母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

冰格空間就來"爆棚"...救命呀 ! 有10個鐘頭都不能雪硬d奶...

今早發生一件事, 對於我來說簡直是"大件事", 真的嚇到我腳仔都"軟"晒...

事關昨晚一番到屋企立即將中午泵出的人奶(裝入奶袋內)放入上格冷藏, 竟然今早發視還是"liquid"....救命呀 ! 有10個鐘頭都不能雪硬d奶...

可能在內已積存太多了 (已共有35包),婆婆家雪櫃都積存30包, 兩家的冰格空間就來"爆棚"...

點算 ! 亞仔昨午接放學時, 老師又話他5:00左右有微燒(101度),好在6:00pm已退燒, 但都不敢給他食奶住,只他仍喉嚨痛...那麼d奶如何銷路....真的要自己飲番呀 ?? 唔好掛 !

公爵府

Re: 冰格空間就來"爆棚"...救命呀 ! 有10個鐘頭都不能雪硬d奶...

多出來的奶可以用來做FACIAL

至於10個鐘不能雪冰D 奶, 會唔會冰箱壞了呢? 你原先D 冰奶有冇變水呢? 你可否把冰箱D 度數較高D 呢?

民房

Re: 冰格空間就來"爆棚"...救命呀 ! 有10個鐘頭都不能雪硬d奶...

Hi,

我想問你隔幾耐pump 一次奶, 點解有咁多存貨???? 是否兩邊都pump, pump 幾耐, 有幾多oz??? ^0^

大宅

Hi HappyEgg,
產假前每日泵7~10次, 我發覺近期又增加了奶量(2:30am, 6:30am, 10:30pm各6安, 1:00pm & 7:30pm各11安 =40安)。

而她一直飲奶都好慢, 往往飲4安奶要1小時, 快者都要10~20分鐘, 每次最多飲5安, 3~4小時一次, 每晚約9~10時飲一餐奶粉, 翌朝6~7點才醒, 即如下 :
7:00am 5 oz (人奶) / 10:30am 5 oz(人奶) / 2:00pm 5 oz(人奶) / 5:30pm 5 oz(人奶) / 9:00pm 5 oz(奶粉)*已叫亞媽改比人奶了, 整日都只飲得25 oz…

所以咪有咁多存貨囉!

大宅

Tammy
If bb is not feeling well, it's better to bf him or give him your milk by bottles when you're away. Any difficulties for not doing so?
該用戶已被刪除

大宅

請問你地有冇飲魚湯幫助上奶......點解可以 pump 到咁多.......
我每一次 pump 都係得個 2-3 oz 左右咋....
該用戶已被刪除

民房

Hi Tammy,

Thank you for your inforamtion. 一 日泵7-10次咁多, 請問上奶/造奶速度要幾耐??? 我怕bb 下餐唔夠食!!! ^0^

大宅

to : 過客,
請問妳bb有幾大呀? 我有個朋友個bb 3個半月大,她都是每日泵得最多6安, 只因她半夜非經常性起身泵奶,(有時每日泵3次,有時又5~6次不等),那樣又怎樣keep得到奶量呀!
我沒有飲任何上奶食品,只在泵前後都飲2杯和暖水
間唔中才食蒸魚, 極少飲牛奶/豆奶/魚湯...相信是"多勞多得", 反之宜家"過多"了...開始想辦法"減產"就真....如果唔係相信沒有地方雪奶!~~~~

最開心都係今日放工跟亞仔會到婆婆家,亞囡又可以飲較新鮮d人奶...同盡量再嘗試跟埋身餵下啦!...(亞囡,妳要乖d跟媽媽合拍d呀!)

大宅

Hi HappyEgg,
上奶/造奶速度就唔知, 我就每小時約有1.6安生產量,

換言之6:20am泵左,1pm再泵時(相隔7小時)就有11安;
到7:30~8pm泵時(相隔7小時),有11安...
但唔知每個人都一樣, 可能會有多有少..!~~

大宅

tammyuen,

我而家重坐緊月, bb 早產所以要留院, 暫時 bb 一日都係食 2 oz 左右, 我多數都係起身至 3:00pm 左右 pump & 用手 pump, 每次最多 15mins (Total pump 3 次, 因我係醫院羅得唔多樽 & 醫院個雪柜都 full 晒, 冇位咁制, 而家都係 pump 定, 放入自己個雪柜, 咁上下先羅 d 去醫院雪), 我發覺長時間唔 pump, 谷奶又谷奶後, 都唔會話特別多, 相反, 重好似小左添, 所以而家就大約 4hrs pump 一次, 如果冇奶樽, 我 pump 完d 奶唔要架, 我驚谷奶唔 pump, 遲 d 收左奶 :-( :-( :-( .......點解你可以 "Tso" 埋一次過先 pump, 谷奶你唔痛咩

大宅

下! 為何那麼辛苦泵出D奶唔要呀! 我為妳心痛呀! 初初, 曾半夜泵完奶, 不小心捯瀉一半(其實只瀉了2安), 但當時已非常之不舒服, 無得訓教泵D奶..無左, 這不如,照訓算吧無"金"嬲..
妳可將剛泵出D奶放入雪櫃30~60分鐘, 之後再混合之前泵出D奶一齊放, 同一個奶樽可以裝下數次泵出D奶。總之每次混共時,兩些奶溫度一樣便可, 但必須緊記混共了之後,要跟最早泵出時間計算;最多72小時內給BB食(放下格的)
順祝妳BB早日出院, 妳就不用屋企和醫院兩邊走"金"辛苦了, 還要保重身體! 不要太過辛勞, 莫生病, 就待BB出院後在家好好照顧BB呀!

該用戶已被刪除

民房

Hi Tammy,
9~10時飲一餐5oz人奶, 翌朝6~7點才醒, 咁多個小時, bb 會否好肚餓??? 我未決定餵人奶或奶粉好!!! ^0^

大宅

Tammyyuen & 珮珮媽咪,

Thanks!

我個 b 25週出左世, 所以一定要用醫院 d 奶樽裝人奶, 由於 bb 重細, d 奶一定要乾淨, 所以我用手泵, 至於點解我唔要用電泵泵出黎 d 奶, 因為我到而家都唔知個電奶泵應該點樣消毒...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

"電泵只需拆配件(一般係喇叭連valve) 洗同埋消毒"
咪跟烚奶樽一樣做法, 如在家,一天就需一次烚(消毒),只要每次泵完就放入盒內(有蓋的)便可.
我要update一下我的存貨,直至昨晚為止 :
只是尚有57奶包(每包約裝有11.5安) => 655.5安~
而亞囡也可以早些食奶,即翌朝6:30am (之前一晚, 10:00pm),每3小時一餐,差不多一日喝下30安...
***即有22日存貨***, 若再過了今星期, 真的不能再擺放更多的奶了......點算!

by the way, 週未/日我已給亞仔飲了2次(晚上及早上)人奶(即人奶+牛奶*奶粉)每次約共6安...在中午他就面青青,肚瀉了2次...請問妳們知唔知與喝人奶是否有關 ?? 宜家已不敢再給他喝了....

大宅

<<補充 >>
"電泵只需拆配件(一般係喇叭連valve) 洗同埋消毒"
咪即係是奶樽一樣做法, 如在家時,一天就只需一次烚(消毒),不過要每次泵完就放入盒內(有蓋的), 並放入雪櫃下格內便可。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊