懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 生仔生囡要咁介懷嗎 ??

哇!!以前d人咩~要個仔落田耕田養家,
個女就舌本貨,嫁左去隔離坐山冇左影咩!!!
個99係未女人嚟架!!

大宅

kawai928,

佢係大陸出世, 跟住去左美國定居............大陸人思想比較古老, 唉................. :cry:

子爵府

唔好話我多事..好多人都話愈要追就愈追唔到..就好似我咁愈想中六合彩就愈中唔到..係仔係囡註定架嘛..關個肚同女人咩事?? 不如叫個老公去check 下睇下佢有無y 既精蟲仲好啦
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

禁止訪問

大宅

雖然我生第一個,但我奶奶同老公都無所謂, 尤其是我老公, 佢話仔女無所謂, 最緊要孝順同健康。 :lol:

複式洋房

Hi mimosa,

點解咁快 Check 到性別既 ,如果你朋友有左3個月後先至唔要,咁樣唔止傷身仲好危險添呀
開開心心過每一天 :-P

複式洋房

有無攪錯????? 同番佢老公講 生仔定生女係佢條精虫的問題 與女人無關 !!! 點解而家仲有些這類思想的人

天意!! 就算比佢地生左個仔 都未必係好事 一家種到個仔生骨大頭菜 大食懶 淨係識伸手問父母攞$ 甘咪仲慘.......

大宅

0矣,女人真係慘,呢個世界邊有男女公平架,睇0下仲有topic討論呢樣野就知啦...
真係要問0下上帝攪乜先得

大宅

peaceaa1122 寫道:
唔好話奶奶, 我老豆都係好鐘囝。
當19wks時照完detail scan, 打電話問佢估我肚裏面個係囝定囡, 佢即話'囝呀", 我話唔係呀, 佢即刻話可能照錯。到30wks照4d後, 比張相我老豆睇, 佢又話咁似囝, 一定係囝啦!佢脾氣大, 又鐘意芝麻綠豆的事都要人聽佢指揮, 都冇同佢講禁多。
wah!好彩我係佢個女, 如果唔係壓力都幾大, 真係可憐我亞媽當年。 更好彩我媽及老公都冇所謂, 老公仲話女仲好, 大個會顧daddy and mummy 多d。

peaceaa1122,

哈哈~~我亞爸又係好似你老豆咁, 想我第一胎生仔, 但係生囡, 佢好失望, 到依家我個囡出左世, 佢又無物野, 不過我個囡好似知道公公唔鍾意佢係囡, 次次我亞爸想抱我個囡, 我個囡都唔要佢抱......
有時我都好唔鍾意我亞爸d思想, 重男輕女 ?-( 不過我地家族比較旺丁, 我第婦生左2個都係仔, 我諗我亞爸都想要個孫女...... 依家有個外孫女都唔錯啊

珍珠宮

環保接龍勳章

咩年代, 咁就冇o左兩條生命, 仲要自己骨肉
sooooo poor 2 baby girl. :-( :-(

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

計我話, 如果真係比佢生左個仔, 佢果兩個囡就慘啦!!

別墅

比我就唔駛講咁多.......離婚!!!!!

大宅

mud 而家呢個年代都仲有d咁既人

複式洋房

做女人己經唔容易, 尤其係大肚婆, 馱得舒服就話, 馱得好似我咁成日嘔, 還要好似那些媽咪咁受盡奶奶氣, 咁我一定同佢死過. 我同老公講唔好話比雙方父母知道BB 的性別, 好似我阿媽重男輕女足足三十幾年, 我就同自己講千祈唔好生仔好似我阿哥做裙腳仔. 如果我的父母或老公的父母對性別有任何唔liky, 我睬佢地都傻, 還會特別係佢地面前話佢地, 叫佢地BB 出世後千祈唔好掂佢, 佢唔鐘意阿B 的性別, 我阿B 都唔會鐘意佢, 我一定先保護我阿B 先, 我生阿B 係為自己, 唔係為滿足老人家.

大宅

好同意lyly所講生仔生女係「天意」,我有次去韓國旅行,導遊小姐同我地講佢父母好想生個仔,點知一連生左三個女,佢阿媽唔信邪,再接再厲,真係比佢生左個仔,養到三四歲,就響屋企門前因車禍過世,一家人好傷心,但阿媽依然唔信邪,四十幾歲人又再嘗試,不過,今次係陀個女,於是佢屋企就有四個女,導遊小姐拖住最細個妹出街十足佢阿媽。

我奶奶都好想我生個孫仔,成日言語間令我好唔開心,不過,有時聽完就算,d老人家講野未必會考慮你既感受,純粹表達自己既喜惡,如果聽完句句都咁認真對待,自己好辛苦架,咪咁笨,唔好比人講幾句就嬲一輪,影響懷孕既好心情。

大宅

頂佢奶奶個肺,佢自己唔係女人咩?? 咁鍾意仔,不如叫佢個仔搞基,咁就可以有兩個仔lor....另一方面,妳個friend又係嘅,點解要聽人講話落就落,個肚喺自己度,最大決定權嘅係佢自己,佢都有好大責任,只要係自己骨肉,而且又健健康康就已經好足夠啦,如果真係生個仔,但係有缺憾嘅話又點計呀???

首頁

尾頁

跳至