利,好傷身。
唔知買 d 冬蟲草丸食會唔會有幫助!好擔心 :cry:

大宅

Re: 可以買乜俾我阿爸食?

燕窩.

大宅

冬蟲草丸

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

tang 湯﹕鷓鴣、南北杏、海底耶、川貝、冬蟲草、果皮。
對支氣管及氣管炎幾好。

又或可以煲多d(甲怪)湯。**我唔知點寫,你睇個音

平時用羅漢果煲水飲,對上呼吸道會好d。
1個羅漢果+2公升水多小小,水滾後煲半個鈡,當水飲。
如想潤下d腸/肺,可加4-5粒無花果(切開入味d)
如發炎期間可以加my甘草(1元左右)***但記住廿草不可以常飲,會中甘草毒。一星期最多唔好多過2次,無事就就不用加

大宅

試下鱷魚肉煲湯!
I'm not a yogi,but a yogist!

大宅

平時得閒可以叫佢攞杯熱水吸吓蒸汽,對氣管好架

首頁

尾頁

跳至