夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

你老公帶比你mud野福氣....???

始終相信:
百世修來同船渡

有否想過你o既另一半帶比你
何等樣的福氣????
可以是物質上, 可以是心靈上的,
請分享分享!!!

佢帶比我的福氣:
1)思想變得積極
2)看$$$沒以前那麼重要
3)更易開心/滿足
4)一個寶貝女.......

珍珠宮

Re: 你老公帶比你mud野福氣....???

佢帶比我的福氣:
1)就係可以係屋企做一隻懶豬~
2)比左一個好既家庭我~
3)比左2隻小怪獸(呢期佢2隻改左叫做乳豬)

男爵府

2019新春慶豚圓

記得做完懶豬做乖豬wo~~~~

:lol: :lol:

大宅

同佢一齊巳經係褔氣

男爵府

2019新春慶豚圓

icoico 寫道:
同佢一齊巳經係褔氣

記得同你老公講呀~~~~~~~
實lum 死lu...........

翡翠宮

物質上帶比我一個安樂窩, 一對活潑可愛既小魔怪, 無憂無愁既將來, 但呢d我都有份付出的.

而心靈上佢咩都無做過 不論我開心與否都豪不過問及關心 :-( 即使病左一句問候都無 :-(

民房

14 年前認識我老公, 拍拖 6 年, 結婚 8 年, 現育有 6 歲女兒, 我愛他上進, 老實, 有孝心, 對我及寶貝女都很好. 一年前他叫我做全職主婦, 我不用考慮便放棄我份高薪的職業, 專心湊女. 亦覺得自己是屬於幸福的人. 大家都為了家庭付出很多, 從不會將金錢放在首位, 我是個樂觀者, 思想正面的人. 過去一年, 將心思都全放在女兒小一入學的事上. 不知是否因此忽略了老公.

上個月底, 一次偶然的機會下他與一個女子溫柔地傾電話, 可能女人有天賦賜予的敏感度, 自問從來 200% 對他有信心, 亦給予 100% 自由度. 但當晚我做出不對的行為, 我查看他的電話及短訊, 發現個女人 send 了很多引誘的短訊給我老公. 我真不敢相信事情會發生在自己身上. 我當時心想, 男人在事業及金錢上由零到現在的富足, 是否就會多心在其他事上? 他由賭波合法化後便開始賭波, 現在還加多個女人 ......

我是一個不會容忍有第三者出現的人, 當晚已問他為何會這樣做? 他亦即時知錯, 話會以家庭為重. 因為貪新鮮, 加上此女人又年輕, 所以 ..... 現在會逐漸遠離此女人 ..... 當晚, 我無法尋求適當的協助, 但在此網站看到很多與我一樣的 cases 的夫婦, 亦多謝因此而令我有發洩的渠道, 從前是旁觀者看有問題的夫婦, 現在 .....

這一刻, 我接受他會知錯能改, 但機會只此一次, 希望日後我再出現此網站時能帶給大家好的結局! 我相信人生總會經歷不同的衝擊及引誘, 但必須要兩夫婦共同面對, 否則最終走上離婚收場!

男爵府

2019新春慶豚圓

ringoivy 寫道:

而心靈上佢咩都無做過 不論我開心與否都豪不過問及關心 :-( 即使病左一句問候都無 :-(

男人有時係好衰架, 要不停教育佢地架.............
我老公都係好鬼"鈍"架..........不過"鈍"d先好呀,
老實可靠d ma............hehe(自我安慰....)
話比佢知law..................
"哼............我好嬲呀..........."
"好衰架你, 成日唔tum 人地....."

" :tongue: :tongue:

男爵府

2019新春慶豚圓

Heiyuen:

我好同情你o既情況(sorry, 可能你並不需要同情,anyway只想表達一聲關心)
我同我老公識左16年,結婚10年.
人到中年, 個人覺得真係有所謂"中年危機"的
結婚咁耐, 講真對得多都悶啦,
所以真係要不停學習同成長,
但如果大家成長既步伐唔同, 都可能會幾痛苦,
所以坦然既溝通真係好重要
大家亦要開放分享, 接納對方既看法/意見/感受
不過, 相信事情發展至此, 並不是一朝一夕的事.
現在最需要是冷靜去面對, 亦要讓自己情緒得以正當的渲洩,
呢度相信都有好多結婚多年的couples 可跟你share
所以千祈不要"屈係心度"
如有需要可pm我, 大家share o下.....亙相鼓勵一下....

:-P

民房

LeBlue,

真的多謝你的關心! 這幾天我都在冷靜中面對 ( 過去我都幫助不少朋友的好導師 ), 今天沒有理由會能醫不治醫!

我暫不希望找身邊的親人或朋友傾訴, 以免將事情弄壞, 我不知道此做法是否正確. 很高興有此個平台出現, 希望結婚多年的couples 給我正面的意見.

男爵府

2019新春慶豚圓

Heiyuen :

相信你們在這件事上真的很痛苦,
既然你已原諒了他, 就要大家一起努力去修補這道疤痕
不過可能會反反覆覆出現一些預計不到的激動/烈情況的
所以真係要有充足的心裡準備
你沒有面對面告訴任何人
是否有一些特別的原因??(恕我多問)
因為我覺得別人的支持好緊要
雖然你應該會是一個好成熟的人
但朋友的心靈支援都好緊要
亦可以給你帶來新的角度看事物
anyway 我相信你絕對明白自己需要什麼
take care

民房

我不找身邊親人及朋友傾訴, 是因為我相信他真的會知錯及解決問題, 他一向都是有責任感的好男人, 既然我已原諒他及相信他, 所以給予一次機會, 不希望因為我將事情說出來反而無法將問題修補.

當然心靈上的支援好緊要, 所以暫時需要借此平台去得到安慰. 將來當事情解決後, 我會將我的經歷與人分享.

大宅

Dear Heiyuen,

May God bless your family and also heal your sorrow in the meantime. If in any case that you feel lost or lonely, always remember that you can tell the God how sad and worry you are, he must listens and he must help.

Your husband really needs your support and forgiveness. I know it is not easy for you, but you got to be brave, from then the relationship can surely be rebuilt successfully.

Cheers,
twyam

民房

Dear twyam,

多謝你的 message! 我都是基督徙, 相信沒有神的幫助, 我亦不能冷靜地面對, 我老公需然不是基督徙, 但多年來在他身上的見證, 他亦體驗到神的真實性, 但願藉著今次的經歷, 我的信仰更能堅定不移, 而他亦知道神的愛及祝福在其中.
** 幸好我們的寶貝女是神賜給我們的小天使, 她非常善解人意, 時常 dum 我們開心, 亦是我們夫婦二人產業.

希望你們能為我們一家代禱 !

凡事包容, 凡事相信, 凡事盼望, 凡事忍耐, 愛是永不止息 (哥林多前書13章) - 此經文是我現在的支持!

男爵府

2019新春慶豚圓

Heiyuen:

你真係好堅強, 願主祝福你和你一家.
願主親自安慰鼓勵你,
賜你們勇氣去面對前面的路.

LeBlue

大宅

Heiyuen:

雖然我無什麼宗教信仰, 但我仍會祝福你一家開開心心,
共渡難關, 要知道兩夫婦相處真係唔易, 我覺得你好冷靜。
加油呀

民房

m9394pp - 謝謝你的祝福!
LeBlue - Sorry, 原本個 topic 好溫馨, 比我破壞了 ....
LeBlue + twyam - 請問你們是否基督徒, 你們令我好有親切感 :>)

由我發現真相至今約 10 日, 除了第二晚很激動外 ( 因為偷看了他的手機短訊 ), 往後我都表現得出奇的冷靜. 因為我希望用理性的分析去思考為何事情會發生在我們身上, 必定有一方出了原因而沒有察覺, 當事情未弄壞前, 我會盡能力去修補, 但若然最後他不珍惜, 我希望仍能 keep 住冷靜的情緒, 我不希望因他的錯誤令我做出不恰當的行為, 繼而傷害身邊愛我的家人及朋友.

記起當晚激動前, 我問他 : 我們是否仍然可以挽救我們的婚姻? 因他不知道我偷看他的手機短訊, 他的表情質疑我對他的信任性, 此刻我無法控制自己的情緒, 我怒吼地問個女人點解會 send 咁多短訊給他? ..... 他嬲我偷看他私隱, 我話我會為此事道歉, 但他與個女人會怎樣決定? 隨後我們冷靜地開始討論, 我同佢講, 若然他的心已到不能自拔, 愛她多過愛我, 我會選擇放棄, 因為我不想成為潑婦罵街的主角, 我唔希望因我做出錯誤的行為, 成為報章頭條新聞的主角!

我知道人的感情好脆弱, 每日都會受著不同的誘惑, 好容易跌落魔鬼的陷阱裡面仍不自知. 他當晚給我的回覆是一早已知道時做錯, 他一向都愛這個家, 他絕對是會選擇這個家, 現在他在解決如何與這個女人講清楚, 因為他們是同事, 要好小心處理, 否則後果不堪設想. 所以我信他, 我同意給他時間解決(7月內), 只要他真的對自所講的說話及所做的一切負責.

昨晚, 個女人又 send 短訊給他, 內容很奇怪 ? “Will you answer her question?”, 我當唔知亦不想再胡思亂想, 既然信任他會解決 .... 對嗎?

今早捉著他的手祈禱. 他回答, 不要想太多, 因為他已答應過會以家庭為重的. 我不知直至此一刻我所投資的信任有沒有錯, 但我仍然相信神會帶領我行過死蔭的幽谷.

祂對我說:我的恩典夠你用的,因為我的能力,是在人的軟弱顯行完全.(林後十二章九節)

複式洋房

Heiyuen,

我剛剛也向上帝禱告祝福妳們一家可以走過這段困難、充滿引誘的道路,希望妳一直堅強冷靜面對,我相信神一定會安排好一切。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Heiyuen,

I told myself not to click into this chat room again but I am so lonely so want to share my feel with someone have similar case as me. I just read your topics, you are so lucky, your husband willing to come back. But my case was my husband left the family last night and did not come back! I am so painful, I did not sleep last night and I come back to work this morning as it will just make me feel sick if I stay home to see our bed!! I am not a christian, but I feel the god left me already as he don't save me
! I told myself I must be strong enough as I still need to take care of 2 kids but I am now really really depressed.... I can do anything (even shorter my life!) if the god come to save me.... please

翡翠宮

Heiyuen,

你地無睇尋晚套電視劇咩, 兩夫妻感情路上起波折經得起考驗咁樣先會歷久常新, 既然你選擇左願諒而你老公亦願意stay with you, 我祝福你地有個新開始同美滿將來, 其他的唔好再諗咁多, 只須要問佢一句佢兩關係攪掂未? 看看他怎樣回覆你 然後選擇相信咁樣大家都會好過d. 成日活在懷疑同猜忌既世界裡好痛苦的

至於moon_moon我覺得你好應該放棄你呢個老公囉, 因為我接受唔到一個男人可以咁無風度地彈個老婆彈到一文不值, 自己做錯唔承認自己有錯仲反咬你一口, 正如我以前男友一樣明明佢想攀鳯成龍又周圍同人講話我見異思遷又呢樣又個樣, 呢d咁既男人, 我好睇佢地唔起, 所以算罷啦呢d咁既人早走早著呀. 唔好諗咁多, 明天會更好
我慶幸我今日活得比佢好 :-P

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
難題 ... 2 3 4