育兒好物

跳至

別墅

如何選擇奶粉俾bb

各位媽咪, 你地如何選擇奶粉俾bb? 以甚麼標準認為適合bb食, 而且又對bb發展有益呢?
該用戶已被刪除

Re: 如何選擇奶粉俾bb

民房

可請教您的醫生...問問身邊朋友那隻比較好.

民房

最緊要bb食得好...健康兼冇熱氣

男爵府

好睇隻奶粉夾唔夾bb, 我囡囡都換過三隻奶粉啦

伯爵府

pandacat_bb 寫道:
好睇隻奶粉夾唔夾bb, 我囡囡都換過三隻奶粉啦

me too!!!

別墅

請問bb有何反應便要轉奶粉?
e.g. 無便便, 便便硬, 惹痰

還有其他反應要留意呢? 請指教

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔食過4只呀!!

愛他美 - 出世至滿月 (係醫院指定既, D大便好硬, 一到大便時候會勁喊)
S-26 - 滿月至個半月大 (太多痰, 食完每次都嘔一大奶痰)
安嬰兒 - 個半月至3個月大 (D皮膚一直惡化, 成身都係濕疹, 隔天或3天才一次大便)
香港雪印 - 3個月至今 (飲左未夠一個月, 皮膚開始變好, 塊面開始無粒粒, 同埋一天有2次便)

已決定食 "香港雪印1號" 至9個月, 之後, 同仔仔轉食日本大仔奶粉(暫定森永).

大宅

好媽媽勳章

我仔仔都係食香港雪印 - 皮膚勁好, 又白又滑, 同埋一天有1次便。曾經試過轉安嬰兒 -D皮膚差左。but香港雪印無DHA!
:-|

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港雪印無DHA, 但係有 TAURINE (牛磺酸), 都係幫助腦部及眼部發展呀!!

BB 聰唔聰明, 唔係只靠奶粉呀!! 係天生及後天 (即係多唔多人教佢及同佢玩呀!)

別墅

雪印有分香港同日本o架? 兩者有何分別? (營養? 價錢? 包裝?)

跳至
熱門主題